19. 6. 2016

[Recenze] Kóri no sekai

[Lepší přečíst až po zhlédnutí.] Když jsem se připravovala na psaní této recenze, tak jsem v rámci nahánění různých informací našla úplnou novinku. Letos plánují v Jižní Koreji natočit remake Kóri no sekai. Zatím se neví, kdo bude v hlavních rolích, ani kdo bude režírovat či kdy seriál bude vycházet, ale už teď je mi docela jasné, že tuhle klasiku z roku 1999 nepřekonají. Ano, mohu se mýlit, ale jak znám produkce obou zemí, tak o tom silně pochybuji.

Celé vyšetřování a kolotoč podezřívání začíná ve chvíli, kdy umírá učitelka z dívčí školy Eiwa Ikenaga Sonoe. Policie její smrt uzavře jako nehodu, kdy spadla z kola a rozbila si hlavu, a poté je na místo její smrti vyslán i vyšetřoval z pojišťovny Rose, aby zjistil, zda náhodou nedošlo k pojistnému podvodu. Vyšetřovatelem je velmi zdatný Hirokawa Eiki, který již delší dobu udržuje vztah s dopravní policistkou Šóno Cukiko, díky čemuž získává spoustu „zákulisních“ informací. Policie na scénu vstupuje až ve chvíli, kdy na stanici dojde anonymní dopis, ve kterém stojí, že Ikenaga Sonoe byla zavražděna a vrahem je někdo z dívčí školy Eiwa. Policie to bere jako žert a vážně se ke zprávě postaví jen jeden z vyšetřovatelů, outsider Udžó Takeši. Každý vlastním způsobem, ale jak Udžó, tak Hirokawa se postupem času dostanou až ke kolegyni mrtvé Ikenagy, k Egi Tóko. Ale ta má přeci alibi! Byla v té době v Kanazawě na pohřbu svého snoubence Hisamacua Kóičiho. Jenomže i tak je na té ledové a překrásné dámě něco podezřelého, něco, co ani jednoho z oněch dvou nenechá v klidu…

Kóri no sekai neboli Mrazivý svět běžel na japonských obrazovkách od října do prosince 1999. Seriál to byl poměrně oblíbený, přece jen průměrná sledovanost dosáhla 19 procent. Na konci devadesátých let se v Japonsku po prasknutí ekonomické bubliny začal drápat do srdcí lidí konzumentarismus, a tak seriál měl být mimo dobré podívané i poselstvím, že peníze nejsou všechno, obzvláště peníze, které jsou vykoupené lidským životem, a že žal se rozhodně velkou sumou peněz utišit nedá.

Během vyšetřování totiž vypluje na povrch, že milenci Egi Tóko nějak moc umírají. A těsně před smrtí vždy zrušili pojistnou smlouvu, jejíž beneficiantkou byla právě Tóko. V té době se již kolotoč točí na plné obrátky a hraje si nejen s detektivem Udžóem, ale i s vyšetřovatelem z pojišťovny Hirokawou. Vraždila snad Egi Tóko? Zabila nejen své milence, ale i Ikenagu Sonoe, protože její kolegyně přišla na to, co Egi provedla? Nebo snad existuje někdo úplně jiný, který nejenže všechny zavraždil, ale dokonce smrti narafičil tak, aby podezření padlo právě na Egi? Nebo to nakonec všechno byly opravdu nehody, někdo si z policie jen vystřelil a Egi Tóko má neskutečnou smůlu?

Tempo seriálu je velmi klasické. Pomalý rozjezd, aby se divák mohl dobře zorientovat mezi postavami a dobře pojmout, oč vlastně běží. Možná že takový rozjezd nevtáhne každého, ale nelze zase tvrdit, že by to byla taková nuda, aby se divák po pár dílech rozhodl se sledováním přestat. Nefiguruje zde mnoho postav, a tak divákovo podezření může běhat od jedné postavy ke druhé, aby alespoň jednou za díl opět spočinulo na Egi Tóko. Myslím, že každé podezření, ať už kohokoliv, je správné. Neboť to jen dokazuje, že seriál je zajímavý a nutí diváka, aby si mozek namáhal stejně jako Udžó a Hirokawa. 

Nemluvě o tom, že seriál vyhrál cenu za nejlepší scénář, a proto je jasné, že nezklame. Nemusí být tím nejlepším, na který narazíte, ale řekla bych, že nadprůměrný určitě bude. Už jen zajímavé a smysluplné dialogy, které postavy vedou a posouvají děl zase o kus dál, jsou na velmi dobré úrovni. Jestliže již mluvíme o oceněních, které seriál získal, měli bychom se také zmínit o ceně za nejlepší opening (nazpíval ho Himuro Kjósuke a nazval Diamond Dust – přesto musím zmínit, že když asi ve třetím díle od konce zazněla Celine Dion s jejím Just Walk Away, bylo to perfektní a Himuru totálně zastínilo). Poslední cenu, kterou seriál získal, je cena pro nejlepší herečku v hlavní roli. Za bezcitnou Egi Tóko byla oceněna herečka Macušima Nanako.

