17. 12. 2023

Co navštívit?

Konečně! Konečně! Taky zase plánujeme Japonsko (žlutý turista v mapce), protože 3. - 16. dubna 2024 si v něm pobudeme. Kamarádi ještě o týden déle, nemají tolik otravných závazků, které by nešly déle odsouvat. V podstatě v tuto chvíli máme my s fishem rozmyšleno tak 84 % cesty, zbytek jsou detaily, případně se změní jeden, max. dva výlety, protože objevíme něco víc skvělého.

Je to tak, že přilétáme do Ósaky a odlétáme z Tokia. Ať je to sebedivnější, vychází to většinou časově i finančně nejlépe. Po Covidu se trh s letenkami (alespoň do Japonska) zbláznil a to, co platilo před rokem 2020, již nefunguje. 

Například kupovat půl roku předem letenky, protože mají dobrou cenu? Haha. Teoreticky prý tři měsíce před odletem do Japonska jsou letenky nejlevnější, ale pořád jsme, pokud chceme jeden přestup a vejít se do max. 20 hodin na cestu, průměrně kolem 24 000 Kč. Před rokem 2020 jsme byli kolem 15 000 Kč. Jasně, na podzim kamarádi našli letenky kolem 18 000 Kč, takže i pod tu dvacku se dá najít slušný let, možná kdybychom počkali do ledna, tak také takový let najdeme, ale nejsem takový optimista a už jsem opravdu potřebovala jasný termín, abych mohla začít plánovat. To je totiž to nejlepší. :-D

Tentokrát s námi letí dva lidé, kteří v Japonsku ještě nebyli, takže jsem se kromě představení toho, kam se chci podívat, rozhodla sepsat doporučení, kam bych jela, kdybych měla ten týden navíc a ještě jsem tam nebyla – doporučuji tedy místa, která jsem viděla a nadchla mě.

Další „detail“ je to, že Tom 1 sice jede do Japonska, ale bohužel v úplně jiném termínu, takže si maximálně budeme moct zamávat ve vzduchu: odlétá 19. března a vrací se 3. dubna – z Fukuoky. Jeho místa jsou v mapce označená zeleně, ale rozebírat je více nebudu. Kdyby se chtělo jemu, ráda mu tu nechám prostor. :-)

(Píšu za sebe a fishe, nikoliv už za Filip-sana, Janu a Michala, kteří letí také) Po sedmi letech se vracíme do jarního Japonska a budeme přespávat ve třech městech: Ósace, Tokiu a Sendai, kde bychom tedy rádi do hotelu s termálními lázněmi. 

Po příletu a ubytování, máme v plánu prozkoumat noční Ósaku a dostavit do jedné z poboček Gjóza Óšó – jen pro informaci, tohle Japonsko mám v plánu oběhnout co nejvíc místních „jídlových“ franšíz, a hned první den začnu touhle. Dále mám v plánu navštívit alespoň Coco Ičiban'ju, Macuju, Gó gó karé a další si můžete najít v tomto výborném oddechovém seriálu Omimi ni aimašitara.

Z Ósaky máme v plánu se podívat na horu Hiei chránící Kjóto ze severovýchodu proti zlým silám se svými chrámy, omrknout zříceninu hradu Takeda dotýkající se mraků a projít si stezku nad Kjótem, z autobusové zastávky Takao (Umegahata Nišinohatačó) si projdeme blízký chrámový komplex, kde jsme už byli, ale do dalších už nepůjdeme, naopak se vydáme na trek směr stanice Hozukjó a s posledními silami asi ještě něco obhlídneme v Kjótu, nejlépe nějakou dobrou restauraci...

Pak se přesuneme do Tokia, ten den využijeme na obhlédnutí Odaiby. Dalších pár dní využijeme na prohlídku jeskyní na Enošimě a vodního světa, mrkneme do Jokohamy, navštívíme teamLab a vyšplháme na horu Mitake. Samozřejmě se během toho všeho budeme kvalitně stravovat, hlavně ty frašízy! Fish ještě naplánovat výlet u Nagana, do tajemných lesů, snad se z něj vrátím, ale o něm ani nevím, odkud kam vede. Vím jen, že ze stanice Nagano vyjedeme někam autobusem...

Následně se ve zdraví přesuneme do Sendai, kde plánujeme ubytování v hotelu s termálními lázněmi. Po příjezdu omrkneme, co se dá, jen se tedy cestou tam zastavíme v Ucunomiji, kde mají gjóza ulici, gjóza sochu i kanály... a ano, dáme si tam v jednom z proslulých podniků gjózu. Za tu krátkou dobu, co budeme v Sendai, plánuju navštívit „malé Kjóto“ Hiraizumi a asi si zajedu do Hakodate, protože posledně se mi tam ta návštěva zase tolik nevydařila... uvidíme. A pak už náš čeká odlet zpět domů.

Ještě si tedy dovolím doporučit ty výlety pro ostatní z měst, kde budeme přespávat, výlety, které zato stojí a my už je máme za sebou. Z Ósaky člověk může navštívit chrámový komplex na Kóje s rozlehlým hřbitovem a úžasnou procházkou i s restaurací Marutaka s českým vlivem, ostrov Icukušimu, dostat se zde na vrchol Misen, pokochat se a projít si to tam. Z Ósaky se dá dojet dobře i do Kotohiry, kde si člověk užije šlapání a šlapání, protože tenhle chrámový komplex má nejvíc schodů v celém Japonsku. Ale zážitek pěkný. Ve městě je také muzeum sake.

Z Tokia zase doporučuji (kromě Tokia samotného) krásnou Kamakuru či Kanazawu (a zde restauraci Dub!) a ze Sendai zase Macušimu, malebné přímořské městečko, případně i projet se trajektem kolem, a také Jamaderu. Další chrámový komplex se spoustou schodů, ale vyplatí se to. Ten výhled je k nezaplacení. Samozřejmě k doporučení je toho víc, už jen z předchozích „Co navštívit?“, všechny ty místa, co jsme si vyhlédli, ale kvůli nedostatku času nenavštívili... s plánováním tohoto Japonska přibyly, takže je opravdu z čeho vybírat. Ale to by článek neměl konců, takže to tady utnu. Děkuji za pozornost. Mějte se krásně a přejte nám v tom dubnu trochu pěkného počasí. Když se zadaří, tak se vrátím opět k deníkové formě!

Žádné komentáře:

Okomentovat