3. 12. 2016

Vaříme se seriálovým Japonskem

Pokud vás zajímá, o čem bude tento článek, tak vám odpovím v následující větě. O tom, jak důležité je v Japonsku se dobře najíst. Jídlo je v Japonsku všudy přítomné, lidé nemusejí cestovat za památkami v rámci země, ale za dobrými místními specialitami. Není proto divu, že v Japonsku natočili také spousty seriálů o jídle – ať už hraných, nebo animovaných. Samozřejmě napsali i spousty mang, knih a neustále vydávají různé časopisy zaměřené právě na rozličné pokrmy. V Japonsku se prostě gastrofil rozteče blahem, nikde na světě snad tolik gastroporna nenajdete. Ale nejen Japonci, také lidé všude po světě si užívají degustaci či připravování různých pokrmů. Z toho důvodu jsem se rozhodla sepsat článek o hraných seriálech zaměřených na jídlo čí případně o takových seriálech, kde pokrmy hrají nezanedbatelnou roli. A pokud se zblázním, tak napíšu to samé, ale tentokrát zaměřené na filmy.

Několikadílná série plus pár speciálů, to je Kodoku no gurume. V hlavní roli Macušige Jutaka, obyčejný kravaťák, který navštěvuje různá města po Japonsku a jí. O nic jiného v podstatě nejde. Jde jen o jedení dobrých jídel, jejich popis. Pokud si myslíte, že to je nuda, uvědomte si, že to má již pět sérií a pochvaluje si to téměř každý, kdo alespoň kus viděl (navíc je to natočené podle mangy). Jediné, na co si stěžují, je to, že po koukání mají vždycky hlad...

Šin-ja šokudó, opět několikasériová záležitost plus dva filmy, které se dostaly na stříbrné plátno. A opět předlohou byla manga. V nákupní pasáži, vlastně na jejím rohu, stojí nenápadná malá hospůdka, která má velmi neobvyklou otevíračku – otevírá až po půlnoci. Další zvláštností je to, že vám zde naservírují, co si přejete. Kromě lahodných pokrmů sem zákazníky vábí i obyčejný pokec o všem možném. Je zajímavé, jaké roztodivné postavičky se v tomto milém zařízení vystřídají…

Jestliže máte raději sladkosti, tak bych tu také měla pár seriálů, které by mohly potěšit. Jedním z těch nejstarších, na které jsem narazila, je Antique. Tačibana Keiičiro se rozhodne otevřít cukrárnu, kterou pojmenuje Antique. Chce ji mít co nejlepší, a proto najme prvotřídního cukráře Ona Júsukeho. Jak to tak vypadá, Júsuke má problémy se ženami, ale to nevadí, protože do kuchyně žádné přijít nemusejí, že. Do party k nim přibude Kanda Eidži, bývalý boxer, který miluje dortíky, a Kobajakawa Čikage, blízký přítel majitele a současně jeho bodyguard. Všichni mají ve svém životě nedořešené otázky, stejně tak i jejich zákazníci. Nad zákusky toho ale člověk dokáže vyřešit spoustu… Samozřejmě seriál má komiksovou předlohu, anime i korejský film, který je o mnoho více zaměřený na vztahy než na dortíky.

Když už jsme u japonských seriálů, bylo by zvláštní, kdyby se žádný nezabýval jejich cukrovím – wagaši. Samozřejmě takový je a jmenuje se stejně jako jeho hrdinka: Andó Nacu. Není to nic úžasného, ale v hlavní roli je roztomilá Kandžija Šihori, která všem předvede klasickou Japonku, tedy takovou, jaké by všechny Japonky měly být. Seriál má ovšem poměrně vysokou výpovědní hodnotu na poli tradic. Odehrává se se v tokijské Asakuse a kromě všeho jiného vám ukáže jak na wagaši. V podstatě je to stejný jako každý jiný seriál o přípravě jídla (do kterého se pletou ještě mezilidské vztahy), je to relaxační a člověk může dostat na něco chuť.