Egi Tóko je jednou z nejzajímavějších ženských postav, se kterými jsem měla tu čest se v japonských seriálech setkat. Nejenže je velmi silnou osobou a dokáže si jít za tím, čím chce, ale je i velmi klidná a krásná. Svým intelektem lehce přesahuje jak vyšetřovatele Hirokawu, tak i detektiva Udžóa. Dokáže se jim vysmát a v klidu popíjet koktejl, který jí namíchali v jejím oblíbeném baru, kam chodí po práci. Myslím, že právě její chladná inteligence je to, co muže kolem ní tolik přitahuje (samozřejmě kromě její krásné tváře). A takhle komplexní postavu zvládla Macušima Nanako na jedničku. Dokázala zahrát jak perfektní sebeovládání ve vypjatých situacích, tak i emoční pohnutí, pokud již toho bylo na Egi Tóko příliš. Což z ní dělá také sympatickou postavu, neboť není jenom bezcitná, ale dokáže i cítit a umí to dát najevo. Nemluvě o tom, že se za své emoce nestydí. Jestliže chcete silnou ženskou ústřední postavu, tady ji máte.

Tím, kdo ji nejvíce obletuje a chce o ní nejvíce zjistit, je Hirokawa Eiki, kterého ztvárnil Takenouči Jutaka. Pohledný herec, rád jezdící na motorce a svůj. Pokaždé, když hraje, dodává postavě vždy něco domáckého, nějaké to gesto, díky kterému je pak postava mnohem uvěřitelnější. Jeho vyšetřovatel, který postupem času úplně propadá vražednému kouzlu Egi Tóko není rozhodně bezchybný chlap, ale dokáže kohokoliv konfrontovat i s nepříjemnými věcmi, on prostě musí vědět pravdu. Chytrý přímočarý chlap, který si nebere servítky. I druhý muž, detektiv Udžó, si servítek moc nebere. Přesto je oproti Hirokawovi mnohem více živelný a výbušný. Nejenže v práci se mu zase tolik nedaří, ale rozpadla se mu i rodina, když od něj odešla žena Masako. Během celého seriálu kromě vyšetřování se také snaží znovu manželství zachránit. Kupodivu zvládá svým způsobem oboje.

Vedlejšími postavami, mimo již zmíněné Masako, jsou Šóno Cukiko, dopravní policistka a Hirokawova souložnice, která se také do vyšetřování zapojí, ačkoliv z trochu odlišných důvodů, než zmiňovaní pánové, a sourozenci Sakotovi (můžeme také počítat barmanku, která umí namíchat výborné pitivo). Sakota Šógo se z Kanazawy přestěhuje do Tokia, aby byl blíž k Egi Tóko, neboť ji již od školních let miluje a také proto, že byl blízkým přítelem zesnulého Hisamacua. Jeho sestra Sakota Nanami odchází do Tokia také, aby zjistila, jak to doopravdy bylo se s smrtí Hisamacua, neboť ho měla již od mala velmi ráda. S těmito postavami se v seriálu hrají šachy.

Mrazivý svět je poměrně jedinečný v epizodickém světě japonských seriálů sledováním jedné linie celou dobu. Nejedná se o různé případy, které se vyřeší za jeden díl a čau, ale opravdu se celých jedenáct dílů díváme, jak se postavy snaží přijít na kloub všem smrtím, jejichž ústředním bodem je Egi Tóko. Je možné, že je seriál možná trochu pomalejší a odbíhá třeba k věcem, které snad nemají nic společného s tím, na co se má přijít, ale každý krok se počítá. Seriál pomalinku graduje, aby předposledním dílem celou gradaci zabil a tvářil se, že se nic neděje. Ale to je jen ticho před bouří. Poslední díl na diváka vybouchne skvělou podívanou a závěr je povedený. Musím se přiznat, že jsem při prvním zhlédnutí osobu, která za všechno může, ani moc nepodezřívala (ať už to byl ten či ta, nebo snad jasná Egi Tóko?!). Další seriál, který mohu doporučit těm, kteří mají rádi záhady, trochu toho policejního vyšetřování, dobře napsané postavy a neradi někam spěchají. Neprohloupíte.

Kóri no sekai (aka Mrazivý svět, 氷の世界), 1999, 11x46 min.
Režie: Tadžima Daisuke, Micuno Mičio
Scénář: Nozawa Hisaši
Hrají: Macušima Nanako, Takenouči Jutaka, Nakamura Tóru, Učida Juki, Kaneko Ken, Katase Nana, Macuo Reiko, Nakadžima Tomoko, Kimura Tae, Tajama Rjósei, Tanihara Šósike, Oikawa Micuhiro, Jamadži Kazuhiro a další.

4 komentáře:

  1. Díky za tip! Info o energetické bezpečnosti sice bylo taky zajímavé, ale seriálový tip asi uplatním v praxi spíš :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, snad se bude líbit. ;-) A kdo ví, třeba se dáš na energetickou bezpečnost a najednou to bude mít v praxi větší váhu. :-D

      Vymazat
  2. Jeden ze seriálů, na který se dalo koukat!

    OdpovědětVymazat