17. 4. 2019

[Foto] Nová a stará éra – rozlučme se s císařem a císařovnou

Od 1. dubna Japonsko a jeho nadšení pozorovatelé žijí jen jedním – pojmenováním nové éry, která bude nastolena 1. května, kdy abdikuje současný císař a „vladařské“ místo převezme jeho syn. 

V pondělí 1. dubna tajemník vlády Suga Jošihide odhalil název nové éry začínající 1. května 2019; Reiwa  令和 a podle vyjádření japonské vlády ho můžeme překládat jako „okázalá harmonie“. Název éry pochází ze starojaponské básnické sbírky Man'jóšú, konkrétně z předmluvy k básním o rozpuku jara a vůni rozkvétajících slivoní a orchideí. Zde pak můžeme najít to, v čem se pojmenování nové éry liší od těch ostatních. Předchozí éry byly pojmenovávány podle původních čínských klasik, ale éra Reiwa nese jméno vybrané z čistě japonské klasiky.

Báseň je uvedená v páté knize básnické sbírky a českému obecenstvu se dostala v překladu zesnulého profesora japanologie Antonína Límana (1932-2018). Jeho překlad Man'jóšú, deset tisíc listů ze starého Japonska, za který byl oceňován, vycházel v letech 2001-2008 ve čtyřech svazcích.

Toliko k novému názvu éry, jež co nevidět začne. Ale jací vlastně byli císař a císařovna, kteří oslavili 60 let od svatby a společně provázeli japonské obyvatelstvo končící érou Heisei? Poprvé se setkali v roce 1957 v Karuizawě v prefektuře Nagano na tenisovém kurtu. Tenkrát ještě korunní princ Akihito hrál dvojhru právě proti Šódě Mičiko.

Karuizawa, 1958
Azabu, Tokio, prosinec 1958
Pár se zasnoubil v listopadu 1958 a oddáni byli 10. dubna 1959. Tím se poprvé v historii Japonska stalo to, že si nástupce trůnu vzal obyčejnou ženu.

V sídle prince Akihita, před svatbou, 1959
Svatební procesí, 1959
Zhruba 530 000 lidí se tlačilo v zástupech, aby mohli spatři novomanžele. Pár byl v kočáru vezen z císařského paláce do jejich sídla.

Zahájení Paralympiády, Tokio, 1964
Jejich první syn Naruhito se narodil v roce 1960, druhého syna Fumihita se dočkali v roce 1965 a dcery Sajako v roce 1969. Pár se rozhodl, že nebude ve výchově postupovat podle císařské tradice, kdy se děti nechávají chůvám a ošetřovatelkám, ale že je budou vychovávat sami.

Korunní princezna Mičiko při odjezdu
z porodnice s prvorozeným synem, 1960
Princ Naruhito se snaží rozveselit
mladšího bratra Fumihita, 1966
Princ Naruhito tlačí kočárek s mladším
bratrem a novorozenou sestrou, 1969
V císařské vile, Nasu, červenec 1978
V lednu 1989 umírá císař Hirohito, posmrtným jménem císař Šówa, a korunní princ Akihito usedá na trůn. Pár získává titul císař a císařovna a začíná éra Heisei.

Korunovace císaře, listopad 1990
Návštěva Číny, říjen 1992
Svatba korunního prince Naruhita s korunní
princeznou Masako, červen 1993
Fotografie je z císařského archivu
Návštěva prefektury Hjógo po ničivém
zemětřesení Hanšin, leden 1995
S rodinou prince Fumihita, srpen 2004
Návštěva Saipanu, uctění památek padlých k výročí
60 let od ukončení 2. světové války, červen 2005 
Hraní s dcerou, princeznou Sajako, listopad 2005 
Hraní tenisu na tom samém kurtu,
kde se poprvé potkali, srpen 2010
Návštěva území zasažených
 zemětřesením a cunami, duben 2011
V srpnu 2016 císařská kancelář vydala vzácné video prohlášení samotného císaře, ve kterém občanům sděluje svou touhu po abdikaci a přenechání trůnu synovi Naruhitovi.

Srpen 2016
Fotografie je z císařského archivu
Rodinná fotografie, prosinec 2018
Na tiskové konferenci k 85. narozeninám císaře císař prohlásil svou vděčnost císařovně Mičiko za veškerou podporu, kterou mu během společných let dávala.

Pláž poblíž císařské vily, Hajama, leden 2019
„Císařovna vždy stála po mém boku, rozuměla mi a podporovala mě jako císaře a během všech oficiálních povinností,“ prohlásil a dodal, že všechny tři děti vychovala „s velkou láskou“.

„Jsem opravdu vděčný císařovně, která kdysi byla jedním z lidu, ale rozhodla se pro život po mém boku a celých 60 let s velkým odhodláním sloužila nejen císařské rodině, ale i japonskému lidu,“ řekl císař k 60. výročí jejich svatby.

Před císařským palácem, 2019
Jak se vám líbí císařský pár, který od 1. května půjde na zaslouženou „dovolenou“, a jak jste zvědaví na nového císaře a novou éru Reiwa?


Fotografie převzaty z císařského archivu a od agentury Kjódó

3 komentáře:

  1. Wow, úžasný článok, vďaka :). Názov novej éry mi konečne začal dávať zmysel. Cisár a cisárovná mi pripadajú ako babička a deduško z rozprávky. A ďakujem za info o tej básnickej zbierke, kamoška miluje poéziu a som si istá, že o tomto nemá ani potuchy. Konečne ju môžem niečím prekvapiť :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí. ;-) Mně se právě císařský pár strašně líbí. Je hrozně fajn, jak jim to sluší, jak se respektují a chovají se s grácií. To se o některých státních představitelích říct nedá... A není zač za sbírku, doufám, že se bude líbit, je opravdu naditá! :-))

      Vymazat
  2. Zizo jses king. Kurva King (:

    Jsem vedel, ze se tu mam obcas na cumendu zastavit, nejen kvuli reportu z cest po zemi vysnene (:
    A dik za inspiraci s cetbou...

    OdpovědětVymazat