14. 8. 2015

Death Note

Japonci zjišťují, že diváky v poslední době seriály už moc netáhnou, a tak se pokouší vsázet na již zavedené značky. Není proto divu, že se rozhodli udělat z Death Note hraný seriál, když anime i hrané filmy měly úspěch. Nemluvě o komiksové předloze. A tak je to tu. Mám za sebou prvních pár dílů a chci se s vámi poděli o své první dojmy.

Co byste udělali, kdybyste měli moc kohokoliv jakkoliv a kdykoliv zabít? Jagami Light je student vysoké školy s vysokým intelektem, kterého škola prostě nudí. Jednoho dne ovšem najde Zápisník smrti, který mu umožní za pomoci splnění pár podmínek zabíjet, aniž by si „ušpinil ruce“. Stačí jen jméno a obličej... Light se rozhodne, že se Zápisníkem bude páchat spravedlnost a zbavovat svět zločinců. Jenomže čím je to spravedlnost?

Již od začátku je jasné, že se seriál nebude řídit podle předlohy. Light není středoškolák, ale rovnou vysokoškolák, nepůsobí od začátku tolik znuděně a navíc ho nejprve používání Zápisníku smrti děsí. Je jasné, že se tvůrci snažili vykreslit přerod obyčejného člověka, kterému se do ruky dostala neuvěřitelná moc, v člověka zaslepeného mocí více detailněji. 

Nejprve Light nepůsobil jako nějaký chytrolín, obzvláště pokud bych srovnávala s předlohou, kde perlil a vymýšlel jednu brilantní strategii za druhou hned „od rána“. Tentokrát je víc člověkem, což je na jednu stranu lehce osvěžující, protože věřím, že se pomalu vypracuje do stadia, kdy si bude vymýšlet stejně jako jeho předloha. Navíc Kubota Masataka, který jej hraje, není špatný herec. Občas vypadá opravdu maniakálně a takový, alespoň si myslím, by Light měl být. Věřím, že nás ještě v budoucnu překvapí, pokud už to neudělal v minulosti…

Na druhou stranu L mi přijde dost podobný předloze. Je sice pravdou, že nejsem skalní fanoušek, takže srovnávám spíše zjev a základní vlastnosti, chování, ale baví mě se na něj koukat. Je chytrý, má své podivné zvyky, jen se necpe sladkým. Za což jsem ovšem vděčná, alespoň na to nemám při sledování chuť a nenutí mě to se přejídat. Jamazaki Kento ho podle mého skromného názoru hraje obstojně. Ani nemám potřebu ho srovnávat s Macujamou Ken-ičim, který L hrál v hraných filmech. 

Není to špatné, pokud nebudete zbytečně srovnávat s filmy nebo nebudete naštvaně koukat, že se to přesně nedrží mangy, tak si troufnu tvrdit, že divák s takovým seriálem může být i spokojený. Já na to koukám jako na něco úplně nového a spokojená jsem. Jamazaki Kento konečně dostal šanci zahrát něco jiného než středoškoláka v romantické komedii. Pro Kubotu to zase je tím zlomem, který ve své kariéře potřeboval. Oba dva se s tím zatím perou statečně, uvidíme, co přinesou další díly. Za mě zatím jistá spokojenost a koukám dál.

A jak jste na to vy? Koukáte se na Death Note?

5 komentářů:

  1. Zatím jsem se jen tak cvičně juknul ... a mám z toho stejný dojem, jako je popsáno v článku.
    Hmm, přemýšlím jak bych se zachoval já s takovým zápisníkem - obávám se, že bych psal a psal a psal ... <(^-^;)
    Srdečně zdravím!
    BB

    OdpovědětVymazat
  2. Právě, taky bych asi psala a pak tomu nemoha pomoc, protože jak člověk jednou tu moc má, podle mě si opravdu nedokáže pomoc a píše a píše. ;-) Jsme zvědavá, jak seriál bude končit. ^_^
    Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  3. nevíte někdo kde to najdu s českámi titulky ? :/

    OdpovědětVymazat