30. 1. 2017

Co navštívit?

Jak to tak bývá, i my měli velké oči, když jsme se rozhodli, že do toho Japonska tedy fakt pojedeme! Chtěli jsme vidět všechno a procestovat ho od shora až dolů. Což se záhy ukázalo jako nemožné, a tak přišel na řadu rozum, který rychle omezil „perimetr pohybu“. Rozhodla jsem totiž, v jakých městech budeme nocovat, tedy z jakých měst se bude vyjíždět za dobrodružstvím a tím bylo rozhodnuto, že Hokkaidó či prefektura Mijagi nebudou zrovna naše cílové destinace.

Naše spací města jsou Nagoja, Okajama, Kagošima a Ósaka. Kromě nich také jednu noc přespáváme v rjokanu na krásném ostrůvku Mijadžima poblíž Hirošimy, ze kterého máme výhled na moře a můžeme zde navštívit svatyni Icukušimu, jež nechal vybudovat Taira no Kijomori.

Ale vrátím se o čtrnáct dní dopředu, do doby, kdy přilétáme na letiště Kansai, odkud pokračujeme do Ósaky, kde přespíme jednu noc v kapslovém hotelu, abychom ráno rychle vše pobalili a přemístili do Nagoji, kde strávíme krásný týden. Jak to tak ovšem podle prozatímních plánů vypadá, Nagoju samotnou si zase tolik neužijeme, ačkoliv máme z pokoje výhled na nagojský hrad, protože na každý den mají téměř všichni jiné plány – plány v jiných městech.

V rychlém sledu vyjmenuji, kam všichni či jen někdo z naší party z Nagoji plánuje zajet: Tokio, Kjóto, Nara, Širakawa-go, Jošino, Ise s tím, že první dvě města se plánují navštívit i několikrát. Z Okajamy plánujeme navštívit Sakaiminato, Kóbe, Himedži, Hirošimu, Takamacu, Ósaku, Okucu a jeskyně Ikura a Maki. Z Kagošimy máme v plánu zajet do Beppu a na ostrov Jakušima. Nakonec máme ještě jeden den volna v Ósace, který chceme využít k návštěvě hory Kója.


Širakawa-go
Nevím přesně, co touží mí spolubojovníci na cestách japonských navštívit na lokalitách, kam s nimi nejdu, ale tipla bych si, že ve vesničce Širakawa-go chtějí vidět ty šikmé střechy, díky kterým je vesnička na seznamu UNESCO a také kvůli anime Higuraši no naku koro ni. V Okucu a jeskyních se chce kamarád kochat přírodními krásami, v Kóbe se zase ostatní chtějí nadlábnout proslulého wagjú a zřejmě i omrknout architekturu, která byla použita v mnoha anime. V Himedži omrknout hrad, který je také na seznamu UNESCO a vystojí si na tu bílou nádheru nádhernou řadu... V Jošinu si kamarád obhlídne rozkvetlé sakury, protože jich tam je nad 30 000. No a na Jakušimě se opět chtějí kochat neposkvrněnou krásou přírody. Já jsem skrblík (prostě už nejsou prachy „na rozhazování“ :-D), a tak jsem se rozhodla, že se na ni nevydám, ačkoliv přírodu mám také moc ráda. Co chtějí dělat v Tokiu, upřímně netuším, asi se mrknout na Tókjó Tower či na tokijskou radnici, ze které je prý mnohem lepší výhled, pak asi omrknout muzeu studia Ghibli. Ale co dál? Netuším (jak jsem mohla zapomenout na Akihabaru?! tam určitě zaběhnou!), mě tohle obří město netáhne.

No a kam to táhne mě? Abych se přiznala, Japonsko je pro můj mozek ještě docela daleko (letíme za dva měsíce), a tak nemám rozmyšlená konkrétní místa, konkrétní památky, co chci navštívit. Tedy – něco už mám jasné a zbytek se mi nechce řešit. Takže lepší otázka je: jaká je má současná představa?

