12. 9. 2018

Už za pár

Za 14 dní odlétáme do Japonska. Letos to bylo o dost hektičtější než loni, takže ani nemáme pořádně promyšlené výlety, ale ono se to nějak poddá. Letos je to stejně celé takové dobrodružnější než loni – Japonsko (hl. sever Šikoku, Okajama, Kurašiki, Hirošima) postihly záplavy, aby hned na to zaútočilo smrtonosné vedro (všude), po něm nastoupil nejsilnější tajfun za posledních 25 let (hl. okolí Ósaky) a pak se země otřásla a Hokkaidó nadšené nebylo. Naštěstí do nejvíce zasažených oblastí nejedeme, nebo maximálně tam netrávíme tolik času. 

Přistáváme nikoliv na zatopeném/poškozeném Kansaiském letišti, ale na Kagošimském. Jediným problém by nám mohla způsobit Sakuradžima, protože by začala chrlit popel. Což tedy před pár dny začala (viz obrázek), ale snad během příletu bude vše v pořádku. Když se to takhle začne hromadit, člověk si začne uvědomovat, co všechno by se mohlo stát a my bychom se do Japonska ani nemuseli dostat, případně z něj. Proto bych doporučila všem, kteří jedou do zahraničí, aby se zapsali na Drozdu. Jde o pár minut vyplňování, ale nikdy nevíte, náhoda je blbec.

Přesto všechno se těšíme a věříme, že si to užijeme. Třeba že letos nás nechytnou studené deště, jako nás chytly loni. Rozkvetlé stromy sice neuvidíme, ale doufáme, že uvidíme alespoň momidži, stromy zbarvené do červena (i když mám pocit, že na to tam letíme moc brzy, ale co se dá dělat, když někteří by později dovolenou nedostali...).

Ať tak či tak určitě zase napíšu deníček a podělím se o zážitky. Tentokrát to bude o to veselejší, že si deníček určitě bude psát i kamarád, který pojede na kole z kagošimského letiště až do Narity, takže zajímavých zážitků určitě bude dost a dost. Kdyby vás zajímalo, kam zhruba plánujeme zajet, tak zde. Kdyby vás zajímala přibližná cesta z Kagošimy do Tokia na kole, tak zde či zde. Kdyby vás zajímalo, jak jsme nakupovali letenky, tak zde.

2 komentáře:

  1. Dovolenou vám závidím, snad vám vyjde dobře i to počasí a vyhnete se postiženým oblastem :) budu se těšit na reporty. Mimochodem jsem se až teď dostala k článku o nákupu letenek, za pár měsíců mě čeká obdobný boj s Indií, takže rady oceňuji :) nikdy jsem předtím nezkoumala, v jaké dny je nejlepší letenky kupovat a fígl s anonymizérem mi taky nebyl znám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem se tak ptala místních, tak to vypadá, že v Japonsku už je vše ok, kromě Hokkaida, které bohužel bylo postiženo v rámci všech těch hrozných věcí nejhůře.
      Tak to jsem ráda, že se rady ohledně letek hodí. Člověk se vážně dost naučí, když chce to nejlepší. :-D

      Vymazat