3. 8. 2020

Miura Haruma, umělec, který odešel moc brzy

18. července 2020 bylo oznámeno, že nadějný třicetiletý herec Miura Haruma již déle nepřebývá v našem světě, že přeskočil spoustu let a odešel dřív. Pro tento krok se rozhodl sám – oběsil se ve svém bytě –, a proto je to pro jeho fanoušky a celkově pro všechny, kteří ho znají z jeho filmů, seriálů či divadelních her, velký šok. Nikdo totiž nečekal, že se tento vždy usměvavý herec rozhodne sáhnout na vlastní život.

Vzápětí po oznámení této smutné skutečnosti se rozjely teorie, proč vlastně někdo takový, jako byl Haruma, spáchal sebevraždu. V této chvíli fanoušci operují se třemi teoriemi. Ta první tvrdí, že Miura již déle nedokázal snášet kybernetické šikanování, neboť po celou dobu své kariéry něco takového nezažil. Jeho pověst za celá ta léta, co byl v šoubyznysu, neutrpěla jediný šrám (dostával vždy jen milé komentáře), a tak se nemusel potýkat s nenávistí na internetu ze strany široké veřejnosti.

Proč se Miura stal obětí kyberšikany? Zastal se totiž hereckého kolegy Higašideho Masahira, který byl nachytaný s hereckou kolegyní Karatou Erikou. S tou měl několik let (!) podvádět svou ženu Watanabe An, se kterou má tři děti, i během jejího těhotenství. Higašide a Watanabe jsou v tuto chvíli již rozvedení a Higašide si zřejmě u filmu hodně dlouho neškrtne, jestli vůbec někdy, ale to už může být Miurovi jedno.

Druhým důvodem, proč se Haruma rozhodl tak, jak se rozhodl, může být jeho pracovní vytíženost a s tím spojené deprese (ty ovšem nebyly potvrzeny, ale ani vyvráceny). V poslední době se Miurovi dařilo skvěle. Točil filmy, objevil se ve dvou filmech ze série The Confidence Man JP (zde hrál právě s Higašidem), momentálně natáčel seriál Okane no kireme ga koi no hadžimari, kde byl obsazen do hlavní role spolu s Macuokou Maju a dlouholetým kamarádem Miurou Šóheiem. Seriál není dokončený, ale televize Fudži oznámila, že odvysílá čtyři díly a pozmění příběh tak, aby se jednalo o uzavřené dílo. Do toho měl vydat druhé CD Night Diver a pracoval na videoklipu k ústřední písni. Vše vydáno posmrtně, aby nepřišla jeho práce vniveč. Dokonce část výdělku z prodeje CD bude darována nemocnici pro děti v Laosu. Miura se totiž v roce 2015 účastnil otevření této nemocnice (3:40). Na konci roku taky měl začít s účastí v muzikálu. A další.

Miura byl známý svým perfekcionismem a měl práci dobře naplánovanou na celý rok, ale poté přišla epidemie Covidu-19, která vše posunula, pozdržela a nabourala veškeré plány, což mělo za následek, že byl Miura pod velkým tlakem. Do toho se měly rozvinout deprese, kterými měl trpět již čtyři roky dle nepotvrzeného zdroje.

Třetím důvodem, o kterém se spekuluje, je tzv. únos dítěte. Jedná se o to, že v Japonsku je možné, aby jeden z rodičů v podstatě unesl dítě a druhý rodič se tak s dítětem už nemusí nikdy vidět. Když bylo Miurovi osm let, jeho rodiče se rozvedli a matka ho v podstatě odloučila od otce. Toho neviděl celých 20 let, setkali se až před dvěma lety. To samozřejmě zanechá na dětské duši šrámy. Miura byl známý tím, že velmi dobře vycházel s dětmi a je možné, že chtěl, aby bylo o děti dobře postaráno, aby nemusely projít tím, čím musel on. Více v japonském článku zde. Je možné, že naakumulované potíže z dětství, do toho přepracovanost a tlak ze strany společnosti, ho dohnaly k sebevraždě.

(Vzpomeňme na jeho scénu z Boku no ita džikan: „Proč ses mě nikdy nezeptala, jaké je moje oblíbené jídlo nebo co chci dělat v budoucnu? To já jsem miloval smažené kuřecí, ale nikdy ses na to nezeptala.“ Až se někdy na scénu budete dívat, všimněte si, jak se u toho tváří. Nyní si zpětně můžeme klást otázku, zda to bylo čistě hraní, či za tím stálo jeho vlastní vnitřní rozpoložení.)

Miura se poprvé objevil v hlavní roli na obrazovkách v seriálu 14 sai no haha, ale opravdový úspěch zaznamenal až po účasti na Gokusenu 3, následovaný účinkováním v roli hackera Falcona v Bloody Monday. Na stříbrném plátně zazářil ve filmu Koizora, kde si zahrál hlavní postavu Hira: „Chtěl bych se stát oblohou…“. Mezinárodní fanoušci ho objevili především díky filmu Kimi ni todoke, kde je okouzlil nezapomenutelným úsměvem a tím dokázal okouzlovat až do své smrti. Po ohlášení smutné zprávy byla spousta fanoušků šokovaná a zmiňovala, že to je právě jeho úsměv, na který do smrti nezapomenou.

