7. 11. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Nodame Cantabile

Pomalými kroky se blíží do poloviny TOPky, a tak je na čase, aby nám k tomu začala hrát i hudba.

Nodame Cantabile je založená na stejnojmenné manze od Ninomiji Tomoko, která vycházela od roku 2001 do roku 2010. Kromě hraného seriálu byla zadaptována i do anime (první série vycházela v roce 2007 a má 26 dílů, druhá série má 11 dílů a vycházela o rok později a závěrečná série vycházela v roce 2010 a má 12 dílů, dále existuje ještě jednodílné OVA).

Seriál má 11 dílů po 54 minutách a byl vysílán od 16. října do 25. prosince 2006 každé pondělí od devíti večer. Na seriál navazuje dvoudílný speciál a na něj zase dva filmy – bylo natáčeno i u nás v České republice a můžeme zde spatřit i české herce. V současné chvíli se v Jižní Koreji vysílá remake (od 13. října do 2. prosince 2014).

O čem to je?
Příběh o dvou naprosto odlišných lidech. Noda Megumi („Nodame“) je studentka hry na klavír. Talentovaná klavíristka, která chce být učitelkou ve školce, preferující improvizaci a hrát, jak prsty dovolí, než čtení z not. Je nepořádná, věčně hladová a dětinská. Naproti tomu Čiaki Šiniči je arogantní perfekcionista hrající na klavír a housle; jeden z nejlepších studentů, jehož cílem je však dirigovat orchestr. Pokud chce být uznávaným dirigentem, měl by studovat v zahraničí, sám by chtěl, ale nejde to kvůli fobii z létání, kterou si vytvořil jako malý. Díky náhodě se ti dva potkají. Co se stane dál, když jsou to tak naprosto odlišné povahy?

V hlavních rolích: Ueno Džuri jako Nodame, Tamaki Hiroši jako Čiaki Šiniči.
Eita jako Mine Rjútaró (houslista), Koide Keisuke jako Okujama Masumi (tympány), Mizukawa Asami jako Miki Kijora (houslistka), Saeko jako Saku Sakura (kontrabasistka), Takenaka Naoto jako Franz Strezemann (dirigent) a mnoho dalších.

Průměrná sledovanost byla 18,79 % a sledovanost posledního dílu přesáhla 21 %. Sledovanost prvního dílu speciálu byla 18,9 % a druhého 21 %.

Vzhledem k tomu, že se seriál točí kolem vážné hudby, není o kvalitní hudební doprovod nouze. Už jen opening je Beethovenova Sedmá v A-dur a ending Rapsodie v modrém od George Gershwina – o oboje se postaral Hattori Takajuki. V seriálu můžeme slyšet nespočet dalších skladeb, namátkou například Allegro od Beethovena, Mozartovo Le nozze di Figaro či Debussyho L'Isle Joyeuse. O hudbu se postarali speciálně vybraní členové Tokijského orchestru. Dirigoval James DePriest (1936-2013), když v té době byl stálým dirigentem Tokijského orchestru.

Seriál byl velmi úspěšný na 51. předávání cen akademie pro televizní seriály. Získal ocenění v kategorii nejlepší seriál, nejlepší herečka v hlavní roli (Ueno Džuri), nejlepší režisér (Takeuči Hideki), nejlépe použitá hudba (Takeuči Hideki) a nejlepší opening (Hattori Takajuki). Nodame ovšem získala oblibu i v zahraničí a druhém ročníku cen pro televizní seriály v Soulu získala hned tři ocenění: za nejlepší seriál, nejlepší režii a nejlepší hudbu.

Epizodu fiktivního anime PuriGorota: Učú no júdžó  daibóken, kterou Nodame sleduje, stvořilo animační studio J.C.Staff. Kus epizody bylo vidět ve čtvrtém díle a celá epizoda vyšla na DVD spolu se seriálem jako bonus.

Proč to vidět?
Když to viděla poprvé, nejprve mě rozčilovaly takové ty anime-style scény, kde je Nodame fackována, lítají hvězdičky apod. Ale jinak se mi to líbilo, zamilovala jsem se do vážné hudby a oblíbila si spoustu postav – byly totiž rozličné, své, lidské a nechovaly se jako trotlové. Tím to pro mě haslo. Ale když jsem se na seriál podívala s odstupem několika let znovu, oslovilo mě to mnohem víc. Najednou jsem v tom viděla tu krásnou romantickou linku, už jsme si neříkala, že je to chabé, naopak to bylo úžasné. Znovu jsem si užívala všechny postavy a jejich vztahy mezi nimi; ať už romantické či přátelské. Nakonec se z toho pro mě stal výborný seriál, který ukazuje všechno, s čím se můžeme na vysoké setkat, pokud něco chceme, okořeněný o skvělé herecké výkony. Pokud vám vadí teatrální reakce, zřejmě si Nodame moc nezamilujete, ale už jen pro tu vážnou hudbu a zdařile vystavěný příběh (který finušuje až ve filmech), to stojí za to zkusit.

Předchozí: Kóri sekai
Další: Hero

Žádné komentáře:

Okomentovat