25. 4. 2016

Rok 2015: to nejlepší, co jsem viděla a škoda že není přeložené

Přestože už pomalu začíná pátý měsíc roku 2016, nedalo mi to a vrátila jsem se k roku minulému. Nejde mi jen o tituly, které vyšly roku 2015, ale o všechny, které jsem za rok 2015 viděla a byly velmi zdařilé. Rozdělím hodnocení na dvě části, na seriály a na filmy. Bude se jednat jen o japonské tituly a budu je uvádět abecedně.

Filmy

  1.  Biri gal (2015)
  2.  Kakekomi onna kakedaši otoko (2015)
  3.  Little Forest (2014, 2015)
  4.  Tókjó kazoku (2013)
  5.  Vancouver no Asahi (2014)

Seriály

  1.  Dr. DMAT (2014)
  2.  Gomenne seišun (2014)
  3.  N no tame ni (2014)
  4.  Platonic (2014)
  5.  Jami no bansóša (2015)

Jak vidno, doháněla jsem, co jsem zanedbala z roku předchozího. Ale ráda bych se ještě podělila o pár seriálů, které vyšly loni a je škoda, že nemají překlad, protože si myslím, že by si mezi českými fanoušky své místo našly.

  1. Fuben na Benrija – 12x30 minut, ztřeštěná komedie. Takejama Džun je scénárista, který se rozhodne hledat novou inspiraci ve městě Furano na Hokkaidu. K jeho smůle ho ale po cestě zastihne sněhová bouře a Džun uvízne v malém městě, kde je nucen hledat nocleh. V místním baru ho označí za dávno ztraceného syna jednoho z místních štamgastů, opijí ho a ráno se Džun probudí bez batohu, ve kterém měl peníze, doklady a telefon. Džun je tedy nucen ve městě zůstat, dokud svůj ztracený majetek nenajde, a přitom poznat svérázné obyvatele tohoto 'bezejmenného' města. (Moiraine)
  2. Kónodori – 10x46 minut, lékařské prostředí. Konotori Sakura je lékařem pracujícím na gynekologickém oddělení, kde ho jeho podřízení respektují. To ovšem není vše. Zároveň je také záhadným pianistou známým jako Baby. Jednoho dne, když hraje v baru na klavír, zazvoní mu telefon. Zjišťuje, že se jedná o naléhavý případ, a tak urychleně odchází do nemocnice. Na jeho oddělení přivezli těhotnou ženu, která nikdy nebyla na prohlídce u gynekologa, ani není jisté, v kolikátém měsíci je. Přes vysoké riziko, které taková pacientka obnáší, se ji Konotori rozhodne přijmout a zachránit jak ji, tak její dítě.
  3. Mondai no aru restaurant – 10x46 minut, o vaření a vztazích mezi různými ženami. Tanaka Tamako byla zrazena přítelem a ještě navrch byla zatčena, protože způsobila rozruch kvůli kamarádce
    Morimuře Kjóko, která byla obětí sexuálního obtěžování. Tamako se rozhodne, že odejde z firmy, kde pracuje, a otevře si v Tokiu bistro. Tam zaměstná další ženy a společně bojují s překážkami, které jim pod nohy klade život, a zároveň si užívají radost z práce a snaží se změnit svůj život. Bistro má samozřejmě potíže, protože v něm pracují jen samé ženy. Ženy, které mají společného nepřítele – muže, a nyní se sjednotily, aby pro nim společně bojovaly!
  4. Orient Kjúkó sacudžin džiken – 2x150 minut, japonský Poirot a vražda v Orient Expresu. Luxusním vlakem se veze různorodá směsice lidí. Mezi nimi dokonce i slavný detektiv či paranoidní podnikatel. Tento paranoidní muž má podezření, že ho chce někdo zabít, a tak se pokusí domluvit se slavným detektivem, aby ho ochránil. Tomu se ovšem přístup podnikatele nelíbí, a tak odmítá. Jenomže hned následující den je nalezen mrtvý, a tak náš detektiv zapojí šedé buňky mozkové, aby vraha dopadl.

Samozřejmě jsem za minulý rok viděla některé věci, které by se hodily do seznamu toho nejlepší, co jsem viděla. Jenomže tyhle věci už někdo přeložil, a tak jsem je musela zákonitě ze seznamu vyloučit (například seriál Date nebo filmy Kurosawy Akiry).

5 komentářů:

  1. Skvělý Zízo. Díky za doporučení... Z filmů jsem viděl jsem Biri Gyaru je to vážně pecka. Ale na prvním místě bych měl Umimachi Diary. Který jsem i přeložil, ale furt nemám čas na to dodělat korekce a pustit to do světa :D (Seriály jsou mimo mě).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. :-) Tak Naši malou sestru jsem viděla v kině s českými titulky = má překlad, proto zde být nemůže. Navíc teď nám půjde oficiálně do kin spolu s animákem Kluk ve světě příšer. Jsem docela zvědavá, jak si japonské filmy povedou u nás v návštěvnosti. ;-)

      Vymazat
    2. ahoj, koukali jste nekdo na Yukihira no soma?

      Vymazat
    3. Bohužel, ani jsme o tom neslyšela... Jaké to je?

      Vymazat
    4. tak to je hodne subjektivni. ja jsem na tom ujizdel, nebot jsem ocenoval hloubku, do ktere se zachazi pri popisu pokrmu a bezprostrednost, az intimitu vztahu mezi postavami. ale je to jen pribeh, ktery ma spad, zadna profesionalni prirucka jak se stat kucharskou celebritou. akorat mi vadilo rychle zhasinani anglickych titulku, nestihal jsem to cist a taky uvnitr pjednoho pribehu pri vyzve shogukegi je nejak divne vyhodnoceno nizsi skore ve prospech megumi tadokorove, coz trochu ponizilo celkovy dojem z pribehu. skirth@centrum.cz

      Vymazat