Dva zamilované kameny v Ise
Mám ráda přírodu a nesnáším přelidněná místa (už je jasné, proč do Tokia nepojedu), a tak jsem se snažila vybírat místa podle těchto preferencí. Samozřejmě není možné tomu 100% vyhovět, ale snažila jsem se. V podstatě první větší zastávkou pro mě bude Ise. Zde plánuji navštívit Vnější a Vnitřní svatyni. Více viz oficiální stránky v angličtině. Kromě svatyní a jejich okolí je možné v Ise projít tradiční čtvrť, která vypadá jako z nějakých historických filmů (ovšem v Kjótě máte v tomto stylu i celé bloky), případně si k obědu můžete ulovit rybku.

Mizukiho bubáci
Další jasnou zastávkou pro mě bylo městečko na pobřeží Japonského moře Sakaiminato. Je to rodné město Mizuki Šigerua a vzhledem k tomu, že jsem si užila jeho život vyprávěný skrze oči jeho ženy – ano, mluvím o Jak jsem se vdala za Gegegeho – tak je pro mě neoddiskutovatelné se projít po Mizuki Road a zajít do muzea jókajů. Více viz oficiální stránky v angličtině. Prostě si „zahraju“ na dítě a užiju si všechny ty bubáky!

Čtvrť Jufuin v Beppu
Již od chvíle, kdy se rozhodlo, že se stavíme i na ostrově Kjúšú, jsem byla rozhodnutá navštívit město pekelných pramenů Beppu. Je to malebné městečko známé především pro přírodní prameny, které zde na několika místech vyvěrají a tvoří parky, ve kterých se člověk může projít a užívat si zvuky bublající vařící vody a zemitou vůni. V těchto horkých pramenech se nedá koupat, jsou tak vařící a některé i nevhodné pro lidský organismus, že je opravdu lepší se na ně jen koukat. Ale samozřejmě by se takové město neobešlo bez těch pramenů, ve kterých se lze naložit, takže pokud zbude čas, bude i koupel.

Mijadžima, pohled na torii ve vodě
Poslední jasnou návštěvu skýtá ostrov Mijadžima, kousek od města Hirošima. Dopravíme se sem trajektem, prohlédneme si krásnou svatyni Icukušima, ale hlavní náplní návštěvy bude jízda lanovkou na vrchol hory Misen, kde navštívíme místní chrámy a odkud se vydáme po svahu hezky po svých dolů, zpět do údolí.

A co dál? To je ve hvězdách. Určitě navštívím Kjóto, Naru, Hirošimu, Takamacu a horu Kóju. Detailněji se ovšem rozepíšu až po návratu. Máte někdo nějaký tip co navštívit v Japonsku mezi Kagošimou a Hamamacu? :-)

8 komentářů:

  1. Wow, wow, na jak dlouho celkem jedete? Máte toho naplánovanýho fakt dost (i když nebudete všude všichni). Ale samý super věci. Tiše slintám a závidím ;)
    Z Okajamy bych doporučila výlet na Okunošimu (pokud máte rádi králíky) a mně se pak ještě dost zalíbilo městečko Onomiči, ve kterém se odehrává anime Kamiču a dá se s králíkama stihnout v jednom dni :)

    Každopádně se moc těším na cestopis, především z Kjúšú a Jakušimy. Až se někdy příště vypravíme do Japonska, chtěla bych totiž kompletně procestovat Kjúšú, kam jsem se zatím nikdy nedostali a zdá se, že je tam spousta parádních míst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedeme celkem na 22 dní. Už se nemůžu dočkat, obzvlášť když sleduju nejnovější zprávy, že v Japonsku se otepluje a kvetou první slivoně (a tady pořád třeskutá zima).
      Okunošima mě moc neláká, ale Onomiči! To zní jako místo pro mě, Kamiču se mi líbilo právě i tím prostředím, ve kterém se odehrávalo, takže asi budu muset přehodnotit plány, kam z Okajamy vyrazit. :-)

      Kamarád možná bude dělat nějaká videa, tak na ně případně pošlu odkaz, pokud se k nim odhodlá. Já sice v Japonsku ještě nebyla, ale už mám plány na další cesty - prozkoumat Šikoku, Hokkaidó a severní část Honšú.
      V Kagošimě nás provede můj známý, takže prozkoumáme i místa, kam turisté tolik nezavítají. Určitě si to všechno poctivě zaznamenám, abych se o zážitky podělila. ;-)

