13. 10. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Nobuta wo produce

Rozhodla jsme se sepsat TOPku o dvaceti seriálech, které se mi zalíbily, zanechaly ve mě určitý pocit, který rezonoval ještě nějakou chvíli po zhlédnutí. Prostě představím dvacet nejrůznějších seriálů, které považuji za kvalitní dílka z Japonska. Ale udělám to trochu jinak než obvykle – jedná se totiž o sérii dvaceti článků a každý bude věnovaný právě tomu jednomu seriálu. Pořadí, ve kterém budou uveřejňovány, nemá nic společného s jejich kvalitou.

Ani k tomu ten český název psát nebudu, protože je strašně debilní. V japonštině máme 野ブタ。をプロデュース, z čehož 野ブタ = Nobuta je „prase na poli/ polní prase“ případně prostě debilně zapsané jméno/přezdívka. をプロデュース znamená produkovat, případně představit ve smyslu jako něco nového nebo vytáhnout a ukázat. Prostě debilní název, který kdybych překládala, tak bych si počínala jako všichni distributoři filmů a dala tomu následující název: Jak se Nobuko stala populární. Tolik k názvu.

Seriál má deset dílů po 54 minutách a byl vysílán od 15. října do 17. prosince 2005. Průměrná sledovanost byla 16,89 procent. Příběh je založený na stejnojmenném velmi populárním románu od Širaiwy Gena (liší se od něj tím, že Nobuko byla chlapec a žádný Akira neexistoval).

O čem to je?
Kiritani Šudži chce být oblíbený mezi všemi spolužáky z jediného důvodu – vést jednoduchý život bez konfliktů a problémů. A proto netouží mít nic společného se spolužákem Kusanem Akirou, který je pro všechny otravný podivně mluvící podivín, jenomže k Šudžimu smůle si Akira myslí, že jsou nejlepší přátelé. Do třídy přichází nová spolužačka, zakřiklá Kotani Nobuko, která se stane terčem posměchu a šikany. Ať už dobrovolně nebo ne Šudži se rozhodne s Akirou Nobuko dopomoci k popularitě. Ale nikdo ze školy o tomto podivném přátelství mezi těmi třemi nesmí vědět…

Seriál získal mnoho ocenění na 47. předávání cen za televizní seriály – za nejlepší seriál, nejlepší scénář i hudbu, měl nejlepšího režiséra, herce v hlavní roli Kamenašiho Kazuju a herečku ve vedlejší roli Horikitu Maki. Aby to dalšímu herci v hlavní roli, Jamašitovi Tomohisovi, nebylo líto, vyhrál také ocenění za nejlepšího herce na 9. udílení cen od Nikkan Sports (jedná se o noviny).

V hlavních rolích, již zmiňovaní: Kamenaši Kazuja jako Kiritani Šindži a Jamašita Tomohisa jako Kusano Akira. Ti spolu nazpívali i ústřední píseň Seišun Amigo (k písni je sestříhané video ze seriálu).
V roli šikanované Kotani Nobuko se představila Horikita Maki.

Proč seriál vidět?
Není zase tolik seriálů, které by zobrazovaly přátelství v jeho čiré podobě a ještě vás na vysoké úrovni bavily. Herecké výkony možná nejsou u hlavních představitelů bez chybičky (přece jen v té době začínali a byl to právě tenhle seriál, který se pro ně stal odrazovým můstkem nejen na poli herectví – v podstatě jim vynesl velkou popularitu), ale ladí jim to spolu a člověk se na ně rád podívá. Nejenže to zahřeje u srdce, ale i pobaví – v seriálu je mnoho výborných vtípků a hrátek s jazykem, které ocení především ti, kteří japonštině na určité úrovni rozumí. Ohraná zápletka, která je velmi civilně představena a bez patosu. Jeden z nejlepších středoškolských seriálů, které japonská televize vysílala.

Následující: Border

Žádné komentáře:

Okomentovat