16. 4. 2018

TOP 5 - nejoblíbenější herci a herečky mezi našimi překladateli

A na mě si nikdo nevzpomněl,
nikdo neví, kdo jsem.
Rozeslala jsem otázku, kdo je tvým nejoblíbenějším hercem, nejoblíbenější herečkou? Poprosila jsem o maximálně pět jmen (v každé kategorii) s tím, že jsem prioritu vždy kladla na to první jméno. Snažila jsem se rozeslat otázku na všechny strany a tímto se omlouvám těm překladatelům, kterým jsem anketní otázku nezaslala, nebylo to úmyslné. Samozřejmě se určitě ozvěte v komentářích.

Vyhodnotila jsem to následovně. Sepsala jsem si všechna jména, co zazněla a každému jsem dala body za každý hlas, který dostal, a následně body navíc, jestliže byl zmiňovaný na prvním místě. Někteří dopadli stejně bodově ohodnocení, takže se dělí o místo.

To jsme na tom stejně...
Kdo odpovídal? Tak samozřejmě já. :-D Ale i další (seřazeno dle doby, kdy odpověděli): Sayuri, MStoryline, Skarede_Kacatko, Sonmi, Sonney, Kumiko, klamase, ranka, ainny a Node. Mevrt mi také odpověděl, ale tím, že mezi japonskými herci a herečkami žádné oblíbence nemá. Zato v thajském světě ano, tak kdyby to někoho zajímalo, zjistila jsem je.

Zároveň jsem dotázené poprosila, aby mi k jejich výběru napsali pár slov, pokud je to možné, takže dostanete výběr i z toho, aby bylo jasné, co si naši překladatelé o hercích a herečkách myslí. Tyto jejich myšlenky jsou uvedené v uvozovkách. Můžete se k nim klidně hrdě hlásit!

A jak to nakonec dopadlo?


Díky za vaše hlasy!
Herci:
  1. Oguri Šun
  2. Jamazaki Kento / Jamašita Tomohisa
  3. Macujama Ken'iči / Ikuta Tóma
  4. Miura Haruma
  5. Saitó Takumi / Kimura Takuja / Kubota Masataka / Nagase Tomoja / Seto Kódži



Winner!
Herečky:
  1. Išihara Satomi
  2. Jošitaka Juriko / Hirose Suzu  / Ajase Haruka
  3. Nónen Rena / Kiritani Mirei / Morikawa Aoi / Komacu Nana
  4. Kadowaki Mugi / Toda Erika
  5. Kuroki Haru / Karina / Kucuna Šiori / Kičise Mičiko

U chlapů jsme se docela shodovali, přesto se jich do TOPky spousta nedostala, u ženských to lítalo shora zdola, ale Išihara Satomi měla hlasů nejvíc a do TOPky se jich nedostalo jen pár. 

Já se nedostal?!
Aby se neřeklo, že jsem někoho zamlčela, tak do TOP 5 se nedostali tito herci: Kamenaši Kazuja, Mukai Osamu, Kaku Kento, Macuzaka Tóri, Kaneširo Takeši, Sató Takeru, Jamada Rjósuke, Sakurai Šó, Macumoto Džun, Čiba Júdai, Iwata Takanari, Macuda Šóta, Macuda Rjúhei, Takajuki Jamada, Nakagawa Taiši, Akaniši Džin, Óno Satoši, Suzuki Rjóhei, Suda Masaki, Sakaguči Kentaró, Makkenjú. Ti poslední čtyři jsou moji... 

Vy z tý Evropy tomu nerozumíte...
A do TOP 5 se nedostaly tyto herečky: Horikita Maki, Kitagawa Keiko, Tabe Mikako, Adači Rika, Ueno Džuri, Maki Jóko, Ueto Aja, Takei Emi a Inoue Mao. V podstatě herečky, které zažívaly největší slávu tak před pěti lety, neuspěly. Naopak ty, které momentálně letí, se umístily (tedy až na Karinu a Kičise Mičiko).

Nyní přijdou na řadu některé z komentářů, které mi byly poslány jako odůvodnění, proč zrovna ten či ta byli vybráni.

Zkusme si tedy povědět, proč se Oguri Šun dostal na první místo. Například pro „zajímavý herecký styl, že si asi s dvěma výrazy tváře vystačí prakticky na jakoukoli roli a čím je starší, tím je lepší, zraje jako víno“ nebo „protože když má zbraň v ruce, tak je prostě k sežrání“.

Jamazaki jako L
A co Jamazaki Kento? „Protože lepší ztvárnění postavy L v Death note se nikdy nikomu nepovedlo“ nebo protože „vypadá hezky a jeho herecké výkony jsou úžasné“ a taky je to „princ live action filmů“.

Co se týče Jamašity Tomohisy, tak ten se umísti mimo jiné proto, že „i na svůj věk je stále hezký a úžasný herec“, „v Kinkjori ren'ai jsem si ho zamilovala“ a protože na rozdíl od Jamazakiho je to „král live action filmů“.

Macujama Ken'iči byl viděn „v Death note a je to fenomenální herec“ a pro některé „je číslo jedna“. O Ikutovi Tómovi také padlo pár pěkných slov: „ten snad dokáže zahrát všechno“ dostal hlas za jeho roli v Hana Kimi Nakacua a stal se „první asijskou láskou“ zřejmě i díky „úsměvu a úžasnému profilu“.