      Vymazat
    2. Kjúšu bych řekl že je zrádné. Tam je největším tahákem asi příroda, ale ty nejhezčí místa jsou obvykle hozený na těch ostrovních odštěpkách. Ale pokud člověk jede cíleně jen sem, tak to musí být paráda.
      Jinak v Naře v chrámu Tódaidži bacha při kupování Future teller, já jsem si koupil celý v japonštině. Ale pomohli mi ho přeložit. :-)
      V Kyótu bacha, koukneš na mapu a vše se zdá být ta 4x blíž. Ale slavnost Aoi macuri je fakt pěkná, pokud jedete v květnu.
      Himedži byl před 2 lety otevřen po zrestaurování a je fakt nádherný. Vřele doporučuji. Koya-san je taky skvělá volba. Nezapomeňte si v Osace koupit speciální lístek, díky čemu tam budete mít levnější cestu zahrnující i lanovku a autobusy. Jinak je tam pochován Oda Nobunaga, schválně jestli jeho hrob najdete. ;-) Z Tokia bych spíš doporučil vycestovat do Kamakuri než do Nikko. No ale už toho nechám. Jen pokud mohu poradit, jestli chcete obdivovat japonskou kulturu, tak v Tokiu si moc dní nevyhrazujte. Je to takový New York, strašně moc lidí, samé mrakodrapy atd. Nejvíc si ho užijí lidi co tam jedou jen kvůli Akihabaře. Ale Gundam robot v plné velikosti je fakt parádní, na něj zajděte.

      Závěrem bych ale poradil, abyste si ještě zkontrolovali kolik vám kam zabere času cestování. Zdá se mi, že jste to asi moc neřešili. Například z Nagoye jet do Širakawi? Víte že JR PASS na šinkanzeny NOZOMI neplatí že? I tak byste jen tam jeli 4 hodiny. Takle běžným šinkanzeme pojede 4,5h. A dva přestupy, takže to ani moc neprospíte. Osobně se tam v dubnu taky jedu podívat, a kvůli tomu jsem si vybral ubytování v Takayamě. Ale pravda, je tam horší sehnat ubytování za slušnou cenu. Já měl vcelku kliku.
      Jako fakt nepodceňujte naplánování než tam pojedete. Ušetřený čas můžete trávit hezkými zážitky.

      Vymazat
    3. Díky za vyčerpávající odpověď. :-)
      V Kjótu budeme na konci března, takže žádná slavnost, jen tuším, že tam je v tom měsíci uvítání maiko, tak uvidíme. Já osobně do Tokia určitě nejedu a je čistě na ostatních, co si tam chtějí užít (myslím, že je nejvíc táhne muzeum studia Ghibli, Tókjó Tower a Akihabara). Co se týče Kóji, tak my plánujeme to právě celé vyšlápnout, takže v podstatě nepotřebujeme lístek na lanovku ani na bus. Samozřejmě „slabší kusy“ ho asi využijí, takže i tak díky za info. :-D
      Kamakuri až při příští cestě do Japonska. ;-)

      Čas jsme samozřejmě řešili a víme i na co vše JRP platí, nebo neplatí. Naštěstí z Nagoji jezdí přímé autobusové spoje do Širakawy, tak ten kamarád, co si to tam plánuje obhlédnout, už to má ošéfované. Jede se tam něco málo přes dvě hodiny. Věř mi, že už to máme tak proplánované a někteří mají dokonce přesně rozvrhnuto, co kde vidět, kolik je vstupné, že v Kjótu je nejlepší koupit celodenní lístek na autobus..., že se nebojím, že bychom přišli o nějaký čas. Je fakt, že já třeba zase tak detailněji neplánovala (kromě času stráveného ve vlacích), ještě přesně nevím, jakou památku kde vidět, ale budu v Japonsku a budu se procházet. Někam už dojdu. ;-)

      Vymazat
    4. No jo máš pravdu, opravdu tam jezdí přímí autobus. Ale japanguide píší že jede 3h, a ještě dáš za lístek cca 750Kč, protože se na to nevztahuje JR PASS.

