30. 11. 2014

Filmasia za dveřmi; jaké japonské filmy přináší?

Od 1. do 7. prosince nás čeká festival východních asijských filmů nazvaný Filmasia, konkrétně již desátý ročník. Mimo jiné tam budou i japonské filmy. Takže na co se můžete těšit?

Ve středu 3. prosince ve Velkém sálu v Lucerně od 18 hodin se bude promítat Wara no tate (Slaměný štít). Film natočil slavný režisér Miike Takaši. Kijomaru je brutální sadista a vrah. Jeho obětí se stala sedmiletá holčička, vnučka velmi bohatého člověka, který leží na smrtelné posteli. Kijomaru mu tak vzal jediné světlo jeho života. Proto se rozhodne vypsat na zloduchovu hlavu odměnu: kdo ho zabije, dostane bilion jenů. Na ochranu Kijomara byl vytvořen speciální pětičlenný tým, kteří ho mají dopravit do Tokia. Jenomže jim je neustále někdo v patách a pokouší se získat odměnu, což začne vyvolávat i mezi pěti elitními policisty pochybnosti. Film není o akci, ale vznáší etické otázky, o kterých divák bude přemýšlet i po vypnutí filmu.

Hrají: Ósawa Takao, Macušima Nanako, Fudžiwara Tacuja, Kišitani Goró, Nagajama Kento, Ibu Masató, Jamazaki Cutomu a další.


Hned po Wara no tate ve stejném promítacím sálu bude promítán další film od Miike Takašiho Kumie (Jen přes tvou mrtvolu). Nevyzpytatelný režisér Miike letos obohatil své žánrové portfolio o moderní variaci nejznámějšího z klasických japonských duchařských příběhů, Jocuja kaidan. Namísto původní podoby příběhu z divadla kabuki ovšem vyšel z volné románové inspirace, kde skupina herců zkouší onu divadelní hru zatímco jejich vlastní životy se zrcadlí ve zvratech klasického příběhu. Mistrovsky nasnímaný film bývá nejen díky své dramaturgické výstavbě přirovnáván k Miikeho průlomovému psychologickému krváku Konkurs. V duchu kaidanů upřednostňuje pečlivé budování postav, postupné odkrývání jejich morálky a gradaci jejich konfliktů před prvoplánovými lekačkami moderních hororů. O to intenzivnější účinek pak má expresivní finále, kde se světy reality a divadla prolnou do děsivé noční můry.

Hrají: Šibasaki Kó, Ičikawa Ebizó, Itó Hideaki, Katajami Hitomi a další.


Posledním japonským filmem, který můžeme na festivalu vidět, je animovaný film studia Ghibli Gake no Ue no Ponjo (Ponyo z útesu nad mořem). Režíroval a scénář napsal Mijazaki Hajao a hudbu složil Hisaiši Džó. Neobyčejná animovaná pohádka se odehrává v malém městečku u moře, kde syn námořníka, pětiletý Sósuke, žije poklidný život v domě na útesu se svou matkou Lisou. Jednoho osudného dne objeví Sósuke na pláži krásnou zlatou rybku jménem Ponjo uvězněnou v láhvi. Jak se však ukáže, Ponjo není obyčejná zlatá rybka, ale dcera mocného podmořského čaroděje. Ponjo využije kouzel jejího otce a promění se v mladou dívku, aby mohla být se Sósukem. Mořské hladiny se začnou vinou kouzel nebezpečně zvyšovat a Ponjoin otec vyšle mocné mořské vlny, aby našly jeho dceru. Ponjo a Sósuke musí podniknout velké dobrodružství, aby zachránili svět a splnili Ponjoin sen stát se skutečným člověkem.

Hrají: Jamaguči Tomoko, Nagašima Kazušige, Amami Júki, Tokoro Džódži, Nara Juria, Doi Hiroki a další.


A to je vše, přátelé. Půjdete na něco?

2 komentáře:

  1. Ahoj, musu se zeptat kolik je ti let? A jaky herec, zpevak, je tvuj nejnejnej?? :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, ode dneška mi je 24 a nejnejnej herce ani zpěváky nemám... ale oblíbených má pár - třeba Kamiki Rjúnosuke, Sometani Šóta, Ikemacu Sósuke, Nišidžima Hidetoši a Takenouči Jutaka. Spíš než zpěváky mám ráda kapely, např ULFULUS. :-)

    OdpovědětVymazat