6. 7. 2014

Asadora

Umečan sensei
Asadora 朝ドラ, známé i pod renzoku terebi šósecu 連続テレビ小説 (seriál na pokračování), je označení pro seriál vysílaný ráno na televizní stanici NHK. Obvykle má asadora kolem 156 dílů po 15 minutách.

Seriál bývá vysílán od pondělí do soboty a tento týdenní blok má svůj název. Jde tedy o to, že jednotlivé díly nemají samostatný název, ale patří pod název určitého týdne. Každý díl obsahuje opening, ale jen poslední díl v týdnu obsahuje ukázky na další díly. 

Během roku jsou vysílány dvě asadory, o jednu se stará tokijská filiálka NHK a o druhou ósacká. Díly jsou vysílány v čase 8:15-8:30 (v současnosti posunuto na 8:00-8:15) a jsou opakovány týž den v čase 12:45-13:00. Nejsou přerušovány reklamou.

Každá asadora se zaměřuje na život kurážné hrdinky, která odolává útrapám osudu, vše s úsměvem a nadějí překonává a pomalu si plní své sny. Představitelka takové hrdinky je pečlivě vybírána, protože se nestává jen pouhou hrdinkou asadory, ale i mluvčí stanice NHK. To obvykle obsahuje i práci na různých reklamách pro NHK a účast v různých pořadech, například v každoroční novoroční šou Kóhaku uta gassen 紅白歌合戦

Herečky bývají často vybírány z tisíců kandidátek na konkurzech a stává se to pro ně dobrým odrazovým můstkem do světa šoubyznysu. Existují i výjimky, kdy se hlavní role nezhostí neznámá tvář, ale již renomovaná herečka.

29. září začne vycházet v pořadí již 91. asadora s názvem Massan, kde poprvé v historii hlavní hrdinku bude hrát cizinka. Ze všech těch asador, které do této doby vyšly, jen v sedmi z nich nebyla hlavní hrdinkou žena, ale muž.

První asadorou byl seriál Musume to wataši (Dcera a já), který se začal vysílat v dubnu 1961 a běžel do března následujícího roku. V té době měl díl ještě 20 minut a vysílal se od pondělí do čtvrtka. Až od druhé asadory Ašita no kaze (Vítr zítřka) se rozhodlo o formátu, který setrvává do dnes, tj. 15 minut/díl.

Nejprve byla průměrná sledovanost 1,5 %, ale roku 1965 vzrostla na 20 % a v 70. letech už byla 26,2 %. Průlom nastal při vysílání v pořadí šesté asadory Ohanahan (Slečna Ohana), kde se představitelka hlavní role Kašijama Fumie stala miláčkem národa. Na začátku byla sledovanost až 50 % a průměrná sledovanost celého seriálu se držela kolem 45,8 %.

Všechny představitelky Ošin
Některé z asador byly adaptacemi románů či novel, ale ve většině případů se jedná o originální počiny. V pořadí osmá asadora Ašita koso (Zítřek určitě přijde) byla první barevná a od té doby se již černobílé nevysílaly. Od 15. asadory Mizuiro no toki (Čas světle modré) se vysílání zkrátilo na půl roku a od té doby to tak setrvalo nezměněno. Do té doby totiž všechny asadory byly vysílány po celý rok.

Nejpopulárnější asadorou všech dob byla Ošin, která se začala vysílat v dubnu 1983. Divákům se okamžitě zalíbila hlavní hrdinka v podání dětské hvězdy Kobajaši Ajako. Jak Ošin rostla, jako o něco starší ji ztvárnila Tanaka Júko a její nejstarší podobu jí dala herečka Otowa Nobuko. Nejsledovanější díl měl 62,9% sledovanost a v průměru dosáhl seriál 52,6% sledovanosti. Příběh se zalíbil celé společnosti, bez rozdílu věku a pohlaví, všichni Ošin znali. Vzhledem k velké oblíbenosti byla Ošin rozšířena z původních 156 dílů na 297. V roce 2013 vyšel filmový remake, který zobrazuje jen některé epizody z dětství Ošin. Tu ztvárnila nová vycházející dětská hvězda Hamada Kokone.

Lze tedy obecně tvrdit, že v každé asadoře sledujeme útrapy silné hrdinky, příběh se odehrává na určitém místě, se kterým jsou spojené různé zvyky a nářečí, věrně v seriálu vyobrazené. S hrdinkou divák prožije několik let, ba dokonce i několik desetiletí. V asadorách není kladen důraz na romantickou složku, ale spíš na každodennost, rodinné tradice a přátelství. Asadory nebývají melodramata, naopak jsou to často naivní příběhy, u kterých si divák může být téměř jist, že dobře dopadnou. V podstatě jsou to příběhy, které mají dávat divákům naději a posílat je do práce či do školy s úsměvem.

5 komentářů:

  1. Pěkný a poučný článek. Takže Amachan je moje první asadora. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak snad nebyla poslední. Doufám, že třeba takový Gegege nebude bez povšimnutí... :-D A líbila se Amačan aspoň? ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě to pořád nemám hotovo. ktuálně u 125 dílu. :) A jo, je to skvělé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je paráda. Není nic lepšího, než když to baví. ;-)

      Vymazat