21. 11. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Hanzawa Naoki

Každý by měl mít svého bankéře. I my ho od teď budeme mít.

Příběh je založený na dvou knihách od Ikeida Džuna Oretači bubble njúkógumi a Oretači hana no baburugumi. I sám seriál je rozdělený na dvě části, jedna se odhrává v Ósace a druhá v Tokiu. „Některé postavy mi připomínají kolegy v práci,“ řekl opravdový bankéř, který každou neděli na Hanzawu koukal. „Díky tomu to působí velmi reálně. Až na to, že kdyby se někdo choval jako Hanzawa, tak by ho okamžitě vyhodili.“

Seriál byl vysílaný od 7. července do 22. září 2013 každou neděli v devět večer a má deset dílů po 55 minutách, ale v podstatě mnoho dílů bylo určitým způsobem prodlouženo (například hned ten první byl téměř o hodinu delší, šestý zase o dvacet pět minut apod.).

O čem to je?
Hanzawa Naoki pracuje na ósacké pobočce Centrální tokijské banky na oddělení půjček. Jednoho dne se k němu dostane žádost ósacké ocelárny Niši na 500 milionů jenů. Než stihne žádost pořádně prozkoumat a zkontrolovat, jeho nadřízený vše uspěchá a půjčku potvrdí. To se Hanzawovi nezdá, ale již s tím nic nenadělá. A opravdu ocelárny Niši zkrachují a tím banka přijde o 500 milionu jenů. Přestože za špatnou půjčku může Hanzawův nadřízený, ten veškerou zodpovědnost za ztrátu peněz hodí na Hanzawu. Tomu se to samozřejmě nelíbí, a tak přísahá, že peníze do posledního jenu získá zpět.

Hrají: Sakai Masato jako Hanzawa Naoki, Ueto Aja jako Hanzawa Hana, Oikawa Micuhiro jako Tomari Šinobu, Takitó Ken-iči jako Kondó Naosuke, Kagawa Terujuki jako Ówada Akira, Kataoka Ainosuke jako Kurosaki Šun-iči a další.

Ústřední znělku složil Hattori Takajuki, skladba se jmenuje jednoduše Ústřední píseň pro Hanzawu Naokiho. Seriál byl, co se týče sledovanosti, neuvěřitelně úspěšný. Poslední díl sledovalo v oblasti Kantó celý 42,2 % diváků, což je nejlepší výsledek od roku 1989 (v Kansai byla dokonce sledovanost ještě vyšší a to celých 45,5 %). Průměrná sledovanost seriálu byla 29,09 % a řadí se na páté místo mezi nejsledovanější seriály v celé historii japonského vysílání (na prvním místě je již zde v topce zmiňovaný seriál Hero).

Vzhledem k tomu, jak byl seriál úspěšný, vyhrál i mnoho cen. Zmíním jich jen pár. Například na 78. ročníku cen akademie pro televizní seriály vyhrál v kategoriích nejlepší herec v hlavní roli (Sakai Masato), nejlepší herec ve vedlejší roli (Kagawa Terujuki) a nejlepší režisér (Fukuzawa Kacuo). Na 17. ročníku cen pro seriály Grand Prix od Nikkan Sports vyhrál v kategoriích nejlepší seriál, nejlepší herec v hlavní roli a nejlepší herec ve vedlejší roli (Kataoka Ainosuke).

Proč to vidět?
Určitě není na škodu zjistit, proč to bylo v Japonsku tak sledované. Je vůbec možné, aby seriál o bankéři mohl být zajímavý? Je a Hanzawa to dokazuje! Seriál byl napínavější než kdejaký thriller. Už od prvního dílu mě chytl a nepustil. Nemohla jsem si pomoci; každý díl jsem Hanzawovi fandila, držela palce a byla na nervy, jestli se mu to povede či nikoliv. Hanzawa Naoki je pro mě velkým překvapením, největším, které přichystal rok 2013. Od příběhu, přes hudbu, až po herecké výkony (obzvláště Takito Ken-iči překvapil!) jsem byla velmi spokojená. Samozřejmě to má své mouchy, ale ty s lehkým srdcem přehlédnu, protože jsem se ani za mák nenudila. Výborná záležitost.

Předchozí: Aoi honó
Další: Love Shuffle

Žádné komentáře:

Okomentovat