Pokud vás tradiční japonské cukroví moc neláká, tak tu máme seriál o výrobě čokoládových cukrovinek. Čokoládový bonbon kam se podíváš; to je Šicuren chocolatier. Máme tu dost postav a naštěstí i dost čokolády, aby tenhle seriál, v jehož hlavní roli je Macumoto Džun, který se nebojí smilnit, dokázal být sledovatelný. V podstatě scénář je podle mě slabší, ale jsou tam pěkné chvíle, které ho vytahují z těžké nudy, nemluvě o té čokoládě. Už jsem psala, že tam je spousta čokoládových bonbonů? Hlavní hrdina si hraje s kakaem a jeho female fatale si zase hraje s ním. O nic víc tam nejde.

V Japonsku také můžete narazit na hodně seriálů, jejichž většina děje je zasazena do restaurace, případně hlavní postavy rády vaří a dokonce je to ještě živí. Pár jich tu zmíním, pokusím se vybrat ty nejrozličnější, aby to pokaždé nebylo jen o tom, že máme výborného kuchaře, ale jeho podnik moc nevynáší, a tak ho chce koupit zlý vlastník restaurací od naproti... případně nějaká variace. Ačkoliv se tomu nevyhnu.

První a asi nejprofláknutější takový seriál je Hungry! Japonci prostě milují francouzskou (a italskou) kuchyni, a tak většinou ty nejprestižnější podniky vaří právě ji. Není proto divu, že i v seriálech se nejvíce objevuje vaření právě jí. Což dokazuje i tento lehce podprůměrný seriál, kde hlavní roli ztvárnil Mukai Osamu (jeho seriálovou lásku ztvárnila Kuninaka Rjóko, kterou si nakonec vzal i v reálném životě a dokonce spolu už splodili i potomka). Eisuke je bývalý basista, jeho skupina se rozpadla. Proto se vrací zpět domů, do restaurace, jež vlastní jeho maminka, vynikající kuchařka francouzské kuchyně. Jenomže ta v den jeho návratu umírá. Naštěstí Eisuke zdědil nějaké ty vlohy na vaření a pustí se do celého managementu restaurace.

Pokud bychom zůstali u francouzské kuchyně, ale přesunuli se více do minulosti či snad dokonce do císařské kuchyně, tak jedině skrze seriál Tennó no rjóriban. Akijama Tokuzó (Sató Takeru) je mladý muž žijící na venkově. Jednoho dne ochutná řízek a díky tomu se rozhodne, že se chce stát kuchařem specializovaným na západní jídlo. Nejprve se jde vzdělávat do Tokia, ale posléze odchází až do Paříže, aby se zde naučil pravému kulinářskému umění. Překoná diskriminaci a předsudky a stává se kuchařem v hotelu Ritz. Ale touto metou to nekončí, protože po návratu do Japonska se stává šéfkuchařem samotného císaře! Více si můžete přečíst v rozhovoru se Sató Takeruem.

Francii ještě neopustíme, protože v současnosti vysílaný seriál Chef má hrdinku v podání Amami Juki, která také vaří prvotřídní francouzská jídla. Dokonce v Paříži i nějakou dobu pracovala a vyhrála zde spoustu prestižních cen. Když se vrací do Japonska, povolání dál vykonává se stejnou vervou jako ve Francii a brzy získává pro restauraci, kde je zaměstnaná, třetí hvězdu. Díku tomu také získává jako kuchařka věhlas. Jenomže se jednoho dne pohádá se šéfem a je propuštěna. Co teď? Co třeba se na chvíli uhnízdit v televizním programu zaměřeném na stravování ve školách? Jak se kuchařka trénovaná na nejmlsnější jazýčky dokáže vyrovnat se školní stravou?

No a pokud bychom se měli přesunout k italské kuchyni, tak se mezi nás vrátí i Macumoto Džun, neboť ten ztvárnil hlavní postavu kuchaře v seriálu Bambino! Jedná se o typický seriál, kde se hrdina snaží ze všech sil, pořád musí překonávat nějaké překážky, jen aby divákům ukázal, že má smysl se snažit a motivoval je. Samozřejmě kromě tohoto v seriálu dostanete spoustu jídla a také humor. Ban Šógo je mladý rozjařený mladíček, který se po roce vaření v italské kuchyni ve Fukuoce vydává do Tokia, aby se zde stal šéfkuchařem italské kuchyně.

