Existuje spousta legend, které tvrdí, že to
byl mnich Kóbó daiši (Kúkai), který v Japonsku představil tyto dva
pokrmy – udon a tofu.
|
Dřevoryt lodi Kentóši |
Je zajímavé, jak je z hlediska kulinářství Kúkaiově cestě do Číny
přisuzována důležitost a nejen jí. Traduje se, že to byl právě Kúkai,
který představil Japonsku udon, tofu a třeba i tekonezuši. Tofu prý
přivezl na své cestě zpět z Číny na palubě
Kentóši (遣唐使) (Tak
se říkalo lodím, které byly vyslány, aby bezpečně dovezly japonské
velvyslance do tchangské Číny a zpět, pozn. autorky). Ovšem nedovezl ho
jako jídlo samotné, ale dovezl znalosti, jak ho připravit. Ty pak prý
předal vybraným mnichům.
Stejným způsobem měl Kóbó daiši dovézt do Japonska i udon. Tvrdí se, že
na ostrově Šikoku poblíž města Sanuki v současné prefektuře Kagawa
založil první prodejnu s udonem a sám navrhl interiér. V současnosti je
to především spojené s poutí po 88 chrámech Šikoku (japonsky
Šikoku hačidžúhakkašo,
四国八十八箇所). Říká se, že kdo si dá udon v Sanuki a zachová se tedy jako
Kóbó daiši, upokojí se a bude mít sílu na cestu po chrámech.
|
Nudle udon |
Podle jedné z teorií přišlo tofu do Japonska během éry Nara (710-784)
s výpravami, které měly za úkol „intelektuálně obohatit chudé Japonsko“.
Ovšem první zmínka o tofu je až v literatuře z doby pozdního Heianu
(794-1185). Konkrétně v deníku z roku 1182, který si vedl kněz ze
svatyně Kasuga Wakamija. Kandži, které pro zápis použil, byly jiné, než
se používají dnes, sloužily jen k fonetickému zápisu.
Jiná teorie naopak tvrdí, že to, co bylo považováno za tofu v deníku
kněze, současné tofu nebylo. To prý přišlo z Koreje do provincie Tosa
(dnešní prefektura Kóči) během odobí Válčících knížectví (japonsky
Sengoku džidai,
戦国時代), kdy Čósokabe Motočika přivezl zajatce z Koreje, kteří uměli tofu
vyrábět a byli k tomu dokonce i nuceni. (Tehdejší vládce Hidejoši
Tojotomi vyslal roku 1592 invazní armádu s úmyslem „ovládnout svět“, tj.
Koreu a Čínu, pozn. autorky)
|
Tofu |
Naopak legenda o Kóbó daišim a udonu nemá tak
hluboké kořeny, ani pro ni neexistuje více teorií. Legenda vznikla během
druhé poloviny minulého století za účelem přilákání zákazníků do
restaurace na „udon od Kúkaie“. Pravý boom udonu ze Sanuki ovšem nastal
až roku 2003 a legenda již byla považovaná za „pravdivou“. V té době se
dokonce začaly pořádat gastronomické výlety za ochutnáním udonu ze
Šikoku, psalo se o něm v různých časopisech a dokonce se v televizi
vysílalo i několik reportáží.
ZDROJE: Shikoku Shimbun; SHURTLEFF, William. AOYAGI, Akiko. Book of
Tofu; BARNES, Gina Lee. China, Korea and Japan: the rise of civilization
in East Asia.
ZDROJE FOTEK: matcha-et-sakura,
soundofhope.org a
nipic.com.
Zdravím, díky za zajímavý článek. Taky jsem o udonu psala na blogu, akorát z takového praktičtějšího hlediska :) http://www.japonskoo.cz/udon-a-soba-japonske-nudle/
OdpovědětVymazat