Mohli jsme si ho užít jako svůdníka v Last Cinderella, jako historickou postavu Ii Naočiku v taize Onna džóšu Naotora nebo jako uprchlíka v remaku korejského seriálu Two Weeks, díky kterému jsme si užívali záběry ze zákulisí, kde si neuvěřitelně rozuměl s herečkou Inagaki Kurumi, ztvárňující jeho seriálovou dceru. Například spolu trénovali tanečky, Haruma se Kurumi opravdu věnoval.

Mimo jiné se účastnil i projektů vytvořených na základě manga předlohy: byl Erenem v Šingeki no kjodžin nebo Itóem Kamataróem v Gintamě 2. Mohli jsme ho také vidět ve filmu Majonaka no gofun mae po boku čínské herečky Cecilie Liu.

V komediálním seriálu z roku 2009 Samurai High School se potkal s hercem Širotou Júem a tito dva se stali velmi blízkými přáteli, častokrát byli viděni spolu, na svých instagramových účtech nezřídka postovali společné fotografie. Proto když se Širota dozvěděl o Miurově smrti, musel být zákonitě ve velkém šoku (vypovídá o tom i jeho následný příspěvek na instagramu), přesto se zachoval jako profesionál. Několik málo hodin poté totiž měl vystupovat v televizním pořadu Ongaku no hi a zpívat píseň Kiseki (odkaz na video s anglickým překladem, nezpívá původní skupina Greeeen!), která právě vypráví o velkém přátelství a lásce. Neodřekl a vystoupil a jeho vystoupení se stalo virálním.

Postupem času se objevovaly nové odkazy na Harumův život. Například že v písni C.h.a.o.s.m.y.t.h. od One Ok Rock to „h“ odkazuje právě na Harumu. Taka v názvu písně totiž schoval jména svých přátel (c: Ken Call, h: Hidefumi Ikeda, a: Acuši, o: Mukai Osamu, s: Miura Šóhei, m: Momo, y: Jamada Šintaró, t: Sató Takeru, h: Miura Haruma), čímž chtěl píseň směřovat právě k jejich uším.

ふざけ合い たわいもない くだらない話をしては
泣き笑い なぐさめ合い so 終わらない歌 今歌うよ
Dream as if you will live forever
And live as if you'll die today

Kromě toho duo Juzu vydalo na svém youtubovém profilu 12 let starý videoklip k písni Umaku ienai (Neumím to říct pořádně), kde se objevil právě Miura. Haruma byl velkým fanouškem dua a po práci na tomto videoklipu se z nich stali přátelé. Na instagramu se k příspěvku o Harumovi duo vyjádřilo: „Častokrát jsme se vídali a při různých příležitostech o Juzu mluvili.

Tak jako jeho herečtí kolegové a kolegyně (namátkou Saitó Takumi, Miura Šóhei, Takahata Micuki), lidé z branže byli v šoku z jeho náhlé předčasné smrti, i obyčejnými Japonci tato zpráva silně otřásla. Začalo se mluvit o mentálních nemocech a o tom, jak se tomuto tématu v Japonsku všichni vyhýbají, a tak vlastně nemáte nikoho, s kým byste si o svých problémech promluvili. Na toto téma pak kanál Asian Boss vytvořil video; jako vždy se vydal do ulic a zpovídal náhodné kolemjdoucí. Podívat se s anglickými můžete zde.

Pokud byste vy sami trpěli podobnými problémy a nevěděli kudy kam, neváhejte zavolat na Pražskou linku důvěry (222 580 697) nebo využijte pomoci na stránkách Krizové linky. Pokud byste se nějak chtěli rozloučit s Miurou, tuto možnost otevřela jeho agentura, která pro něj vytvořila vzpomínkový web. Sjedete dolů, do první kolonky vyplníte přezdívku či jméno a do druhé svůj vzkaz. Agentura Amuse k tomu řekla: „Dostalo se nám mnoho vřelých příspěvků plných lásky k Harumovi. Rádi bychom vám poděkovali za vaši podporu.“ Zároveň také nabádali fanoušky, aby neposílali květiny, ani kondolence k Miurovi domů.

Je na čase ho nechat jít být třeba tou oblohou, být volný jako pták a vzpomínat na něj skrze jeho dílo, které po sobě tento talentovaný a plodný umělec zanechal.

3 komentáře:

  1. Krásný a s úctou sepsaný článek, moc děkuji, že jsem si ho mohla přečíst. Je dobré, pokud se lidé přestanou stydět a začnou o svých psychických problémech mluvit.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc jsem ho neznala, viděla jsem ho jen v Gokusenu a Koizoře. Ale při čtení tvého článku jsem uronila pár slz... zdá se, že svět přišel o skvělého člověka. Je ho škoda. Už tak je málo lidí, co jsou poctiví, pečliví a dokážou se někoho veřejně zastat. Budiž mu země lehká.
    Díky za článek.

    OdpovědětVymazat