16. 11. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Yankee bokó ni kaeru

Již dlouho jsme tu neměli seriál ze střední školy a přitom je Japonsko přes ně pomalu velmoc, a tak přicházím s tímto seriálem.

Seriál je založený na skutečné existenci školy Hokusei Jóiči na Hokkaidu. Ta byla založená roku 1988 a přijímá problémové žáky, kteří byli vyhozeni z různých středních škol a nabízí jim možnost školu dodělat a dostat diplom.

Seriál byl vysílán od 10. října do 12. prosince 2003 každý pátek od deseti večer a má deset dílů. Téhož roku také vyšel speciál (je přeložený), ve kterém vidíme epizodku z mladického života učitele ze seriálu. Není nutné znát seriál/speciál, aby člověk mohl koukat na speciál/seriál.


O čem to je?
Roku 1988 se hokkaidská Střední škola Hokusei Jóiči stala první školou, která přijímá delikventy z celého Japonska a dávám jim ještě jednu, pravděpodobně poslední, šanci. Jošimori Masaja přijíždí na Hokkaido, aby se zde stal učitelem ve škole, kde sám studoval. Setkává se tady s učiteli, kteří učili i jeho a pomohli mu. Učitelé a studenti tu narážejí na všemožné problémy, které jen člověk může mít, a společně se je snaží vyřešit. Zde neexistují kompromisy ani lži. Zde se naučíte rozumět a věřit jeden druhému.

Hrají: Takenouči Jutaka jako Jošimori Masaja, Šinohara Rjóko jako Kanai Momoe, Učihara Hajato jako Udžiie Tóru, Aiba Masaki jako Jašiki Tacudži, Išigaki Júma jako Šimada Tecuki, Kató Nacuki jako Cunemoto Akane a další.

Ústřední píseň Aozora no hate nazpívala Okuda Miwako.

Proč to vidět?
Znáte Great Teacher Onizuka, Gokusen? Do školy přijde revoluční učitel, který svým žákům věří, bojuje za ně proti nespravedlnosti a proti zbytku učitelů. Prostě pohádka, u které se dobře pobavíte. Ale teď si představte, že jste ve škole, kde každý učitel se snaží vám porozumět, neshazuje vás, chce pochopit, proč jste udělali to, co jste udělali. Jóiči je přesně taková škola. Vlastně je to docela vážný seriál, kde se řeší problémy od rodiny počínaje, šikanou a kouřením marihuany konče. Jošimori je naprostý sympaťák, který se občas nechá unést, ale přesto je to rozumný učitel a ví, co říká. To, jak vyřešil šikanu, mě ještě teď udivuje. Tenhle seriál určitě doporučuji. Není to středoškolská komedie. Ono to vypadá docela i reálně. Za klišém se vlastně skrývá pravda, která snad musí být skrze klišé podána. Ale to nevadí, protože si z toho něco odnesete. A nejlepší je, že taková škola opravdu existuje. Navíc si myslím, že tu hrají herci, kteří jsou především západnímu publiku ne příliš známí, a tak i z toho hlediska to může být poměrně osvěžující.

Předchozí: Code Blue
Další: Aoi honó

Žádné komentáře:

Okomentovat