17. 8. 2018

[Recenze] Destiny: Kamakura monogatari

Film je založený na stejnojmenné manze od Sangana Rjóheie, která vycházela od roku 1984 do roku 2000. Manga dokonce dostala v roce 2009 prestižní ocenění od Asociace japonské mangy, ta takto funguje již od roku 1972. Sangan je na západě poměrně neznámý autor, ale v Japonsku jeho fantasy příběhy mají spousta fanoušků.

Jestliže jste také jedním z těch lidí, které už nebaví, když je fantasy o tom, jak musí četa odvážných zachránit svět před zánikem, temnem a zlem, tak jste možná narazili na film, který by mohl zaujmout. Destiny totiž obsahuje nadpřirozené prvky, koketuje se záhrobím, ale středobodem je novomanželský pár a jejich soužití. Začátek manželství je u nich jako u každého jiného – Akiko odkrývá nové stránky manžela, například že je vášnivým sběratelem modelů vláčků, Masakazu se zase musí smířit s tím, že již není starý mládenec. 

Kdyby se ovšem příběh neodehrával v Kamakuře, byl by jako všechny ostatní kolem nás. Jenomže se v Kamakuře odehrává a jak pravil sám Masakazu: „Tady jsme v Kamakuře. To je tu normální.“ – že se po ulicích prohánějí kappy nebo duchové či vám stropem propadne božstvo. Nadpřirozené bytosti měly vždycky Kamakuru rády, a tak se tu naučily žít bok po boku s lidmi. Většinou lidem neškodí, ale samozřejmě tu máme různá poťouchlá stvoření, která ráda zazlobí.

Tahle miloučká romantická komedie dokáže okouzlit nejen svými kulisami a velmi dobře padnoucí hudbou, ale i Takahatou Micuki, představitelkou Akiko. Ztvárňuje roztomilou mladou novomanželku, která na všechny strany rozdává hlavně srdečné úsměvy, dobré slovo a celkově je to stvoření, které má v sobě nevinnost dítěte, ale i lásku ženy. Ať už s podivem či bez něj, tuto roli Takahata ztvárnila velmi dobře, především tu dětskou naivitu, kterou přivedla k dokonalosti v seriálu Kahogo no kahoko.

Manžela Akiko a hereckého partnera Takahaty ztvárnil herec-veterán Sakai Masato, jehož hvězda zaplála především díky seriálu Hanzawa Naoki. Tam ztvárnil úplně odlišnou postavu od Masakazua, poťouchlého spisovatele. Již v předchozích pracích Sakai dokázal, že má jak komické nadání, tak i cit pro drama, kteréžto v Destiny skloubil a velmi přesvědčivě zahrál mimo jiné milého a starostlivého manžela.

Začátek filmu velmi dobře seznámí nejen diváka, ale i Akiko s tím, jak to v chodí nejen v Kamakuře, ale i v životě Masakazua. Společně si prohlédneme zajímavá a kouzelná místa, poznáme nadpřirozené bytosti a dokonce se podíváme na odchod zemřelých duší. Spolu s Akiko můžeme být překvapení, že si pro jejího muže přišla policie, což ale pro Masakazua není nic neobvyklého, neboť již mnohokrát vypomáhal u policejních vyšetřování. Zjistíme, jak to v Kamakuře funguje a veškerá tato poznání jsou vedena poměrně poklidně. 

Příběh se nikam nežene, ačkoliv je pravdou, že některé události působí trochu násilně v tom poklidném a milém příběhu – především ten velký zvrat ke konci. Vyprávění se v podstatě neline jako říčka, ale vše je předkládáno epizodicky, na čemž můžeme pozorovat vliv manga předlohy. V podstatě by se dalo říct, že nedochází k žádnému vývoji, přeci jen je to dílo ze žánru „ze života“, zároveň však tyto malé epizody končí v epickém finále, takže by se dalo říct, že všechny malé kapky se nakonec slejí v jednu velkou loužičku.

Člověk by si skoro řekl, že občas kouká na jiný film. Minimálně já jsem některé zvraty neočekávala – doufala jsem totiž ve zcela poklidný příběh, kterým mě provede nemotorný pár Akiko a Masakazua. Bohužel v jednu chvíli se vyprávění zcela mění a mně to přišlo tak nepatřičné, že jsem z toho byla až zklamaná. Nechtěla jsem totiž nic epického, žádnou záchrannou výpravu, náhlou osudovost… Ale to zase tolik nevadí, protože kouzlo tohoto filmu tkví v něčem jiném. Skrývá se v milých vtipech, každodennosti a radosti z bytí. 

Na filmu jde poznat stopa režiséra Jamazaki Takašiho. Právě ta každodennost byla obdobně milým způsobem zachycena v sérii filmů Always: Sančóme no júhi, nehynoucí láska zase v Eien no Zero a hrátky s efekty si zase režisér vyzkoušel v dvoudílném Kiseidžú. To, co fungovalo samostatně v předchozích tvorbách, funguje i tady pohromadě. Film je opravdu cítit Jamazakiho dohledem a dal si pozor na to, aby nadpřirozeno ve filmu nevypadalo lacině. Takže jeho fanoušci by neměli váhat ani chvíli, protože zklamáni nebudou.

Nakonec je film opravdu kouzelným dobrodružstvím, kde sice nedochází k velkým magickým střetům, ale pozitivních pocitů to má na rozdávání. Jestliže jste romantická duše, tohle je snímek pro vás, protože když už nic jiného, je to film o velké lásce.

Destiny: Kamakura monogatari (DESTINY 鎌倉ものがたり), 2017, 129 minut
Režie: Jamazaki Takaši
Scénář: Jamazaki Takaši
Předloha: Sangan Rjóhei
Hrají: Sakai Masato, Takahata Micuki, Cucumi Šiniči, Andó Sakura, Tanaka Min, Jakušimaru Hiroko, Nakamura Tamao, Kaname Džun a další.

Všechny obrázky, až na ten úplně první, jsou print screeny z filmu.

3 komentáře:

  1. Děkuji za titule ;-) Honza

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recenzi.Nebýt tebe, tak se o filmu asi nikdy nedovím.Moc se mi líbil (už několikrát).Buceknew

    OdpovědětVymazat