27. 11. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Odoru daisósasen

Japonci milují detektivky, proto teď přicházím s jednou z klasik.

V Japonsku snad nenajdete nikoho, kdo by to neznal a neslyšel o Aošimovi, hlavní postavě. Oblíbenost potvrzuje již jen to, že po seriálu přišly tři speciály (1997-1998) a první film, který se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1998. V roce 2003 přišel do kin druhý film (stal se tím nejvýdělečnějším neanimovaným filmem všech dob – celých devět týdnů se držel na první příčce návštěvnosti kin) a o dva roky později vyšly dva spin-offy (Vyjednavač Masajoši Mašita a Jógiša Murai Šindži). V roce 2010 vyšel třetí film (opět byl velmi úspěšný). Od dva roky později vyšel v televizi úplně poslední speciál a do kin přišel čtvrtý, úplně poslední, film

Seriál byl vysílaný od 7. ledna do 18. března roku 1997 každé úterý od devíti večer a má jedenáct dílů po 54 minutách. První a poslední díl měly stopáž protáhlou; první trval 81 minut a poslední 72.

O čem to je?
Aošima Šunsaku býval prodavačem počítačů. Býval jím do té doby, než se jen tak rozhodl, že se stane detektivem. Netrvalo dlouho a už byl členem Wanganské policejní stanice, kde začal řešit různé případy a překonával obtíž v podobě policejní byrokracie.

Hrají: Oda Júdži jako Aoišima Šunsaku, Janagiba Toširó jako Muroi Šindži, Fukacu Eri jako Onda Sumire, Mizuno Miki jako Kašiwagi Jukino, Santamaria Júsuke jako Mašita Masajoši a další.

Průměrná sledovanost v oblasti Kantó byla 18,1 %, poslední díl sledovalo celých 23,1 % diváků. Díky stoupající popularitě byl seriál několikrát vysílán znovu. O ústřední píseň Love Somebody se postaral Oda Júdži spolu s Maxi Priest.

Proč to vidět?
Drápání se policejní byrokracií mě ze začátku moc nezaujalo, ale jak se drápalo dál a dál, bylo to lepší a lepší a i hlavní hrdina mi byl čím dál tím víc sympatičtější. Pokud vás zajímá, jak to chodí u japonské policie, a já jsem ochotna věřit tomu, že to tam takhle chodí (i dnes), tak určitě neopomeňte tenhle seriál. Zkoušet se prokousat něčím, co je nalajnované z vrchu, není nic lehkého. Ale člověk se při tom i pobaví. Navíc ty dva poslední díly opravdu dobré. Nemluvě o tom, že postupem času se z Aošimy a jeho parťáků stane vaše rodina, obzvláště pokud budete pokračovat dál a zkouknete i filmy.

Předchozí: Love Shuffle
Další: Hotaru no hikari

Žádné komentáře:

Okomentovat