30. 5. 2022

Seriály s ústředním motivem „domluvené manželství“

Abych se přiznala, příběhy s domluveným manželstvím jsou takové moje guilty pleasure. Vyhledávám je a mám je fakt ráda, ačkoliv většinou nejsem s jejich kvalitou úplně spokojená, neodrazuje mě to a znovu a znovu se do nich ponořuju, zabředávám a hledám hvězdu nejjasnější. Říkala jsem si, že možná v tom nejsem sama a třeba je mezi námi „sledovači“ pár dalších, kteří tento podžánr mají rádi. Rozhodla jsem se proto udělat seznam takových seriálů, aniž bych je hodnotila, názor si udělejte sami, já jsem starý škarohlíd a na všem si tu chybu najdu... Řazení je čistě náhodné, i když trocha abecedního řádu by se v tom najít mohla. Seriálů tohoto typuje samozřejmě víc, ale seznam obsahuje jen ty, které jsem k dnešnímu datu viděla celé.

Date: koi towa donna mono kašira

  • Jak si podivínka hledala podivína. Maminka jí říkala, že by se do třiceti měla vdát, jenomže ona je nadšená vědátorkyně a nemá na vztahy čas, a tak se rozhodne sestavit seznam 24 požadavků a vezme si toho, kdo je splní. On je v podstatě lenoch, nic se mu nechce, nejlepší by bylo, kdyby si našel ženu, která by ho živila a on si mohl v klidu číst... No heleme se, není to rozkošný pár? Pište si, že je. Oba dva výborně trapčí a hodně mluví. Roztomilé a vtipné. Nemluvě o skvělých hereckých výkonech Watanabe An a Hasegawy Hirokiho v hlavních rolích. A také to má od Sonmi titulky.

 

Hapimari: Happy Marriage?!

  • On se potřebuje oženit, nejlépe tak, aby naštval rodinu, protože ji nemá moc rád. Jí nakonec nic jiného než vstoupit do dohodnutého sňatku nezbývá, protože je chudá jak kostelní myš. Vztah jim začíná hádkou, pak se tak nějak v tom malém prostoru, který seriál má, vyvíjí. Ti dva i přes počáteční nevraživost umějí být roztomilí a dokonce dojde i na nějaké to fyzično... Bohatý šéf chudé kostelní myši je ztvárněn fešákem Fudžiokou Deanem, takže se je rozhodně na co koukat. Myšku si zahrála Seino Nana. Titulky přeložila Anji.

 

Kon'in todoke ni han o ošita dake desu ga

  • Seino Nana také musí mít ty témata dohodnutých sňatků ráda, protože o šest let později se vrhla do dalšího, tentokrát se Sakaguči Kentaróem a vrhla se do něj dobře. On se musí oženit, protože má pocit, že jen tak nikdo nepozná, že miluje svoji švagrovou. Ona se zase vdá kvůli penězům; tedy není chudá kostelní myš, ale nutně potřebuje velké množství peněz, aby zachránila babiččin podnik. Tihle dva sice měli nějaké neshody, ale dost často spolu mluví a ona se opravdu snaží komunikovat své problémy a pocity. Byla to taková příjemná změna, kdy partneři nenechávají hádat toho druhého, co se jim honí v hlavě. Příjemné, má své silné stránky (i slabé samozřejmě), ale celkově je to zábavná podívaná. PS: Třetí hlavní postava je kocour!

 

Marry me!

  • Vláda rozhodne, že je třeba uchránit NEETy (Not in Education, Employment or Training) před smrtí hlady, a tak navrhne zákon, kdy si úředníci tyto nezaměstnané budou na základě dohody brát. Na vyzkoušenou, jak by takový zákon fungoval, se přihlásí on, ctižádostivý úředník, ale ona se nepřihlásí, ani by ji to nenapadlo, zato to napadlo její umírající babičku, která si přála, aby její vnučka nezůstala na světě sama. A tihle dva se dají dohromady. Seriál je bez konfliktu, ti dva se k sobě chovají velmi slušně, celé se to téměř obejde bez jakéhokoliv drama, jen prostě koukáme, jak se dva lidé díky navrhovanému zákonu dali dohromady. Formát 10x24 minut tomu sluší. Přeložila nihongoNIdeepLove.

 

Nigeru wa hadži da ga jaku ni tacu

  • NigeHadži byl svého času fenomén, V Japonsku byl málokdo, co by seriál neznal a hlavně jeho ending a taneček, který tam předváděli hlavní a vedlejší herci. On i ona se domluví, že je pro ně společensky, ale hlavně finančně výhodné, pokud se vezmou. Oba jsou ve vztazích nejistí, netuší, co by se mělo dít, ale to nevadí, protože je to přeci falešný vztah... ale jak už to tak bývá, i falešný vztah přeroste v něco většího. Seriál je pohodový, má chytré dialogy, svižně odsýpá a mimo ústřední dvojku má i zajímavé vedlejší postavy. Jenomže na ústřední dvojku nic nemá, klape jim to, mají mezi sebou zajímavou chemii a prostě vás to s nimi baví. Má to šťávu. Přeložila Sonmi (i speciál).

