18. 7. 2021

Poznámky k překladu filmu Hluboká řeka


Tři japonští turisté – voják, rozvedená žena a úředník - přijíždějí do posvátného Váránasí v Indii a každý z nich hledá spirituální smysl života. Na břehu Gangy se tak setkává panteismus, buddhismus, hinduismus a křesťanství. (rivah)

Odkaz na databáze: CSFD, IMDB, MyDramaList.

Titulky ke stažení na titulky nebo na subscene.

Odkazy ke stažení k nalezení na discordu Asijské filmy a seriály a vše kolem nebo hledejte přes releasy, které jsou uvedené na stránkách s titulky. 

 

Poznámky k filmu a překladu:

Jedná se o poslední film Mifune Toširóa.

Film je založený na stejnojmenné knize od Šúsaku Endóa, která u nás vyšla v nakladatelství Vyšehrad a skvěle ji přeložila zasloužilá japanoložka Vlasta Winkelhöferová.

Ócu a Naruse si v průběhu filmu vykají i tykají; vím o tom a je to schválně přizpůsobeno situaci. Ze začátku si vykají, posléze si tykají a po rozchodu si opět vykají. Pokud Naruse oslovuje Ócua v duchu, tak mu tyká. Pokud by si tykali mimo chvíli jejich rozchodu, tak je to špatně a klidně mě na to upozorněte, upravím.

Onsen - horký pramen, zároveň se tak i označují lázně, kde je možné se v těchto pramenech naložit.

Omizutori - každoroční svátek čerpání vody probíhající v Naře v chrámu Tódai.

Váránasí - město ležící na západním břehu řeky Gangy v indickém státu Uttarpradéš. Je považováno za svaté město hinduistů, buddhistů a džainistů.

Šákjamuni - Siddhártha Gautama, Buddha, zakladatel buddhismu.

Strom bódhi - fíkusovitý strom, pod kterým Buddha dosáhl Bódhi.

Kremační gháty - v podstatě „kremační schody“, místo u řeky Gangy, kde se spalují mrtví a jejichž popel je následně vsypán do řeky.

Panteismus - filozofický či světový názor, založený na přesvědčení, že všechno, co jest, tvoří jeden celek, který je božské povahy.

Robert Capa - maďarský válečný fotograf.

Ašrám - poutní místo či komplex budov, sídlí zde i světec a jeho žáci.

Amitábha - jeden z nejvýznamnější buddhů v mahájánovém a vadžrajánovém buddhismu.

Šáriputra - hlavní učedník Šákjamuniho, znám pro svou moudrost.

Žádné komentáře:

Okomentovat