5. 3. 2018

Postřehy k letenkám

Loni jsme letenky moc neřešili, protože s námi letěl meni, který měl svůj účet u Emirates Airline, a tak jsme to všechno nechali na něm. Letěli jsme nakonec za 16 tisíc a nějaké drobné v pěkných letadlech, co letěla na čas a měla dobrá jídla. A meni dostal své letové body navíc. Všichni jsme byli spokojení. Letos ovšem meni neletí, a tak jsme si museli s letenkami poradit sami. Vyhledávali jsme ty nejlepší nabídky (nízká cena, doba letu pod dvacet hodin) na různých stránkách. A co jsme se při tom naučili?

Že se většinou nabídka vyhledávačů letenek liší v rámci stovek. Zkuste skyscanner.cz, letuska.cz, pelikan.cz, cestujlevne.com, google, studentagency.cz/letenky nebo letenky.cz – většinou to dopadne obdobně. Ačkoliv stránky samozřejmě mají i svá omezení a my jsme se s jedním z nich utkávali neustále. Jedná se o počet cestujících. Hodně ze jmenovaných stránek má většinou počet omezený na maximálně šest osob, což je v našem případě trochu problém, protože letíme v sedmi. Pokud už to ale jde zadat, klidně se může stát, že takové vyhledávání pak způsobí přirážku, než kdybyste hledali letenky jen pro čtyři osoby. Doporučení: když už letíte, zkuste to tak max. ve čtyřech. Zbylé příživníky nechte doma. ;-)

Co naopak bylo u všech vyhledávačů skvělé – možnost vyhledávat přílet a odlet z jiného města. Náš plán je začít v Kagošimě a skončit v Tokiu, proto by bylo úplně nejlepší, aby tomu odpovídaly i letenky. Bohužel jsme brzy zjistili, že za let do Kagošimy vzhledem k našemu počtu může být příplatek i tisíc a víc korun (případně větší prostoje mezi jednotlivými lety) oproti příletu na letiště ve Fukuoce (také město na Kjúšú, z letiště se na hlavní nádraží dostanete za necelých deset minut čili další dobrá možnost, jak do Japonska přiletět). Samozřejmě by z hlediska komfortu bylo nejlepší přiletět do Kagošimy rovnou, ale i letiště Fukuoka začalo hrát významnou roli. Pokud najdeme velmi dobrý let do Fukuoky, neváháme a kupujeme.

Další problém, kterého je dobré se vyvarovat, je časté vyhledávání letenek. Pokud z vaší IP často přichází žádosti na hledání letenek, tak vyhledávače tuto informaci zpracují a klidně je možné, že vám budou nabízet jen dražší lety. Tato situace u nás dokonce nastala a ceny letů se třeba pak lišily o pět set až tři tisíce korun. Pokud ovšem chcete hledat často, aby vám náhodou neutekla zajímavá nabídka, doporučuju používat anonymizér. Vyzkoušeno a opravdu to pomáhá. Když jsem se také zajímala o to, kdy je nejlepší kupovat letenky, tak jsem se dozvěděla, že v úterý. V pondělí totiž jedna letecká společnost přijde s nějakou akcí a v úterý na ni pak reagují ty zbylé. Pokud je vám jedno, kdy odlétáte, tak nedoporučuju pondělky a pátky – letenky v tyto dny jsou většinou nejdražší (služební cesty/dovolené). Nejlepší je letět ve středu. 

My jsme nakonec dopadli dobře. Na serveru cestujlevne.com jsme našli skvělý let přímo do Kagošimy za 14 400 Kč v období, které jsme zvolili. To je přece skvělá nabídka! Ale stránka cestujlevne.com je přesně jedna z těch, kde je vyhledávání letenek omezeno na šest osob. Pro šest lidí byl tenhle spoj dostupný, tak proč by nebyl i pro toho sedmého, že jo? Rozhodli jsme se tedy, že letenky koupíme na dvakrát. Nejprve jsme kupovali pro skupinu čtyř lidí (baby a fish) a zbylé tři pro Tomy a Moraga. A tady nastal kámen úrazu. Tyto skvělé letenky byly opravdu jen pro šest lidí. Co teď? Rychle jsme objevili, že jiné lety se liší jen v tom, že se na prvním přestupu nečeká dvě hodiny, ale šest. Kdo se tedy z těch tří kluků obětuje a poletí do Frankfurtu o čtyři hodiny dřív?

Nakonec pešek padl na Moraga (i když on se sám přihlásil, čest jeho čekací památce, slíbili jsme mu za to oběd). Dopadlo to tedy tak, že všichni letíme za stejnou cenu a se stejnými společnostmi. Přílet i odlet z Japonska máme všichni stejný, akorát jeden člověk musí z Prahy již v šest ráno místo v deset jako zbytek. Takže tak jsme si užili s letenkami. Ale aspoň je máme, oproti loňsku jsme ušetřili dva tisíce (které v Japonsku samozřejmě utratíme) a jsme všichni šťastní, že se nám ta cesta do Japonska zase o kus přiblížila. Vzlétáme 26. září a vracíme se 17. října! Tentokrát na tři týdny v celém složení.

A co vy? Máte nějaké zajímavé zkušenostmi s letenkami, případně s cestou do Japonska?

2 komentáře:

  1. Postřehy k letenkám… Když na bedrech toho nejnespolehlivějšího (já) přistály letenky, čekal jsem, že Check-in půjde snáz. Zjistil jsem si předem, jakým letadlem letíme, jak jsou rozmístěná sedadla, jak daleko je od hlavy okénko a kde se míjí lidi v uličce při cestě z toalety. Letíme s Lufthansou přes Frankfurt a je nás celkem sedm (4+2+1 = 3 rezervace). Měli spustit Check-in den před odletem. Moragův spustili 23 hodin před a mohl jsem ho posadit hezky k okénku, ale naše rezervace pořád nic, sedadla se začínala obsazovat. Letíme přece o čtyři hodiny později, počkám taky na těch 23 hodin před… pořád nic. Zíza poradila, abych nečekal na email a šel na to přes jejich web přímo. Trefa, fakt poslali jen jeden Check-in pro Moraga a na zbytek hodili bobek. A už to svištělo… sedm oken prohlížeče na pomalém PC v práci, ze kterého se jen kouřilo, přesun jednoho chudáka na jiné sedadlo zabral asi dvě minuty. Nejlepší místa už byla rozebraná. Mezitím si k našim vybraným místům, kam jsem pracně ládoval jednoho po druhém, přisedl cizí cestující. Jak jsem k němu ale posadil Moraga a obklíčil ho zezadu Bárou a Kristou, tak si hned odsedl. Nakonec jsem bandu naházel tak, abychom byli po kupě a hotovo. Za tři týdny znovu… na ještě pomalejším stroji s kdovíjakým internetem v Japonsku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo prostě nebude online check-in, i bez něj se dá letět a žít! :-D

      Vymazat