Ještě nebudeme od Itálie odcházet, protože i ta je jako Francie nevyčerpatelnou studnicí pokrmů. Tentokrát se jim věnuje seriál dinner. Opět se jedná o seriál, kde se nejen vyvíjí kvalita podávaných pokrmů, ale i charakter postav. Esaki Kiwamu je zručný kuchař, ale neumí to s lidmi. Věří v jednoduchou formuli, kdy chuť se rovná jídlo krát zručnost kuchaře. Tacumi Hideo vlastní známou restauraci „Ristorante Rocca Bianca“, kde mu dělá manažerku jeho dcera Saori. Jednoho dne je pozván do televize, aby zde vystoupil v televizním pořadu. Jenomže poté během přípravy jídla Tacumi omdlévá a upadne do kóma. Co má Saori nyní dělat, aby udržela restauraci v chodu? Nutně potřebuje bravurního kuchaře! A mezitím si Esaki v poklidu vaří v malé italské hospůdce…

Mondai no aru restaurant
Na podobný styl, kde se řeší dobré jídlo a vztahy bych mohla doporučit i tyto seriály, které nejsou o nic horší než ty, o kterých jsem psala více, ale mám pocit, že kdybych se takto vypisovala s každým seriálem, tak to za prvé nikdo číst nebude a za druhé by mi to trvalo určitě více jak čtyři dny, které jsem sepisovala tenhle článek. Jedná se tedy o Lunch Queen (spousta pěkných a sympatických herců, Takenouči Júko), Suki na hito ga iru koto (tři pohlední bratři, energetická hrdinka, vaří se dobrá jídla i vyrábí dorty, zaměřeno spíše na vztahy), My Little Chef (Jada Akiko + Ueta Aja + Abe Hiroši), Suši ódži (hlavní hrdina má fóbii z ryb, ale i tak by se snad mohl stát skvělým tvůrcem suši?!), Majonaka no panja-san (pekařství, co otevírá o půlnoci a má v hlavní roli Takizawu Hideakiho), Mondai no aru restaurant (spíš vztahovka, hodně rozličných postav, každý si najde oblíbence), Ósama no restaurant (starší záležitost, francouzské jídlo, „zlatá devadesátá“) a jistě spousty dalších.

Kromě výše zmíněných seriálů je ještě další typ, kde jídlo hraje podstatnou roli – detektivní seriály, kde jídlo pomáhá vyšetřovatelům. Ať už jako důkaz při vyšetřování, nebo jako posilnění, aby mohlo dojít ke správné dedukci. Můžeme se s tím například setkat v momentálně vycházejícím seriálu Kokku keibu no bansankai. Hlavní hrdina Hošimicu Kokku (v doslovném překladu „Tříhvězdičkový kuchař“) je vyšetřovatel prvního oddělení mající na starost vraždy. Jeho mottem je, že jídlo nikdy nelže. Nemá žádné slitování pro pachatele, kteří pořádně nedojí své jídlo na místě činu. Aby porozuměl oběti, vždy zjišťuje, co jedla. Zkuste s takovým extravagantním člověkem vyšetřovat vraždy... se zblázníte. Kromě Kokka v Japonsku vyšly ještě tyto seriály s obdobným laděním: Keidži 110 kg či Kuitan. Případně se můžete setkat s bizarním seriálem Otoko meši, kde jednomu ubohému vysokoškolákovi, který si urputně hledá práci, ale má smůlu, bude vařit jakuzácký boss v podstatě ze zbytků a všem to bude děsně chutnat. Ale jídlo boss tedy vařit umí...

