22. 1. 2015

Kamiki Rjúnosuke jako dětský herec

Kamiki Rjúnosuke, dětský talent,
který se v dospělosti stal géniem

V poslední době se stále víc a víc nemohu nabažit hereckých schopností Kamiki Rjúnosukeho – ten chlapec je prostě fenomenální. A proto jsem se rozhodla, že o něm napíšu alespoň tři články; o začátku jeho kariéry, o jeho dabování animovaných filmů a o jeho kariéře nyní a vyhlídkách do budoucna. Je to určitě talent, který si zaslouží vaši pozornost.

Rjúnosuke se narodil 19. května 1993 ve městě Fudžimi v prefektuře Saitama jako nemocné a slabé dítě, kterému doktoři nedávali moc šancí na přežití. Podle samotného Rjúnosuke prý rodičům řekli, že šance na jeho uzdravení jsou menší než jedno procento, ale jak vidno, Rjúnosuke tento pomalu nesmyslný boj vyhrál. A když mu pak byli dva roky, jeho matka ho přihlásila do talentové agentury Central Group, která se specializovala na miminka a malé děti – tím v podstatě začala jeho kariéra. Chtěla tím dokázat, že tu Rjúnosuke opravdu je, že žije. Ještě roku 1995 se objevil v první reklamě.

V roce 1999 proběhl jeho televizní debut v seriálu Good News, ve kterém hrál syna ústřední dvojice Kurosawu Naoju; nejednalo se tedy o žádnou nevýznamnou roli. Od té doby hrál především v televizních seriálech něčí dítě – například v Namida o fuite (2000) jako Fučigami Rjóta, nejmladší z dětí, které kvůli ohni přišly o otce a nyní se o ně stará otcův známý Óniši Kacuo, kterého ztvárnil Eguči Jósuke, nebo v Mukudono (2001) jako Arai Cutomu, dítě svobodné matky, která mu tvrdí, že nemá otce, že je v podstatě ze zkumavky.

Až do roku 2004, kdy hrál jen vedlejší role, konečně dostal hlavní roli ve dvou filmech Instalace a Otósan no backdrop (za tento film získal ocenění Nováček roku na 14. ročníku Ceny kritiků japonských filmů). Instalace stojí za delší zmínku, neboť zde hrál s Uetou Ajou a byl jedním z prvních herců, kteří dostali příležitost jí sáhnout na prsa. Rjúnosuke hrál žáka prvního stupně základní školy Aoki Kuzojošiho, který svojí nové starší kamarádce Nozawě Asako (právě Aje) ukáže kouzlo kybersexu.

V roce 2005 získal roli mladého Minamota no Jošicuneho v taize Jošicune (v hlavní roli Jošicuneho se zde objevil Takizawa Hideaki), co je ovšem zajímavé, o sedm let později si tuto postavu opět zopakoval v jiné taize Taira no Kijomori (v hlavní roli Macujama Ken-iči). Mnohem větším úspěchem tento rok však bylo účinkování ve filmu Miike Takašiho Jókai daisensó. Zde ztvárnil hlavní roli Inó Tadašiho, který je označen za Dračího jezdce a má přinést mír ve světě nadpřirozených bytostí. Za tuto roli získal Rjúnosuke ocenění od japonské
filmové Akadamie Nováček roku. Jak sám ale říká, dalším vítězstvím pro něj bylo natočení scény v jezírku, protože už od mala mu nejde plavání, a tak ho to stálo mnoho sil.

Další rok si zahrál si zahrál v televizním speciálu Tantei Gakuen Q založeném na stejnojmenné manze od Amaki Seimarua a protože film měl vcelku slibnou sledovanost a DVD se neprodávaly zrovna nejhůře, o rok později příběh dostal seriálové zpracování, ve kterém si Rjúnosuke zopakoval svou roli Kjúa, spolu s herečkou Šidou Mirai a Jamadou Rjósukem.

V roce 2007 uspěl v roli Takana Taróa, nemocného dvanáctiletého chlapce, který se chce stát DJem, ve filmu Little DJ. I přes poměrně jednoduchý scénář, kde je jasně dané, jak se bude příběh vyvíjet, zde Rjúnosuke zazářil a celou pozornost strhl jen a jen na sebe, s přehledem přehrál i zkušenější starší herce. Jeho milostný zájem byl nasměrován k Umino Tamaki zahranou Fukudou Majuko, která stejně jako Kamiki byla ve své roli velmi přesvědčivá. Druhým filmem, za který byl tento rok chválen, byl Tóku no sora ni kieta. Film byl promítaní na 12. mezinárodním filmovém festivalu v jihokorejském Pusanu a sám režisér Jukisada Isao chválil Rjúnosukeho za jeho výkon a prohlásil, že si nedokáže představit nikoho jiného, kdo by roli Kusunoki Rjósukeho lépe zvládl. Hrál také v 76. asadoře Dondo bare jako mladší bratr hrdinky ztvárněné Higou Manami, která byla vybrána mezi 2156 uchazečkami.

O rok později se objevil pouze v televizním seriálu Kaze no garden, velmi oceňovaném (získal například ocenění v kategorii Nejlepší televizní seriál, Nejlepší herec v hlavní roli, Nejlepší scénář, Nejlepší režie na 2. ročníku Tokijských cen). Zde si zahrál roli Širatorio Gakua, mentálně retardovaného chlapce. Zajímavostí je také to, že několik týdnů cvičil a poté zvládl v rámci natáčení seriálu zahrát bez přerušení skladbu pro piano Modlitwa dziewicy od Tekly Badarzenska-Baranowské.

V roce 2004 se také objevil v hudebním videu k písním Aja od Southern All Stars a Strike od SUNEOHAIR. O osm let později si znovu zahrál v hudebním videu, tentokrát zpěváka Takahašiho Júa, k písni Hi wa mata noboru. Jedná se o ústřední píseň k filmu Kirišima, bukacu o jameruttejo, ve kterém Rjúnosuke ztvárnil hlavní roli, ale o tom až v dalším díle.

Další díl

Žádné komentáře:

Okomentovat