2. 3. 2015

Filmy z roku 2014, na které se těším

Tento článek bude věnovaný filmům, které bych hrozně moc chtěla, do kin šly v Japonsku minulý rok, ale na DVD stále ještě nejsou – a to už je březen! ;-) V podstatě; jaké jsou mnou velmi očekávané filmy letošního roku?

1) Kamisama no iu tóri aka Tak pravila božstva

Student druhého ročníku střední školy Takahata Šun si žije poklidným středoškolským životem do té doby, než jednoho dne ve třídě objeví panenka Daruma a nutí všechny přítomné studenty, aby se účastnili dětské hry na způsob Cukr, káva, limonáda. Jenomže ten, koho uvidí, že se pohnul, zemře. Šun absolutně netuší, kdo za tím stojí, a tak mu nezbývá nic jiného, než jen pořád vyhrávat a udržovat tak na živu nejen sebe, ale i svou kamarádku z dětství Ičiku. Nikdo z toho nadšený není, tedy až na jejich spolužáka Takerua, který vypadá, že si smrt svých spolužáků užívá.

Režie: Miike Takaši – jedna ze stálic japonského filmového „nebe“.
Hrají: Fukuši Sóta, Kamiki Rjúnosuke, Jamazaki Hirona, Lily Franky, Sometani Šóta, Maeda Acuko a další.

2) Kuragehime aka Princezna Medúza

Cukimi se přestěhovala do Tokia, aby se stala ilustrátorkou. Je posedlá medúzami a je velmi nesvá před muži a aktivními lidmi. Bydlí v obytném domě Amamizu, do kterého je zakázán vstup mužům, spolu s dalšími podivínkami, jako je ona sama. Jednoho dne v obchodě se zvířátky z tropů potká módně oblékanou slečnu, která Cukimi pomůže. Jenomže ta stylově vypadající slečna není vůbec slečna, ale vysokoškolský student Kuranosuke, který se o Cukimi začne zajímat.

Režie: Kawamura Taisuke – ještě se ničím nepředvedl, tak má (u mě) konečně šanci
Hrají: Nónen Rena, Suda Masaki, Hasegawa Hiroki, Hajami Mokomiči, Katase Nana, Babazono Azusa, Óta Rina, Ikewaki Čizuru a další.

3) Higuraši no ki aka Zápisky večerních cikád

Danno Šozaburó dostane za úkol, aby dohlížel na Todu Akiju, který byl odsouzen k domácímu vězení za vraždu sluhy. Ten měl poměr s jeho konkubínou před sedmi lety. Během tří let by měl Toda spáchat rituální sebevraždu, mezitím však musí splnit rozkaz, který mu byl zadán ještě před odsouzením. Danno se brzy sblíží nejen s Todou, ale i s jeho ženou a dcerou. Obzvláště si zalíbí samotného Todu pro jeho nadšení při plnění úkolu, který mu byl zadán. Nedokáže pochopit, že by takový člověk byl schopný zabít. A tak se rozhodne, že vyšetří, co se před sedmi lety přesně stalo.

Režie: Koizumi Takaši – nenatočil toho mnoho, ale většina z toho byla velmi povedená, tak snad bude i toto
Hrají: Okada Džun-iči, Jakušo Kódži, Horikita Maki, Harada Mieko, Aoki Munetaka, Teradžima Šinobu a další.

4) Kiseidžú aka Paraziti (1. díl)

Izumi Šiniči je obyčejný středoškolák, který si žije svůj život. Ale jednoho dne si prostě tu hudbu nemůže v klidu doposlechnout, napadne ho totiž mimozemská forma života. Mimozemšťan je parazit, který se chtěl dostat do chlapcova mozku, ale nevyšlo mu to, a tak se uhnízdil v jeho pravé ruce. Ostatní lidé ale dopadli hůř a mimozemšťané se jim uhnízdili v jejich mozcích. A čím se takový parazit živí? Dalšími lidmi. Nakonec je to tedy na Šiničim, aby se postavil těmto cizopasníků, skamarádil se svojí pravačkou a zachránil lidstvo

Režie: Jamazaki Takaši – má za sebou zajímavou historii, většinou velmi japonsky orientovaných filmů, a proto jsem zvědavá, jak se popere se sci-fi
Hrají: Sometani Šóta, Hašimoto Ai, Eri Fukacu, Kitamura Kazuki, Higašide Masahiro, Jo Kimiko a další.
(2. díl jde do kin až za měsíc)

5) Wataši no Hawaii no arukikata aka Jak jsem se procházela na Hawaji

Minori je 26letá editorka časopisu, které se v práci i mimo ni daří dobře. Její kamarádka plánuje mít svatbu na Havaji, a tak Minori poprosí, zda by jí s tím nemohla pomoct. Ta samozřejmě souhlasí, ale nejprve bude muset nadřízené v práci přesvědčit, že Havaj je skvělé místo pro její další práci. Na Havaji se potkává Akane, která by se ráda provdala za bohatého muže, Cutomua, obchodníka, který ještě pořád hledá svůj sen, a Tomoju, syna boháče. Ti čtyři se spolu rozhodnou prozkoumat nejen krásy Havaje...

