29. 1. 2017

Eigasai 2017

Byl odtajněn program na letošní japonský festival filmů a rozhodně je z čeho vybírat. Letošní již 10. ročník je zaměřený na humor. Konkrétně: smích klasický i moderní: od historických filmů až po horor! A opravdu to vystihuje program, který si pro nás pořadatelé Eigasai 2017 připravili. 

Zajovacím filmem je Půjčovna koček, film od Ogigami Naoko (Brýle, Karera ga honki de ami toki wa), ve kterém hlavní hrdinka Sajoko (Ičikawa Mikako) přitahuje záhadným způsobem kočky. Jedná se tedy o film plný chlupatých mňoukajících cucků a poetické každodennosti. Naopak úplně tím posledním filmem, který Eigasai 2017 uzavře, je Chlapi to maj těžký 15: Tora pod deštníkem. Ačkoliv se jedná o 15. film v dlouhé sérii, vůbec nevadí, pokud žádný z předchozích neznáte. Každý z nich je jedinečným příběhem o Torovi, který dokáže potěšit divákovo srdce. Nemluvě o tom, že ho ztvárnil legendární Acumi Kijoši, který při natáčení posledního dílu ze série Chlapi to maj těžký trpěl nevyléčitelnou rakovinou. Přesto dokázal přenést na diváky veselého ducha a odešel s grácií.

Jestliže nestíháte zahajovací film, ale kočičky máte rádi, a tak je vám líto, že je nestihnete, nezoufejte si, v programu se nachází Kočičí samuraj, ve kterém se dočkáte bílé kočičky Tamanodžó. I letos je na programu snímek od Sono Šiona, konkrétně komediální horor Příčesky. V hlavní roli se předvedla Kurijama Čiaki, ale po jejím boku se objevilo hodně známých hereckých tváří (Ósugi Ren, Micušima Hikari či Sató Megumi). Pokud vás zajímá, jaké další filmy z jedenácti promítaných můžete v rámci Eigasai 2017 zhlédnout a kdy, podívejte se do programu.

Kromě filmů si návštěvník festivalu může zajít na různé workshopy či na přednášky o mangách a anime. Případně na vystoupení bubnů taiko. Kromě toho se na Eigasai zastaví i členové Malého divadla kjógen, aby přednášeli o svém umění a zároveň ho i předvedli. Rozhodně zábava pro celou rodinu – každý si najde to své, stačí jen hledat. Doufám, že se rozhodnete pro navštívení festivalu a třeba se tam i uvidíme. Já tam kromě filmů mám v plánu navštívit i japonskou cukrárnu, kde sice nechám majland, ale pochutnám si.

Žádné komentáře:

Okomentovat