19. 9. 2015

TOP 10 – Sonminy překlady

Možná to tak trochu zní, že se jedná o TOPku kvality Sonminých překladů, ale tak to není. Jedná se o TOPku vybranou z jejích překladů. Co byste určitě neměli vynechat, když už to máme přeložené?

10) Freeter, ie wo kau, 2010, 10 dílů
Take Seidži je mladík bez snů, peněz, s nepříliš dobrými vztahy se svou vlastní rodinou a tenhle mladík právě dal výpověď v práci. Stal se z něj hikikomori - člověk, který se ve svém domově izoluje od lidské společnosti. Jenomže jeho matka onemocní, a tak Seidžimu nezbude nic jiného, než vzít brigádu. Zde potká Čibu Manami, naprosto odlišnou od něj samotného. Přesto postupem času jeden druhému dokáží porozumět.

9) Nobunaga Concerto, 2014, 11 dílů
Obyčejný středoškolák Saburó se dostane do minulosti, konkrétně do doby Válčících knížectví. Tady potkává mladého knížete, který vypadá jako on, a ten mu řekne: „Vyměň se se mnou! Jsem nejstarší syn rodiny Oda, jsem Oda Nobunaga.“. Poté kníže odchází a Saburóa si jede z vazalů splete se svým pánem a odvede ho na panství. A tak Saburó, pohodlný chlapec ze současnosti, který nikdy nikoho nezabil, začne žít jako Oda Nobunaga, muž, který započal sjednocení Japonska a vyhrál mnoho bitev.

8) Umi no ue no šinrjódžo, 2013, 11 dílů
Kaishinmaru je nemocniční loď, která křižuje mezi ostrovy ve Vnitřním moři. Mezi její zaměstnance přichází mladý lékař Sezaki Kota. Je nadaný a schopný, ovšem s velkou slabostí pro krásné ženy. Jeho románky často končí v slzách, jenže někde jistě čeká ta pravá.                      - Sonmi


7) Death Note, 2015, 12 dílů
Co byste udělali, kdybyste měli moc kohokoliv jakkoliv a kdykoliv zabít? Jagami Light je student vysoké školy s vysokým intelektem, kterého škola prostě nudí. Jednoho dne ovšem najde Zápisník smrti, který mu umožní za pomoci splnění pár podmínek zabíjet, aniž by si „ušpinil ruce“. Stačí jen jméno a obličej… Light se rozhodne, že se Zápisníkem bude páchat spravedlnost a zbavovat svět zločinců. Jenomže čím je to spravedlnost?

6) Mijamoto Musaši, 2014, 2 díly
Nejnovější ztvárnění životního příběhu zřejmě nejslavnějšího japonského šermíře Mijamota Musašiho. V bitvě u Sekigahary roku 1600, Mijamoto, ještě jako Šinmen Takezó, bojoval na straně poraženého Hidejoriho Tojotomiho. V nové éře Tokugawského šógunátu se rozhodne přežít jako mistr boje mečem. Cesta za dokonalostí ovšem není snadná.                  - Sonmi

5) Bara no nai hanaja, 2008, 11 dílů
Shiomi Eiji je nucen po smrti své přítelkyně být svobodným otcem. Stará se poté, jak nejlépe umí, o dceru Shizuku. Eiji nikdy neuvažoval o tom, že by se oženil. Pracuje v různých zaměstnáních na půl úvazku a jeho jedinou radostí je dcera. Ale ta se právě začíná chovat dost podivně. Skrývá svoji tvář před cizími lidmi kuklou a odmítá ji sundat!                - Vavča

4) Date, 2015, 10 dílů
Jabušita Joriko je výzkumná pracovnice v Jokohamě, která zkoumá trendy v makroekonomii. Je jí 29 let a je do své práce naprosto ponořená. Je spokojená s obyčejným životem, a ačkoliv není zrovna dobrá v komunikaci s lidmi, chce si najít muže, vzít si ho a založit s ním rodinu. Joriko věří, že se musí vdát nejpozději do svých 30 let, protože to tak udělali všichni její známí i její zesnulá maminka. Rozhodla se, že si vezme toho, kdo splní všech jejích 24 požadavků. A pak tu máme Tanigučiho Takumiho, je mu 35 let a nemá práci. Nemá zájem o randění, natož o ženění, protože na to prostě nemá peníze. Žije se svou matkou a je mu jasné, že až zemře, tak on už nebude moci pokračovat ve flákačském životě, a tak se rozhodne, že si najde ženu, která ho finančně zabezpečí.

3) Nodame Cantabile, 2006, 11 dílů
Příběh o dvou naprosto odlišných lidech. Noda „Nodame“ Megumi je studentka hry na klavír. Talentovaná klavíristka, která chce být učitelkou ve školce, preferující improvizaci a hrát, jak prsty dovolí, než čtení z not. Je nepořádná, věčně hladová a dětinská. Naproti tomu Čiaki Šiniči je arogantní perfekcionista hrající na klavír a housle; jeden z nejlepších studentů, jehož cílem je však dirigovat orchestr. Pokud chce být uznávaným dirigentem, měl by studovat v zahraničí, sám by chtěl, ale nejde to kvůli fobii z létání, kterou si vytvořil jako malý. Díky náhodě se ti dva potkají. Co se stane dál, když jsou to tak naprosto odlišné povahy?

2) Border, 2014, 9 dílů
Išikawa Ango je chytrý detektiv s výbornými pozorovacími schopnostmi. Má vysoké ambice, a tak se soustředí pouze na práci, osobní život jako by pro něj neexistoval. Jednoho dne je bývalý policista zastřelen, a tak jde Ango na místo činu, kde je ovšem pachatelem střelen do hlavy. Stane se zázrak a Ango přežije, ale zůstane mu kulka v hlavě. A tak se vrátí do práce. Díky tomu ovšem, že bloudil mezi životem a smrtí, získal novou schopnost – vidět duchy.

1) Love Shuffle, 2009, 10 dílů
Čtveřice lidí se potká náhodou ve výtahu svého luxusního bytového domu. Výtah uvízne a jeho pasažéři si postupně začnou sdělovat, jaké těžkosti ve vztazích momentálně prožívají. Jeden ze čtveřice, psychiatr Masato, navrhne, jak by se z toho všichni mohli dostat. Na pár nejbližších týdnů si prostě postupně „vymění“ své partnery. Každý z nich tak stráví vždy jeden týden s jinou osobou, následující týden se dvojice opět změní. Za měsíc snad budou mít jasno…                - Vavča

Koukáte se s českými překlady? Já bych chtěla hlavně tímto způsobem poděkovat všem překladatelů a překladatelkám, obzvláště tedy Sonmi, která přeložila tolik japonských děl, že už ji nikdo nikdy nedožene.

2 komentáře:

  1. Děkuju.
    Každá zpětná vazba vždycky potěší a tahle obzvlášť.
    S

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat