28. 6. 2015

Filmy, o kterých se nemluví roku 2015

Nadpis je sice citově zabarvený a také zavádějící, ale tento článek se bude týkat filmových novinek, které nedostávají tolik prostoru. Přece jenom se spíše dozvídáme o filmech, které buď natočí nějaký provařený režisér, kde hraje nějaký velmi známý herec či herečka, nebo se jedná o live action a spousta lidí je již obeznámena s předlohou. A tak jsem se rozhodla napsat seznam filmů, které mě zaujaly a jdou (šly) do kin letos, ale nejsou ve středu zájmu – minimálně na západě.

1) Boku wa bósan
Po smrti dědečka se Širakawa Kóen rozhodne skončit s prací v knihkupectví a odejít do chrámu, aby se zde stal mnichem. Jenomže co to obnáší být buddhistickým mnichem?

Příběh je založený na literárním pojednání od Širakawy Misseie vydaného roku 2010 nakladatelstvím Mišimaša.

Režie: Makabe Jukinori (Soup Curry)
Scénář: Hirata Ken-ja (Šinobi)
Hrají: Itó Acuši jako Širakawa Kóen, Jamamoto Mizuki, Hamada Gaku, Mizobata Džunpei, Macuda Mijuki a další.

Na youtube jsem narazila na první ukázky z filmu, které mě docela zaujaly. Nejenže si myslím, že Itó Acuši je velmi nadaný herec (především tedy komik), ale když jsem si dále hledala další informace o filmu, potěšilo mě, když jsem v obsazení spatřila jména jako Hama Gaku a Jamamoto Mizuki – oba dva mě (prozatím pokaždé) těší na obrazovce. Podle ukázky se můžeme těšit na lidské drama okořeněné milou komedií.




2) Gundžó no iro, tóru miči
Majama Jošijuki se před deseti lety přestěhoval do Tokia, aby se stal muzikantem. Nyní se po té dlouhé době vrací zpět do rodného města. Do města, na které už nechtěl myslet, do města, kam už se nechtěl vracet. Znovu spatřuje krásnou scenérii, která obklopuje známá místa, a potkává staré známé. Jaký to na něj bude mít dopad?

Film se začal natáčet v srpnu 2014 a celé natáčení trvalo dva týdny. Film připomíná 10. výročí sloučení měst Óta, Ódžima, Nitta a Jabuzukahon do jednoho městského celku s názvem Óta.

Režie: Sasabe Kijoši (Tókjó nanmin, Han-oči)
Hrají: Kirijama Ren jako Majama Jošijuki, Masu Takeši, Mijazaki Jošiko, Sugino Kiki, Ninomija Keita a další.

Opět tu máme další film o hledání sama sebe, tentokrát v hlavní roli s pohledným Kirijamou Renem a krásnou scenérií. Nízkorozpočtový film, který dokáže přinést do duše klid?


3) Juzuriha no koro
Starší dáma, Ogawa Ičiko, se vydá na cestu za slavným malířem, aby se s ním setkala osobně. Ičiko totiž věří, že byla inspirací pro jeden z jeho obrazů.

Režie + scénář: Okamoto Mineko
Hrají: Jačigusa Kaoru jako Ogawa Ičiko, Nakadai Tacuja, Kišibe Ittoku, Kazama Tóru, Takešita Keiko, Šimada Kjúsaku a další.

Vypadá to na milou road movie s babičkou v hlavní roli.


4) Torakage
Je období Válčících knížectví a Torakage býval nindžou. Nyní si žije mírumilovným životem v zapadlé vesnici spolu se svou rodinou. Nechce již být součástí válečného běsnění, jenomže zmatek a vřava si opět najdou cestu do jeho klidného života a obrátí ho vzhůru nohama. Pokud Torakage chce, aby se vše vrátilo do starých kolejí a on nepřišel o to, čeho si na světě cení nejvíce, musí se z něj opět stát nindža…

Režie: Nišimura Jošihiro (Zombie TV, Hell Driver)
Scénář: Nišimura Jošihiro a Cugita Džun (xxxHOLic, Dead sushi)
Hrají: Saitó Takumi jako Torakage, Haga Juria, Cuda Kandži, Šiina Eihi, Torii Mijuki, Seino Nana, Jašiki Hiroko a další.

Protože i béčkové filmy za to stojí! Obzvláště pokud je v hlavní roli Saitó Takumi, trochu nedoceněný herec mezi tou hordou ostatních.


5) Toire no pieta
Hiroši se vzdal svého snu, že se stane malířem, a nyní pracuje na poloviční úvazek umývač oken. Zjišťuje, že mu zbývají poslední tři měsíce života. Během jeho posledního léta se v jeho každodennosti objevuje středoškolačka Mai. Hirošiho začne tato dívka zajímat.

Film je založený na divadelní hře od Macunagy Daišiho, která je zase inspirována deníkem kreslíře mangy Tezuky Osamua, jenž si psal během jeho posledních dní.

Režie: Macunaga Daiši (Gospel)
Scénář: Macunaga Daiši (+ Tezuka Osamu)
Hrají: Noda Jódžiró jako Hiroši, Sugisaki Hana jako Mai, Franky Lily, Ičikawa Saja, Mijazawa Rie, Ótake Šinobu, Furutači Kandži a další.

Myslím, že nám ze Sugisaki Hany roste zajímavá herečka, a tak jsem zvědavá, zda to dokáže i v tomto filmu. Navíc, když víte, že se blíží konec, nežijete nejvíc?


2 komentáře:

  1. Keď som nedávno preložila live action dvoch populárnych presladených romantických máng, veľmi rýchlo som zistila, že tadeto cesta nevedie a rozhodla sa skôr zamerať na filmy, ktoré majú aj skutočný príbeh, nie nejaké romanťárny populárne vďaka mange (na ktorú sa ani poriadne nepodobajú :-D). Preto ďakujem za úžasný článok. Na Toire no Pieta si už dlhšie brúsim zuby, ale aj ostatné filmy znejú veľmi zaujímavo. Len sa bojím, že sa tu na západe nebudú dať ľahko zohnať, keďže to nie sú mainstreamové snímky, ktoré by každý chcel vidieť. (A pritom...)

    Kiyo

    OdpovědětVymazat
  2. Není zač, jsem ráda, že někomu přišel takový článek fajn. Řekněme si to narovinu, není u nás moc lidí, kteří ocení japonské filmy. ;-) Každopádně já za sebe mohu říct, až budou někde na netu ke stažení, určitě se je pokusím nahrát tam, na ten náš server na stahování. Takže to snad k sehnání bude, to bych se na to podívala. :-D
    Ale jsem moc ráda, že se někdy v budoucnu vrhneš i na překlad ne tolik známých/vyhipovaných věcí. Je to opravdu tak, že člověk pak narazí na opravdové skvosty.

    OdpovědětVymazat