Gočisósan
Kromě obyčejných seriálových formátů se jídlu dostává pozoru i v těch méně obvyklých. Mluvím o asadorách. U těch starších zmiňme Karin a Asuku. V Karin se hlavní hrdinka snaží po druhé světové válce postavit na nohy rodinný podnik výrobců misa.V Asuce se zase hrdinka chce stát skvělou výrobkyní wagaši, protože touží jít v otcových stopách. Pokud bychom se přesunuli k současnějším asadorám, tak například Gočisósan je o hrdince Meiko, která má hlavu plnou jídla, protože vyrůstala v rodině vlastnící restauraci. Nejenže Meiko miluje jídlo jíst, ale také miluje jeho přípravu a když chutná lidem, pro které ho připravila, je to úplně nejlepší. Ještě o něco novější asadora je Mare, ve které hlavní hrdinka tu cestu k výrobě dortů nemá tak přímočarou, ale dostane se k ní. Příběh se mimo jiné odehrává v malém přímořském městečku. A v hlavních rolích jsou dva mladí šoubyznysoví oblíbenci – Jamazaki Kento a Cučija Tao.

K jídlu ovšem také patří i pití. V Japonsku je to především tradiční sake, o kterém se natáčejí seriály. Pokud nejsou zaměřeny na jeho ochutnávání, ale na výrobu, tak jsou téměř bez výjimky prodchnuty tradičním duchem. Jedním z těch starších, ale chválených je Nacuko no sake. Hlavní hrdinka se snaží splnit sen zemřelého bratra – vyrobit to nejlepší sake v Japonsku. Je to těžký cíl sám o sobě, pro Nacuko o to těžší, když si člověk uvědomí, že svět výroby sake je ryze mužský... I tak je to velmi zajímavá podívaná. A samozřejmě založená na komiksové předloze.

Z jiného soudku je seriál o dvou sériích Wakako zake, který se dočkal i animované verze, ačkoliv v tomto případě si stojím za tím, že hraná verze je lepší. Hlavní hrdinka Murasaki Wakako nemá na světě nic raději, než si večer sama zajít na nějaké dobré jídlo a pití. Oboje si velmi ráda vychutnává, ale přece jen ten alkohol si dokáže užít více. Má dokonce i svůj specifický zvuk, který pokaždé vypustí z úst, pokud se jí povede dobré jídlo zapít tím správným nápojem.

Poslední seriál, o kterém se chci v tomto vyčerpávajícím výčtu zmínit, je Liquid. Třídílný seriál opravdu dýchající tradicí a výpary ze sake. Vše je řečeno až uměleckým stylem a velmi jednoduše. Jedná se o obyčejný příběh o výrobě sake na venkově, bez romantiky a velkých zvratů. Nemluvě o tom, že skrze výrobu sake lze vlastně ukázat, co je to život – tento krátký seriál v sobě ukrývá poselství, které není ani patetické, ani nekřičí na diváka, jak by měl žít. Takže pokud vás zajímá, jak se tento japonský nápoj vyrábí a jaké další procedury jsou nutné, tak se určitě podívejte. Příběhem vás totiž provede úžasný Itó Hideaki spolu s Emoto Tasukuem a Cugawou Masahikem.

A jak jste na tom se seriály o jídle vy? Vynechala jsem nějaký, který se vám líbil, nebo který byl pro vás z nějakého důvodu nezapomenutelný? Také, když na něco takového koukáte, sbíhají se vám sliny a máte nutkání se jít najíst? :-)

4 komentáře:

  1. Paráda :) Díky za super výběr. Nemusím složitě pátrat v záplavě seriálů. Japonsko a jídlo, co více si přát? Péťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že to poslouží přesně tak, jak jsem si přála. ;-) Přesně tak, Japonsko a jídlo... víc už člověk prostě chtít nemůže. :-D

      Vymazat
  2. Až jsem z toho všeho dostala hlad :D A přitom jsem viděla jenom Císařova kuchaře. Tím pádem tu mám krásný seznam na zaplnění mezer :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud chceš mít pořád hlad nebo na něco chuť, tak je to opravdu krásný seznam... já mu spíš říkám sebemrskačský... :-D

      Vymazat