 

Rikokacu

  • Ona uvízne v horách a on ji jako voják Jednotek sebeobrany zachrání. Pak se domluví na schůzce, během které okamžitě padne: „Vezmeme se?“ a padne i souhlas, takže aniž by se ti dva pořádně znali, hned do toho praští. Chvíli to vypadá ideálně, ale následně zjišťují, že mají úplně jiné priority a jiné cíle. Snaží se podporovat druhého, přizpůsobovat se mu, seznamovat se s jejich rodinami, ale prostě je toho moc a nakonec to končí hádkami a řečmi o rozvodu. Ale i v hádkách dokáže zaklíčit láska, co myslíte? V hlavních rolích navíc máme dva herecké veterány – Kitagawu Keiko a Eitu. 


Šanai Marriage Honey

  • Jeho matka je nemocná a on věří, že pokud se ožení, udělá jí to dobře. Ona chce zapomenout na bývalého. Ti dva se seznámí a on ji hned požádá o ruku a ona prostě souhlasí. Sestěhují se a následně také zjišťují, že pracují ve stejné firmě! Tam ale chtějí svůj sňatek držet v tajnosti, takže se musejí tvářit, že se vlastně neznají. Jakmile jim ale padne, v domácím prostředí se víc a víc poznávají a ona si je čím dál tím víc jistá, že našla poklad, tak neuvěřitelně vnímavého a hodného chlapa, aby člověk pohledal. Nemluvě o tom, že je to fešák! Tihle dva jsou sladcí a nebojí se do toho opřít. Přeložila Liverka.

 

Unmei kara hadžimaru koi 

  • Ona je šedá myška, co pracuje v jeho firmě, on ovšem nemá zdání, že ona existuje. Ji vlastně nadřízený také nezajímá, má oči pro někoho jiného. Ostatně šéf taky. Tihle dva se omylem a nešťastnou náhodou ocitnou po tmě ve stejné kajutě na luxusní lodi... aniž by věděli, že jsou tam s někým cizím, tu noc si užijí... ráno je čeká samozřejmě šok, ale co se dá dělat, nějak to stráví, rozloučí se a doufají, že už se nikdy neuvidí. Hupsík dupsík, ona skončí těhotná, takže se ti dva zase brzy vidí. On má pocit zrady, ale co se dá dělat, jeho rodina ho do sňatku natlačí, to samé se děje i jí. A tak začíná manželský život dvou lidí, kteří k sobě nic necítí, ale měli by spolu vychovávat dítě. Seriál je remakem tchajwanského seriálu Fated to Love (i Korea a Thajsko mají svou stejnojmennou verzi) a bohužel nemá tolik prostoru, aby dokázal příběh hezky odvyprávět, v podstatě mi přijde, že končí uprostřed. Možná počítali s druhou sérií, ale ta jaksi nedopadla.

 

Nagareboši

  • Ona je zoufalá ze své životní situace, v podstatě se musí prodávat, aby přežila. Jeho životní situace je možná pracovně a finančně lepší, jenomže mu umírá sestra, která by potřebovala transplantaci jater. Tihle dvě zoufalé duše se potkají u akvária s medúzami... Nakonec se rozhodnou vzít – on splatí její dluhy, ona daruje játra. Pokud si myslíte, že to zavání obchodem s orgány, podle zákona nejste vůbec vedle. Tihle dvě duše se ale pomalu začínají sbližovat, chovají se k sobě pěkně, on jí pomalu pomáhá osvobodit se od zlé minulosti, ona mu pomalu dává vřelou přítomnost... Ale co když někdo přijde na jejich dohodu? Úžasně vřelý a lidský seriál, ve kterém to Ujetě Aje a Takenoučimu Jutakovi neuvěřitelně sluší. Přeložila jsem já.

2 komentáře:

  1. Tak toto téma mám taky nejraději, chci se zeptat na doporučení něčeho podobného dalšího. Zde jsem neviděla dva, ale nějak mě nelákají, ten s Kentarem a Eitou, ti dva mi nepadli do oka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mě napadá jeden, kde v hlavní roli je tentýž, co v Nagareboši. Tam jde o to, že stráví s jednou slečnou noc a hupsík dupsík slečna je těhotná, takže se hned řeší svatba apod. Je to spíš komediální a hodně dobří jsou tam i ti jejich kamarádi.
      https://mydramalist.com/1356-dekichatta-kekkon

      Vymazat