28. 8. 2015

Japonsko – země detektivek

Na letošním Natsuconu jsem měla přednášku s názvem Japonsko – země detektivek a můj pracovní název zněl Krimi kam se podíváš, ačkoliv přísně vzato žánry detektivní a kriminální jsou odlišné. Já se v článku budu zabývat detektivním žánrem. V hlavních rolích je často detektiv a zápletku tvoří pátrání po pachateli zločinu (od vraždy, přes dopravní nehodu až po loupež lízátka). Detektivky, ať už je to film či seriál, jsou často adaptací děl slavných tvůrců v žánru (za Japonsko si zmiňme Edogawa Ranpoa a Higašino Keigoa – v češtině nám vyšla jeho kniha Oddanost podezřelého X). Já se ovšem budu zabývat pouze seriály.

Je klidně možné, že to málokdo ví, ale jedním z nejoblíbenějších žánrů, ne-li opravdu nejoblíbenějším, v Japonsku je ten detektivní. Každoročně vychází spousta knih o detektivech, natáčejí se seriály a žádná sezóna se bez nich neobejde. Dovolila jsem si seriály rozdělit do tří skupin, ke kterým jsem přiřadila ještě podskupiny.
1) Klasika – v hlavní roli je policista či detektiv/soukromé očko, tato osoba je buď A) obyčejný smrtelník, B) divný člověk se svými zvyky nebo extravagantním chováním či oblékáním anebo C) má speciální schopnosti či znalosti, díky kterým dokáže případy řešit.
2) Mimo profesní – A) v hlavní roli jsou školáci, ti většinou mají nějaké speciální schopnosti/znalosti, protože jinak by jim nebylo dovoleno/umožněno řešit kriminální případy. B) v hlavní roli jsou dospěláci, které dělím do dvou skupin: řeší zločiny v rámci zaměstnání (vědci, prokurátoři, právníci, patologové atd.) nebo to jsou náhodní kolemjdoucí – to bývají často spisovatelé, ukřivdění, kteří chtějí případ vyřešit (často třeba otcové zavražděných dcer) či manželky policistů, co mají případ na starosti, neboť chtějí mít manžílka co nejdřív doma na večeři.
3) Komedie/parodie –  v této kategorii najde vše výše zmíněné, jen více absurdnější a hlavní postavy jsou hnané do komických situací. Častokrát se odkazuje na nějaké detektivní klišé.

Dále jsem se věnovala charakterizaci „řešitele“. S jakými typy se můžeme nejčastěji setkat v japonských seriálech? Takový řešitel mívá určitý charakteristický rys – nějakou svou výstřednost, rituál, který musí opakovat, kus oblečení, který málokdy (jestli vůbec) sundavá. Dále také mívá svou hlášku, například detektiv Conan často říkává: „Šindžicu wa icumo hitori.“ (Pravda je jen jedna.) nebo profesor Jukawa, když se rozhodne, že pomůže s řešením případu, říkává: „Džicuni omoširoi.“ (Vskutku zajímavé). Častokrát také mívají svoji pózu, například když jim konečně docvakne, jak byla oběť zavražděná, tak prohlásí svou hlášku, na kterou divák čeká, a přitom udělají určitý typ pohybu (můžou třeba zamířit ukazováčkem do nebe, zakrýt si ústa a nos dlaní apod.). V těch lepších detektivkách má řešitel i svou hudbu, takže jakmile začne hrát, víte, co se bude dít dál.


Do každé skupiny patří samozřejmě spousty seriálů a já jsem jich pár vybrala pro inspiraci.

