5. 3. 2015

Trest smrti oběšením + Poslední věrný chrám Mibu + Šógunův astronom

Trest smrti oběšením, 1968

Ze satirické burlesky Trest smrti oběšením je na první pohled jasné, proč byl Ōshima považován za jednu z nejpozoruhodnějších osobností japonské Nové vlny. Japonský Korejec, odsouzený k trestu smrti oběšením, zcela nepochopitelně exekuci přežije, ztratí však paměť. Co si s takovým jedincem počít? Nestandardnost situace se stává spouštěcím mechanismem gejzíru absurdních tragikomických situací i vizuálních imaginací s hlubokým filosofickým podtextem. (Eiga-sai)

Režie: Óšima Nagisa
Hrají: Sató Ken jako vězeňský dozor, Išidó Toširó jako kněz, To-ura Rokkó jako doktor a další.
V Plzni hrají: 5. 3. v 18:30
V Praze hrají:14. 3. v 18:00

Poslední věrný chrám Mibu

Snad vůbec nejpůsobivější Takitův historický snímek, po zásluze oceněný hlavní cenou Japonské filmové akademie, se odehrává v polovině 19. století, na samém sklonku období Tokugawa. Je založen na reálném příběhu chudého samuraje, který jen pro to, aby uživil vlastní rodinu, vstoupí do elitní jednotky Shinsengumi, jež má za úkol za pomoci všech dostupných prostředků zachránit hroutící se šógunát. Překvapivě intimní příběh působí tváří v tvář epochálním zvratům popisovaným historiky až nepatřičným dojmem. (Eiga-sai)

Režie: Takita Jódžiró, host na Eiga-sai
Hrají: Nakai Kiiči jako Jošimura Kan-ičiró, Sató Kóiči jako Saitó Hadžime, Nacukawa Jui jako Šizu/Micu a další.
Natočeno podle  knihy Asady Džiróa.
V Plzni hrají: 11. 3. v 19:30
V Praze hrají:14. 3. v 20:30

Šógunův astronom

Historický velkofilm z Japonska 17. století, jímž se Takita Yōjirō vrátil do centra pozornosti publika. Yasui Santetsu (1639-1715), velmistr deskové hry go a jeden z prvních průkopníků moderní astronomie v Japonsku, se snaží prosadit reformu kalendáře na základě astronomických pozorování. Netuší však, jak nedotknutelné tabu se chystá narušit. Tradiční autority jsou připraveny uhájit si své pozice stůj co stůj... (Eiga-sai)

Režie: Takita Jódžiró, host na Eiga-sai 
Hrají: Okada Džun-iči jako Santecu Jasui, Mijazaki Aoi jako Murase En, Sató Rjúta jako Murase Gieki a další.
V Praze hrají:16. 3. v 18:00

Žádné komentáře:

Okomentovat