18. 10. 2016

TOP 10 – Japonské seriálové krimi

Detektivní příběhy mám moc ráda. Vyhledávám je. Filmy, seriály, knihy – konzumuju všechno. Myslím si, že už si dokážu udělat představu, které detektivní seriály z japonské produkce má smysl vidět, a proto jsem se rozhodla sepsat TOPku s deseti seriály, jež bych chtěla v podstatě doporučit. U každého seriálu je napsaný i důvod, proč ho uvádím. Jen pro pořádek, v seznamu budou pouze seriály, kde vyšetřuje policie nebo je do případu z velké části zapletena. Kriminálních seriálů jsou v Japonsku miliony, takže o těch zbylých, bez policejních, zase příště.

  1. Odoru daisósasen
    – seriál, který milují Japonci již dvacet let (viz promo u nového filmu Good morning show, který měli na starost seriálové postavy prduchů). Má několik televizních speciálů a čtyři filmy, které šly do kin; všechny byly divácky úspěšné. Není to jen tak pro nic za nic. Zábavným způsobem prezentovaná policejní byrokracie, zajímavé případy, výborné charaktery, ale co dělá seriál opravdu něčím výjimečným, je promyšlenost i pozadí každé scény a výborné ozvučení. Ač starší kousek, rozhodně neztrácí nic na svém kouzlu.

  2. Border – v žánru krimi není zase tolik obvyklé, aby vám případ pomáhaly řešit samy oběti, na druhou stranu není zase tolik neobvyklé vidět v hlavní roli schopného Oguri Šuna. Kvalitní herecké obsazení a příběh vybízející k zamyšlení. Navíc svižně podaný.


  3. Iši no maju – televizní stanice WOWOW dokáže divákovi zprostředkovat mnohem lépe temnější a akčnější příběhy než ostatní stanice, a tak z toho všeho, co jsem od ní viděla, jsem vybrala Iši no maju. Věřím, že se na ní vysílaly lepší seriály, ale vzhledem k tomu, jak málo jsou díla z WOWOW překládána, není pro člověka, co nezná japonštinu, moc snadné na nějaké narazit. Navíc tento podzim vyjde navazující série. Už to vypovídá o tom, že seriál sklidil nějaký úspěch. A také má šíleného pachatele, kterého policie nahání celý seriál.

  4. Gaikókan Kuroda Kósuke – spíše než že by hlavní roli měla policie, tak jde o diplomata, kterého se jeden případ dotkne velmi osobně. Jeho dobrý známý umírá a on chce zjistit proč. Drsnému a praktik znalému diplomatovi dělá poskoka policistka, která miluje mapy. Tato postava je v seriálu očividně jen proto, aby působila jako uvolňovač nálady a přinášela do vyšetřování ženský prvek. Kdyby to celé stálo na jen na Kurodovi, tak by to zřejmě nebyly schopné skousnout ženy v domácnosti (ačkoliv je v hlavní roli Oda Júdži). Ale i tak rozhodně zajímavé dílo.

  5. Unubore deka – některé seriály jsou postavené pouze na tom, že jsou vtipné, parodické a mají v hlavních rolích troubu, kterému se je záhodno smát, ale zároveň to není takový ubožák, aby se divákovi zprotivil. Takovým seriálem je i Unubore deka. Epizodická komedie s detektivem, který se pokaždé zamiluje do zkažené ženy a díl končí slovy: „Vezmeš si mě, nebo bys byla raději zatknuta?“ Pokud jde o vtipné kriminálky, takhle je jedna z těch lepších s výborným Nagase Tomojou a partou nezadaných.

  6. Keizoku 2: SPEC – když mají Japonci v hraných seriálech nějaké efekty, většinou kvůli nedostatku financí nevypadají moc dobře. Tohle ovšem není případ SPECu. Ačkoliv se v tomto kriminálním seriálu vyskytují lidé, co mají nadpřirozené schopnosti, tak vše vypadá velmi dobře. Zajímavý a zamotaný příběh, zvláštní hrdinka, hrdina, co se nechá mlátit a je rychle zase na nohou, jejich nadřízený je starý páprda, co miluje mladé masíčko, ale to je jedno, protože příběh je dostatečně temný, aby tyhle osvěžení vyvážil. Nadpřirozené krimi? Jedině tohle!

  7. Death Note – i když jsem právě prohlásila, že co se týče nadpřirozených krimi, tak jedině SPEC, musím si hned protiřečit, protože Death Note je také nadpřirozený, ale spíš než o nadpřirozeno v něm jde o souboj dvou „zmrzačených“ intelektů. Nejnovější hraná adaptace se odchyluje od předlohy, ale to vůbec nevadí, upřímně mě bavila víc jak anime, které se předlohy drželo zuby nehty. Jestliže chcete mít vyšetřování ozvláštněno super chytrými a vcelku pohlednými mladíky, hurá do toho.

  8. Aibó – je prostě klasika. Seriál běží téměř bez přerušení od roku 2002 (a má pár filmů, které šly do kin). Hlava seriálu zůstává, ale mění se mu vzpurní pomocníci. Dílů má seriál před sto padesát, ale v podstatě, abyste ochutnali, co to ti Japonci už před dekádu sledují, stačí mrknout na jednu sérii. A je jedno jakou. Třeba si vybrat podle parťáka – je libo Sorimači Takaši, Terawaki Jasufuni či Narimija Hiroki?

  9. Kóri no sekai – o tom, jak je Kóri no sekai úžasným seriálem, jsem již napsala v recenzi, takže vás spíš odkážu tam. Ale ve zkratce: úžasné herecké výkony, celý seriál se řeší jeden případ, nutí vás to přemýšlet o tom, kdo to spáchal, ale je klidně možné, že na to až do konce nepřijdete…

  10. Siren – není to nejlepší seriál pod sluncem, v podstatě je svým způsobem jen lehce nadprůměrný, ale má tak skvělého záporáka, takže má smysl se na seriál podívat už jen kvůli němu. V hlavní roli máme dvě krásné slečny (Nanao a Kimura) a aby holky nepřišly zkrátka, tak detektivní protipól hraje Macuzaka Tóri.

A co vaše krimi? Koukáte? Co vás zaujalo?

Žádné komentáře:

Okomentovat