Klasika

  • Aibó – velmi oblíbený seriál, který běží už od roku 2000, bohužel anglické titulky aby člověk pohledal… k těm novějším sezónám by se možná dalo po usilovném hledání něco najít. K seriálu byly natočeny tři filmy.
  • Odoru daisósasen – jedna z těch lepších detektivek, hlavní hrdina má jako poznávací znamení zelený kabát a kouří. Dále se tu také v určitých situacích opakuje hudba, takže se lze spolehnout na to, co po ní následuje. Obsahuje prvky komedie. Anglické i české titulky jsou k mání. Seriál pokračuje v dalších čtyřech filmech (taktéž přeloženýc).
  • Border – hlavní hrdina má nadpřirozenou schopnost - může vidět mrtvé poté, co ho střelili do hlavy. Anglické i české titulky.
  • SPEC – hlavní hrdinka má svou pózu, když přijde na to, co se stalo (háže do vzduchu roztrhané papíry po kaligrafii). Případy, které řeší, mají pokaždé něco společného s lidmi, kteří mají nadpřirozené schopnosti. Anglické titulky i české, seriál pokračuje v několika dalších filmech.
  • Joker – hlavní hrdina je hodný přes den, v noci takový milý japonský Dexter. Anglické titulky.
  • Strawberry Night – hlavní hrdinka má svou pózu, když na něco přijde (sahá si do vlasů). Řeší se vraždy a sexismus. Anglické titulky. Úvodní speciál má titulky anglické i české.
  • MOZU – drsnější detektiv hledá, kdo může za smrt jeho ženy. Řeší se i terorismus. Seriál pokračuje v druhé sérii (ta je kratší) a příběh se uzavírá ve filmu, jež byl natočen na Filipínách. Anglické i české titulky.

Mimo profesní

  • Kindaiči šónen no džikenbo neo (N) – v hlavní roli středoškolák, který má svou hlášku i pózu. Postaa Kindaiči je v Japonsku velmi oblíbená, proto má mnoho zpracování – seriály, filmy, anime. Anglické titulky.
  • Tantei gakuen Q – v hlavní roli žáci ze základky, ovšem vysoce inteligentní. Anglické i české titulky. Seriál má svůj úvodní speciál i anime zpracování.
  • Hero – hlavní hrdina je netypický prokurátor, který kromě pročítání papírů stíhá chodit po venku a vyšetřovat jako policista, má úchylku na teleshopping. Na seriál navazují dva filmy, poté další série, kde ovšem došlo k výměně hrdinky, a na tento seriál navazuje další film. Anglické titulky.
  • MR. BRAIN – hlavní hrdina je extravagantní vědec pracující pro policii (a extravagantní je i to, jak se stal géniem). Anglické titulky a na kus seriálu i české.
  • Otenki onésan – hlavní hrdinka je meteoroložka, která díky svým znalostem počasí pomáhá policii. Anglické titulky.
  • Kóri no sekai – případ řeší zaměstnanec pojišťovny, protože proč ne. Anglické titulky i české.
  • Galileo – v hlavní roli ujetý vědec, který pomáhá policii jen v tom případě, pokud ho případ zaujme. Anglické i české titulky. V druhé sérii se vymění hrdinka a na tuto sérii navazuje film.
  • Last Doctor – v hlavní roli patolog, samozřejmě také ujetý. Anglické titulky.

Komedie/parodie

  • Unubore deka – v hlavní roli detektiv, který se pokaždé zamiluje do pachatelky. Má svou pózu, hudbu i hlášku. Pokaždé pachatelku žádá o ruku při zatýkání. Anglické i české… titulky.
  • Wataši no kiraina tantei – v hlavní roli schopný detektiv a holka, která si ho platí, aby s ní řešil případy, protože zbožňuje detektivky. Vtipné spíše pro ty, kteří vědí, na co postavy odkazují. Anglické titulky.
  • Meitantei no okite – v hlavní roli slavný namyšlený detektiv, který má smysl pro módu. Hlavní postava dokonce i ví, že je jen postavou v příběhu. Spíše pro znalce žánru. Anglické i české titulky.
  • Bitter Blood – v hlavní roli otec a syn, kteří nemají moc dobrý vztah, ale pracují spolu na policejním oddělení. Ke konci seriál zvážní. Anglické i české titulky.
  • Deka Wanko – hlavní hrdinka je policistka, která má vysoce vyvinutý čich. Anglické titulky.
  • The Last Cop – hlavní hrdina je policista z 80. let, který upadl do kóma a probral se až nyní. Jeho praktiky při chytání zločinců už nejsou zrovna „in“. Jeho kolega je z toho zděšený. Anglické titulky.

Koukáte na detektivky? Nebo je rádi čtete? Jaké zápletky máte nejraději? Viděli jste něco z uvedených seriálů?

Žádné komentáře:

Okomentovat