2. 2. 2016

Pozvánka na Eigasai

Za pár dnů začíná v pražském kině Lucerna 9. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI. Nese podtitul „festival k sežrání“ - to proto, že tématem většiny filmů je vztah Japonců k jídlu a všemu, co s ním souvisí.

Zahajovací snímek bude promítán v Lucerně tento čtvrtek od 19:00. Jedná se o Kuchaře v Antarktidě. V hlavní roli můžete vidět momentální hvězdu japonského šoubyznysu Sakaie Masata. 

A o co se ve filmu jedná? Na základně v nadmořské výšce odpovídající vrcholu hory Fuji a při průměrné roční teplotě -54°C se skupina 8 vybraných mužů různých oborů snaží dennodenně půl druhého roku plnit své výzkumné i praktické úkoly. Kuchař zde má pozici srovnatelnou s kmenovým medicinmanem - pouhým mávnutím jeho kouzelných hůlek se může chlap jako hora složit na zem jako věchýtek, anebo naopak hravě vzdorovat extrémním životním podmínkám. Je-li kuchyně pro Japonce klíčovou složkou identity, pak na této základně je to japonštější, nežli v Japonsku. Film není jen gejzírem kulinářské představivosti, ale i hlubokou sociologickou sondu, která s humornou nadsázkou ukazuje, co vše vztah k jídlu vypovídá o lidské osobnosti.

Naopak filmem, který bude festival zakončovat, je Zádušní večírek, natočený pod taktovkou Tanady Jukiho. Ve filmu si zahrály vycházející hvězdy Okada Masaki a Nikaidó Fumi.

A o čem film je? Yuriko se tak dlouho marně snaží obdařit manžela potomkem, až si Hiroyuki zajistí pokračování své genetické informace jinde. Yuriko nechává na tokijském jídelním stole podepsaný rozvodový blanket a vrací se zpět do svého rodiště k čerstvě ovdovělému otci. Už z dálky ji vítá hlasitý smích – rozverná lolita v krajkovém prádélku zrovna truchlícímu otci ve vaně drhne záda... Hořkosladká komedie na námět stejnojmenné románu spisovatelky IBUKI Yuki o tom, že v každém pokrmu bývá skryto nějaké poselství, a že i loučení s nebožtíkem se dá pojmout jako happening – obzvlášť, když na to sám nebožtík zanechá recept...

Co dalšího na Eigasai 2016 můžete zhlédnout, se dozvíte na oficiálních stránkách festivalu, kde mimo jiné si můžete objednat i vstupenky. Program je plný jídla a protože si Japonci zakládají na tom, aby jídlo dobře vypadalo, určitě se bude na co koukat.

Součástí festivalu bude jako vždy bohatý doprovodný program – letošním specifikem budou komentované ochutnávky, tematicky propojené s jednotlivými filmy (např. sake, tradiční cukroví, sushi apod.). Nebudou ale samozřejmě chybět ani oblíbené dílny tradičních japonských disciplín pro celou rodinu (v Mramorovém sále Lucerny), vystoupení hráčů na bubny taiko (Wadaiko yosa yosa) či populární frašky kjógen v podání Malého divadla kjógenu; to vše v sobotu 6. února.

V neděli 7. 2. proběhne v Mramorovém sále Lucerny otevřené studijní sympozium věnované žánrům manga a anime, na které naváže projekce kritiky vysoce ceněného animovaného snímku Asura ve Velkém sále.

V kavárně Lucerna bude po celou dobu konání festivalu k vidění výstava pozoruhodných fotografií Lubomíra Černoty nazvaná „Krása japonského cukroví“.

Jistě se je na co těšit! 

Žádné komentáře:

Okomentovat