Režie: Maeda Kódži – teprve jeho druhá počin, ale vypadá to, že sklidil poměrně úspěch
Hrají: Eikura Nana, Kase Rjó, Seto Kódži, Ikemacu Sósuke, Jasuda Ken, Takanaši Rin, Uehara Misa a další

6) Kami no cuki aka Papírový měsíc

Umezawa Rika žije se svým manželem, ale nemají žádné děti, proto se Rika rozhodla, že si najde práci na poloviční úvazek. Začala pracovat v bance, kde si ji její klienti oblíbili a i její šéf ji chválí za odvedenou práci. Přesto se cítí prázdná a nespokojená, především kvůli manželovi, který o ni nejeví žádný zájem. Netrvá dlouho a tuhle prázdnotu se pokusí zaplnit mladším spolupracovníkem Kótou. Kromě poměru začne i zpronevěřovat peníze svých klientů. Kam tohle „naplňování prázdnoty srdce“ povede?

Režie: Jošida Daihači – před dvěma (třemi) lety natočil film Kirišima, bukacu wo jameruttejo, který byl kritikou velmi dobře přijat. Ani na tento film nešetřili chválou, a tak jsem zvědavá proč.
Hrají: Mijazawa Rie, Ikemacu Sósuke, Tanab Seiiči, Óšima Júko, Išibaši Rendži a další.

7) Budó no namida aka Slzy hroznů

 Ao a Roku jsou bratři a společně se starají o výrobnu vína; pěstují víno a pšenici. Ao v minulosti rodinný podnik opustil, aby si šel do velkého světa splnit sny, jenomže to se mu nepovedlo, a tak se vrátil domů. V současné chvíli se Ao zcela oddává práci s vínem. Roku z toho všeho má rozporuplné pocity, ale i tak svému staršímu bratrovi vypomáhá.

Režie: Mišima Jukiko – jediná režisérka v mém výběru, od které jsem sice nic neviděla, ale v poslední tvorbě se soustředí na představení Hokkaidóa a není tomu jinak ani v tomto filmu.
Hrají: Oizumi Jó, Sometani Šóta, Andó Júko, Taguči Tomorowo, Maeno Tomoja, Lily, Kitaró, Ósugi Ren a další.
Ukázka

8) Clover aka Čtyřlístek

 Suzuki Saja je mladá slečna pro všechno pracující v kanceláři, která když přijde na lásku, tak je naprosto neschopná, protože z hlavy ještě nedostala tu první. Každý den dostává vynadáno od extrémně přísného nadřízeného Cugeho Susumua. Ale ten ji jednoho dne překvapí otázkou, zda by si s ním nechtěla vyjít. Ačkoliv ti dva spolu začnou randit, nic nenasvědčuje tomu, že by se Cugeho chování vůči Saje nějak mělo změnit.

Režie: Furusawa Takeši – v minulosti ničím zvláštním nepřekvapil, změní se to?
Hrají: Takei Emi, Ókura Tadajoši, Mizusawa Erena, Kamidži Júsuke, Nagajama Kento a další
Ukázka

9) Zakurozaka no adauči aka Pomsta na stráni s granátovými jablky

Šimura Kingo je věrným poddaným pána Ii Naosukeho. Jenomže toho zavraždí potulný samuraj z provincie Mito. Šimurovi je zakázáno spáchat obřadnou sebevraždu a doprovázet pána na onen svět, naopak dostává tajný úkol, aby vraha dopadl a pomstil se. Šimura cestuje třináct let, aby nepřítele našel. Nakonec zjistí jeho jméno, je jím samuraj Sahaši Džúbei.

Režie: Wakamacu Securó – od tohoto režiséra jsem nic neviděla, ale podle jeho filmografie je tento příběh o pomstě jeho prvním historickým filmem. Podle ukázek to ovšem vypadá, že se velmi povedl.
Hrají: Abe Hiroši, Nakai Kiiči, Hirosue Rjóko, Nakamura Kičiemon, Takašima Masahiro, Omi Jóičiro a další
Ukázka

A na jaký film se těšíte vy? Máte něco vyhlédnutého?

3 komentáře:

  1. Hajimemashite m(_ _)m.
    Moc hezky blog! Spousta hodnotnych informaci. Subarashii.

    Osobne se tesim na "Fushigina Misaki no Monogatari" (obsah vypada, ze by me to velmi tesilo a hraje tam muj oblibenec Abe H.)...

    OdpovědětVymazat
  2. Hadžimemašite! ^___^
    Díky, že se líbí, snad bude v budoucnu lepší a lepší. ;-)

    Na ten film už jsem také narazila a nevypadalo to špatně. Navíc mám docela ráda Takeuči Júko, takže kromě Abe Hirošiho další pozitivum. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. vsetko do 2 mesiacov vyjde. trplezlivost. snad len, hawaj vysla uz v decembri. (a hej, na torrentoch uz bola:)

    OdpovědětVymazat