      Hele Kóyasan horu nepodceňuj, my tam strávili celý den. Ale je pravda, že jsme nějaký čas zabili při výšlapu Koja-san - WOMEN PILGRIMS COURSE od Daimonu (viz. http://eng.shukubo.net/upfile/woman-pilgrims-route.pdf ). A v sandálech se to moc dobře nešlo. :-D Ale když půjdete od zastávku k Daimonu, tak je to jednoduší, protože je to z kopečka. Ale místy cesta nic moc a taky tam u Daimonu mají upozornění ať si dáš bacha na medvědy, z druhé strany cesty myslím že ne. :-D No a protože nám ujel poslední autobus, tak jsme pak od zastávky šli celou cestu, kde jezdí ten autobus a nemají tam pěší chodit, až k lanovce pěšky. Snad by to mělo být kratší, ale docela jsme se prošli. :-) Je pravda že díky domu jsme po cestě viděl takovou malou svatyňku s Jizzo, kterou z autobusu nepostřehneš. Ale v tý tmě se čas fakt táhnul. Jo bacha, v Japonsku se stmívá docela rychle. :-)

      Jízdenka v Kjótu se fakt vyplatí, to je pravda. I když já jsem ho spíš dost prochodil, v květnu tam je krásně teplo, tak jsem se raději slunil na slunci. Ale i metrem jsem se svezl, tam nám dokonce jeden starý japonec vnutil skupinu 5ti školáků z nižší střední, abychom se v metru neztratili, že nás do Nijo hradu dovedou. A teď my jak trupky koukali na ně, děcka na nás. Ale dovedli nás tam a cestou jsme se i zasmáli. Co je trošku odlišný, že v metru se platí vzdálenost a ne čas strávený v metru, takže tam klidně můžeš být schovaná celý den a zaplatíš stejně. :-)
      A pokud půjdeš do Ósaka hradu, tak si můžeš skoro jistá, že tě zastaví nějaká škole s domácím úkolem, aby s tebou prohodili pár vět. Tak bacha. ;-)
      Těm co pojedou do Tokia určitě doporuč muzeum. Je nádherný. A v parku u něj tam za hezkého počasí občas vystupují pouliční umělci.

      A doufám, že s tím kvetením neblafuješ. My tam letos taky jedem, ale až v dubnu, a plán je, že by nám měly celý pobyt furt na cestách kvést sakury. Když začínáme na Okinawě a končíme v Tokiu. Jen mě straší ta představa dlouhého letu. Na velký lidi jsou sedačky prototypovaný jen v Business třídě, z nás normálních se musí stávat skoro jogíni. :-/

      Vymazat
    5. Do Širakawy jsme jeli busem z druhé strany z Kanzawy a bylo to v pohodě. Jen nám místní doporučili si koupit místenky na bus radši předem - mám pocit, že přes net to nešlo, ale u paní za přepážkou na autobusáku v klidu.

      A Kanazawu bych taky s přehledem doporučila - takový akorát kompromis mezi městem a venkovem s dostatečnou japonskou atmosférou na každém rohu a jednou z nejkrásnějších zahrad :). Ale přijde mi, že už je dost z vaší trasy.

      Vymazat
    6. Širakawa je boj kamaráda, já se tam nechystám, takže budu jen reprodukovat jeho zážitky. ;-)

      Budeme tam od konce března do poloviny dubna, takže předpokládám, že s kvetením neblafuju. :-D

      Lusi: Já jsem právě přemýšlela i o Kanazawě, ale nikomu se tam nechtělo. Teď jsem to ještě jednou probrala s fishem a vypadá to, že Kanazawa prošla právě díky zahradám. Nechápu, proč neprošla předtím, asi musel slyšet i od někoho dalšího, že ty zahrady za to stojí. :-D Takže díky! ;-)

      Vymazat
    7. Jééé, Kanazawa je fakt super. My si s mužem říkali, že bychom tam klidně vydrželi rok až dva žít :) A jestli tam stihnete kvetoucí sakury a zahradu s nima nočně osvícenou, tak to je úplně nejvíc nejlepší! Myslím, že to je jeden z esteticky nejhezčích zážitků, co z Japonska mám :)

      Vymazat