22. 2. 2021

[Rychlorecenze] Nigeru wa hadži da ga jaku ni tacu: Ganbare džinrui! Šinšun special, Šingeki no kjodžin 3, Cuki ga kirei

Nigeru wa hadži da ga jaku ni tacu: Ganbare džinrui! Šinšun special (Utéct je hanba, ale hodí se to: Lidstvo, snaž se! Novoroční speciál)

Mikuri a Hiramasa spolu už nějaký ten pátek spokojeně žijí, chodí do práce, společně zvládají domácnost. Teď už zbývá do jejich života jedna věc a ta také přijde. Mikuri zjišťuje, že je těhotná, a tak jim začínají nové starosti. Tři trimestry těhotenství, porod, starání se o novorozeně. A pak do tohoto nového neprozkoumaného období plného nejistot hodí vidle ještě Covid-19…

Zbožňuju tu scénáristku, jak se umí trefit. Skoro jakoby náhodou její postavy přímo i nepřímo kritizovaly nastavení společnosti. Zároveň to nejde do nějakého drama, prostě si ty postavy prožívají své životy a okolí na ně v různých etapách působí. Každopádně pro mě super pokračování NigeHadži, které ve druhé polovině reflektovalo i šílenost roku 2020. O to víc to pro mě bylo bližší téma, když jsem si sama něco podobného prožila. V něčem hůř, v něčem líp. Takže pro mě to bylo vysoce osobní koukání, pravdivé a totálně jsem dokázala se všemi cítit. Nemluvě o tom, že ve druhé části začne Corona, věc, která ovlivnila životy nás všech, a ve speciálu není nijak zvlášť drakonicky podána. Žádné šílenství. Jen prostě jakýsi zásah do běžného života. Téma mi přišlo podané velmi citlivě. Prostě takhle; pro mě to bylo skoro jako bych částečně koukala na své zážitky, proto přidávám hvězdičku navíc; pokud bych měla hodnotit „objektivně“, bylo by to za 4. Neb stále je to dobrá Nogi Akiko, kvalitní herecké obsazení, padnoucí hudba a příběh, co má myšlenku.

 

Šingeki no kjodžin 3. série (Titáni útočí) 

Pozornost přežívajícího lidstva byla celou dobu upřena směrem ke zdem a hrozbě v podobě titánů vyskytujících se za nimi. Díra ve zdi Maria u části Šinganšina stále nebyla zacelena a Erenova snaha o její zabarikádování nenese kýžené ovoce. Situace se o to více komplikuje, když Scoutům a hlavně jejich veliteli Levimu hrozí nové nečekané nebezpečí. Nepřátelé totiž tentokrát nejsou pouze titáni. (Scalpelexis)

Tendence kvality je vzrůstající. Moje rozladění z první série nakonec vylepšila série druhá, aby ta třetí navnadila (ačkoliv tam byla místa, která mě úplně nebavila). Silné souboje, konečná odhalení. Spoustu věcí se dozvíme, lehce se nám změní žánr a pomalu pokračujeme do finále. Vypadá to, že bude grandiózní. Hrozně se mi líbí, že to působí, že to měl autor už od začátku velmi dobře promyšlené, protože se vracíme i k věcem z první série, dostáváme je z nových úhlů a všechno dává smysl.

 

Cuki ga kirei (Měsíc je krásný)

Cugi ka kirei je příběhem dvou mladých lidí Kótara Kuzumiho a Akane Mizuno, kteří právě začínají studovat třetí ročník na střední škole a poprvé jsou ve stejné třídě. Tato dvojice spolu se svými vrstevníky začíná procházet nejrůznějšími změnami typickými pro mladé lidi na prahu dospělosti. Tak přichází čas velkých životních rozhodnutí a prvních vážných romancí... (Jeoffrey)

Dospělé, příjemné, nikam nespěchající, milé. Člověk si to zapne a kouká, jak se to tam všechno tetelí. Přestože je hlavní hrdinka běžkyně, nikam a od ničeho neutíká, a to je to stydlín! Objekt jejího zájmu je ovšem také stydlín, který sice občas uteče do světa slov, píše nebo čte, ale protože má rád klasiky, jako byl Dazai, nebojí se sám něco podniknout. Běžkyně a spisovatel v pubertálním věku, těsně před střední, spolu začnou tvořit vztah. Kromě toho můžeme sledovat i jejich běžný život, běžné starosti, interakci s rodinou, přáteli a okolím. Široké, pomalé, dlouhé tak akorát. Přestože se mi vzhled postav nijak zvlášť nelíbil, prostředí bylo úchvatné – Kjóto, jejich pokoje, festival, Kawagoe, ... bylo na co koukat. Pokud vám nevadí, že seriál plyne svým tempem, že mu chybí tradiční žánrové klišé, tak se podívejte. I v zimě dokáže zahřát.

Žádné komentáře:

Okomentovat