30. 12. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Mother

Tak a je konec… ten by prý měl být veselý, ale bohužel v tomto případě to tak nebude.

20. Mother
Natáčení seriálu probíhalo na ostrově Hokkaidó podle originálního scénáře, který napsal Sakamoto Júdži (Last Christmas, Soredemo, ikite juku) a na židli režiséra se střídali dva pánové, Mizuta Nobuo (Psycho Doctor, Woman) a Nagamura Makoto (Ašita, mama ga inai, Platonic).

Seriál vycházel od 14. dubna do 23. června 2010 každou středu od deseti večer a má jedenáct dílů. 

O čem to je?
Suzuhara Nao je učitelkou na základní škole na první stupni. Jednoho dne si uvědomí, že jedna z jejích žákyň, Mičiki Reina, je týrána vlastní matkou, a tak se rozhodne jí pomoci. Jenomže legální cestou to nejde, a proto se rozhodne, že s holčičkou uteče, že se stane její matkou. Jenomže to přeci nemůže vyjít, nebo snad ano?

Hrají: Macujuki Jasuko jako Suzuhara Nao, Ašida Mana jako Mičiki Reina, Jamamoto Kódži jako Fudžijoši Šunsuke, Ono Mačiko jako Mičiki Hitomi, Takahata Acuko jako Suzuhara Tóko, Tanaka Júko jako Močizuki Hana a další.

Průměrná sledovanost byla 12,9 % (poslední díl měl sledovanost 16,3 %). Ústřední píseň Nikagao smile nazpívala hinaco.

Seriál získal mnohá ocenění. Nejlepší seriál, Macujuki Jasuko získala ocenění za nejlepší herečku v hlavní roli, Ono Mačiko a Tanaka Júko získaly ocenění za nejlepší herečku ve vedlejší roli, Sakamoto Júdžimu byl oceněn scénář jako ten nejlepší, Ašida Mana získala cenu nováčka roku i speciální ocenění a Mizuta Nobuo získal cenu za nejlepšího režiséra.

Proč to vidět?
Má to silné momenty, má to momenty, při kterých se vám bude chtít plakat (obzvláště u konce), má to ale i slabé momenty, momenty, které vyčpěly. I tak je to rozhodně jeden z těch lepší seriálů zaobírajících se jedním ze sociálních problémů, které v Japonsku (i jinde na světě) mají. Je to bez milenecké lásky, zaobírá se to čistě láskou mateřskou, v podstatě všemi jejími možnými formami. Pokud máte dost opičáren, chce se podívat na něco s vážným tématem, bez vytáček a dobrými hereckými výkony (ovšem výkon malé Ašidy Many přesahuje všechny, vskutku se nebráním ho označit za geniální, vždy v době natáčení jí bylo pět šest let…), sáhněte po tomto seriálu. Co je to mateřská láska?

Předchozí: JIN

Žádné komentáře:

Okomentovat