Jošitaka
A proč jsme dali hlas Išihaře Satomi? „Protože je krásná jako panenka“ a protože „to u ní není není jenom o vzhledu, ale umí zahrát svou roli přesvědčivě a skvěle jí to umí mlít“. I Jošitaka Juriko „umí role zahrát velmi skutečně, bez předstírané falše“ a Hirose Suzu „působí velmi sympaticky“. Ajase Haruka byla zase zmiňovaná díky její roli v seriálu Wataši o hanasaneide a protože „dokáže být neuvěřitelně vtipná a praštěná“ a Nónen Rena díky Amačan a Hot Road.

V poslední době se prosazuje i Komacu Nana, i my k ní máme co říct: „i když hraje samé arogantní role, tak skvěle a věrohodně zahraje hodnou postavu“, „je zajímavá“ a konkrétněji „v Kinkjori ren'ai hrála holku, co neukazuje emoce, a pak v dalším filmu je ukazuje mega moc... prostě wow... tleskám...“.

Ajase a Saitó si spolu zahráli
ve filmu Kódaike no hitobito
Pokud bych měla vybrat ze zajímavých argumentů, proč zrovna ten nebo ta jsou moji oblíbenci, tak bych vybrala určitě Saitóa Takumiho, „protože je naprosto úžasný herec, miluji jeho vlasy a má dokonale plné rty...“ a Miuru Harumu, „který mě krom povrchních důvodů, týkajících se jeho vzhledu, zaujal i tím, jaký kus práce na sobě za ty roky odvedl a vypracoval se na univerzálního herce, který zvládne jak vážné role (hlavně v Boku no ita džikan nebo Wataši o hanasanaide), tak má i komediální nadání (Samurai High School), vlastně bych u něj komedií uvítala víc.“

Kuroki, Sakaguči a Džúhan šuttai!
A já si na závěr dovolím říct pár slov o Kuroki Haru. Tahle holčina, co ve spoustě rolí vypadá jako šedá myška, má v sobě neuvěřitelnou energii a když na ní nahodíte make-up, tak vám klidně zahraje svůdnou ženu či mrchu. Já ji ovšem mám nejraději v rolích obyčejných žen. Úplně nejvíc jsem si ji zamilovala v seriálu Džúhan šuttai!, kde sršela energií, valila obří kukadla a nosila šílené outfity.

Moc všem děkuji za zúčastnění se ankety, omlouvám se, že jsem nenapsala všechny komentáře, které jste mi k hercům dali, ale klidně je dopíšu do komentářů, aby se o ně nepřišlo – minimálně já je budu mít u sebe uložené pořád. Myslím, že bych ráda brzy udělala i anketu opačného rázu: koho fakt z japonských herců a hereček nemáte rádi? Zase bych se ozvala, snad mi opět podáte pomocnou ruku...

6 komentářů:

  1. Môj Saitík sa dostal do TOP 5, takže som nadmieru spokojná, aj keď je u mňa číslo jedna. (Popravde som dosť prekvapená, že tam je, lebo som tipovala, že ho nominujem jediná, páč nepoznám nikoho, kto by ho mal rád.)
    Niektorých hercov a herečky po mene nepoznám, takže musím pogoogliť.
    Pekná anketa, som rada, že si ju urobila :)
    A jo, istotne by som sa zapojila aj do ankety o hercov, ktorých nemám rada, aj ked neviem, či by ich bolo toľko. Idem o tom popremýšľať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saitó ještě není ztracen! :-D
      Tak to jsem ráda, že se líbí. Brzy uspořádám další, docela mě bavilo se v tom přehrabovat, oceňovat, přeceňovat... :-D Navíc mi i takové ankety přijdou docela poučné - člověk alespoň ví, co čekat za překlady. ;-)

      Vymazat
    2. Mě to taky baví vždycky číst.
      Jiayou

      Vymazat
  2. Nechápu, jak mohl Saitó hrát tolik rolí, aniž bych si ho kdy všimla. To se mi stalo až teď u bodyguarda.
    Já jsem stejně asi těch 5 let dozadu, jelikož ti, co letí teď mi nic neříkají nebo jsou v mé top neoblíbených.
    Jiayou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nenápadný. ;-) Taky se mi to stalo s jedním hercem: Kiritani Kentou.
      A kteří herci/herečky jsou tvoji oblíbení? A ti neoblíbení by mě taky zajímali. :-D

      Vymazat
    2. Tak to bylo vážně těžké. Zvláště vybrat ty neoblíbené, já mám snad ráda všechny a koukám i na ty. Omlouvám se předem za přepis, já to jinak než anglicky prostě neumím.

      Takže oblíbené 5:
      Kimura Takuya, Kamenashi Kazuya, Nishikido Ryo, Okada Masaki, Ikuta Toma

      Aragaki Yui, Shibasaki Kou, Horikita Maki, Ueno Juri, Koyuki

      a méně oblíbené:
      Yamazaki Kento, Hayami Mokomichi, Suda Masaki, Ninomiya Kazunari, Fujiki Naohito

      Kiritani Mirei, Tao Tsuchiya, Honda Tsubasa, Ishida Yuriko, Kitagawa Keiko

      Vymazat