15. 10. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Border

A máme tu další seriál z TOP 20.  Tentokrát nic středoškolského, ani odpočinkového, ačkoliv se to tak trošičku ze začátku tváří.

2. Border
Seriál se vysílal ve stejnou chvíli jako seriál MOZU. Ti dva byly horkým favoritem a diváci k nim přistupovali s velkými očekáváními, a tak si navzájem kradly sledovanost. Nakonec Border skončilo s průměrnou sledovaností 12,2 % a MOZU s 11 %. Ačkoliv se to nemusí zdát jako velký úspěch, opak je pravdou, neboť v Japonsku za poslední roky sledovanost u seriálů klesá, a tak i 12 % je považováno za slušný úspěch, ačkoliv se najdou i skvosty, které tato čísla překonají i dvojnásobně (nemluvě o tom, že určitá část potencionálního diváctva se dívala na druhý seriál).

Border má devět dílů po 54 minutách a byl vysílán od 10. února do 5. června 2014. Příběh vzešel z pera spisovatele Kanešira Kazukiho roku 2013 a stále vycházejí další knihy, v současné době jsou tři (po úspěchu seriálu byla vydána i manga).

O čem to je?
Išikawa Ango je chytrý detektiv s výbornými pozorovacími schopnostmi. Má vysoké ambice, a tak se soustředí pouze na práci, osobní život jako by pro něj neexistoval. Jednoho dne je bývalý policista zastřelen, a tak jde Ango na místo činu, kde je ovšem pachatelem střelen do hlavy. Stane se zázrak a Ango přežije, ale zůstane mu kulka v hlavě. A tak se vrátí do práce. Díky tomu ovšem, že bloudil mezi životem a smrtí, získal novou schopnost – vidět duchy.

V hlavní roli: Oguri Šun jako Išikawa Ango.
Jako jeho spolupracovníci zde vystupovali Aoki Munetaka a Endó Ken-iči.
V roli patoložky, která se snaží Išikawu pochopit a přijít na jeho tajemství, se zde objeví mladá herečka Haru (jedná se jeden z jejích nejlepších hereckých výkonů).
Jakuzáka, ke kterému si Išikawa chodí pro informace, které by legální cestou nezískal, hraje Furuta Arata.
Jednoznačně lze vidět, že se jedná o velmi kvalitní obsazení.

Hudební doprovod složil Kawai Kendži, známý a oblíbený japonský skladatel. První díl byl o 15 minut delší než zbylé a sedmý díl byl vysílaný o hodinu později než obvykle, neboť v původní vysílací dobu běžel fotbalový zápas žen Japonsko vs. Čína o pohár Asie. Ústřední píseň evils fall má na svědomí kapela MAN WITH A MISSION.

Seriál vyhrál prestižní cenu Galaxy, která se předává již od roku 1963 v televizním průmyslu, a několik cen akademie pro televizní seriály: za nejlepší předlohu (vítěz tedy byl Kaneširo Kazuki), za nejlepší hlavní roli (cena tedy putovala Oguri Šunovi) a za nejlepší odvedenou práci (ocenění pro všechny, kteří se na seriálu podíleli).


Proč to vidět?
Ačkoliv začátek vás nepřesvědčí, že se jedná o něco nadprůměrného, postupem času se o to Oguri Šun i příběh postarají. Oguri Šun dostál svému jménu a předvedl se jako výborný herec – výborně uchopil postavu Išikawy a pomohl mu „vykvést“. Nemluvě o Haru, pro mnoho diváků spíše neznámá herečka, ale zde se předvedla v tom nejlepším světle, a tak je klidně možné, že vás začne zajímat i v jiných rolích. Navíc z hlediska morálních a etických hodnot to nahlodává člověka a nutí ho to znovu přehodnocovat své principy a pokud ne přehodnocovat, tak určitě o nich přemýšlet – proto si myslím, že konec, ač může být mnohými zatracován, je velmi vhodný, neboť to v člověku zanechá spousty otázek, o kterých může rozjímat, a na seriál jen tak nezapomene. Určitě je to zajímavé i pro ty, kteří se seriály teprve začínají, protože se tu tolik nesetkáme s mnohými kritizovaným „japonským přehráváním“.

5 komentářů:

  1. čau, po přečteni kousku článku mě to nedalo a okamžitě jsem začal hledat tento serial. ale bohužel jsem neuspěl :( nevíš nahodou kde jde sehnat s cz titulky ??? prosim.. prosim...

    OdpovědětVymazat
  2. Titulky zde: http://dorama.akihabara.cz/dorama/Border-2014 videa na uložto (viz odkazy na profilu seriálu).

    OdpovědětVymazat
  3. Můžeš mi prosím ještě trochu pomoct, už jsem v koncích.. odkazy na ulož.to jsem nenašel ani když hledám rovnou tam tak ani jeden díl

    OdpovědětVymazat
  4. Abys odkazy na aki viděl, musíš být přihlášený. Každopádně na uložto jsou: http://uloz.to/soubory/lilyannthumn/Dorama/border/

    OdpovědětVymazat
  5. jatáááá už se nemůžu dočkat až začnu koukat :D Arigatógozajmas

    OdpovědětVymazat