15. 4. 2021

Poznámky k překladu filmu Spy no cuma


Fukuhara Júsaku vede obchodní společnost, která spolupracuje především s cizinci. Je šťastně ženatý se Satoko, firmě se daří, on je schopným obchodníkem. Mohla to být idylka, kdyby se nepsal rok 1940 a on se nebyl podívat se svým synovcem do Manžukua, kde byli svědky událostí, jež jsou označeny jako vojenské tajemství. Júsaku s tou znalostí chce nějak naložit, ale co na to Satoko?

 

Odkaz na databáze: CSFD, IMDB, MyDramaList.

Titulky ke stažení na titulky.com nebo na subscene.com.

Odkazy ke stažení k nalezení na discordu Asijské filmy a seriály a vše kolem nebo hledejte přes releasy, které jsou uvedené na stránkách s titulky. 

 

Poznámky k překladu:

Hora Rokkó poblíž Kóbe.

Zákon o národním oblečení – zjednodušené nazvání zákonu, který tehdy v Japonsku nařizoval, jak se mají lidé oblékat, tj. jednoduše, střídmě a hlavně japonsky. 

Mandžukuo – loutkový stát v oblasti Manžuska a vnitřního Mongolska, který vytvořili čínští projaponští císařští úředníci s japonskou armádou, která samozřejmě hrála v ovládání země prim. Více třeba na wiki.

Bitva u Chalchynu – pro potřeby titulků zkráceno, jinak je to Bitva u řeky Chalchyn, japonsky Nomonhan džiken. Japonci se snažili od května do září 1939 rozšířit hranice Manžukua, ale Rusové s Mongoly jim to zatrhli. Více třeba na wiki.

Také o tom u nás psal Aleš Skřivan.

Pusan je korejský přístav.

Fumio křičí: „Hurá, do Osadníkova ráje!“ – v té době si Japonci o Mandžukuu mysleli zhruba totéž, co Evropané o Americe: spousta volné půdy, tam se rychle zbohatne apod. V té době již japonské obyvatelstvo dostávalo jídlo a jiné suroviny na příděl.

Pakt tří – smlouva mezi Třetí říší, Japonským císařstvím a Italským královstvím, v podstatě jen umocňující a rozjíždějící Osu Berlín-Řím-Tokio.

Premiér Konoe – Konoe Fumimaro (1891-1945, sebevražda).

Mizoguči – Mizoguči Kendži (1898-1956), slavný filmový režisér. Začínal u propagandistických filmů, pak na chvíli přešel k filmům s feministickou tematikou, aby se vrátil k filmům oslavující císařství. Po válce se obracel k humanismu.

Kuantungská armáda – největší a nejprestižnější vojenská jednotka císařské armády. Více na wiki. U nás vyšla kniha Zvláštní útvar 731 od Akijamy Hirošiho, která pojednává právě o pokusech na lidech.

Saigon – dnes Ho Či Minovo Město.

Linie ABCD – tak nazvalo Japonsko v roce 1940 řadu embarg, které na ně uvalily USA (Amerika), Británie, Čína a Nizozemsko (Dutch). Přestala se dovážet např. železná ruda, ropa, ocel. 

Zajímavé také může být čtení magisterské práce Japonské válečné zločiny - možné faktory, které vedly ke zvýšené krutosti vůči jiným národům během druhé světové války.

Žádné komentáře:

Okomentovat