24. 10. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Kazoku Game

V seznamu se již vyskytují seriály se středoškoláky, v tomhle také nějací jsou, ale jedná se naprosto odlišný žánr. Navíc se nesoustředíme na život středoškoláků, ale jedné japonské rodiny, do které přijde tornádo.

Představitel hlavního hrdiny zpěvák skupiny Araši Sakurai Šó po určitou dobu děsil své fanynky tím, že chodil stejně jako jeho postava ze seriálu a používal stejnou repliku „iine“ (dobrý, co). 

Seriál má 10 dílů po 54 minutách (až na první, ten byl delší o 30 minut delší a čtvrtý o 15) a byl vysílán každou středu od desíti večer od 17. dubna do 19. června 2013. Průměrná sledovanost byla 13 %. Kazoku Game je založené na stejnojmenném románu od Honmy Jóheie a již roku 1983 byl podle něj natočen film. Sloganem seriálu je „kowareru made, kimi to mukiaó“, což ve volném překladu znamená „dokud nebudeš zlomený, budeme se vídat“.

O čem to je?
Rodina Numatových shání pro mladšího syna Šigejukiho učitele na doučování. Ten totiž odmítá chodit pořádně do školy, nemá dobré výsledky a rodiče už netuší, co s ním mají dělat. Na internetu najdou stránku Jošimoty Kóji, která obsahuje jeho značně zajímavý životopis a spoustu kladných ohlasů. Ačkoliv jsou jeho služby drahé, rozhodnou se ho najmout. Jenomže Jošimotovy praktiky nejsou zcela v normě, ale Numatovi to jistou dobu tolerují, navíc postupem času vidí, že nesou ovoce. Jenomže Šigejuki je to nejmenší nejmenší „zlo“ v rodině a Jošimoto se „zbylé zlo“ svými metodami rozhodne vymítit…

V hlavních rolích: Sakurai Šó jako Jošimoto Kója, Uragami Seišú jako Numata Šigejuki, Kamiki Rjúnosuke jako Numata Šiniči (starší bratr), Itao Icudži jako Numata Kazušige (tatínek), Suzuki Honami jako Numata Kajoko (maminka).
Kucuna Šiori jako Asami Maika, Kitahara Rie jako Mogami Asuka.

Přestože seriál neměl zase tak moc velkou sledovanost, oceněních posbíral plno. Na 77. ročníku předávání cen akademie pro televizní seriály získal hned šest cen: za nejlepší seriál, za nejlepšího herce v hlavní roli (Sakurai Šó), za nejlepšího herce ve vedlejší roli (Kamiki Rjúnosuke), za nejlepšího scénáristu (Mutó Šógo), za nejlepšího režiséra (Sató Júiči) a za nejlepší ústřední píseň. To ovšem nestačilo a dostal další čtyři ocenění v rámci 17. předávání cen Nikkan Sports za nejlepší seriál, nejlepšího herce v hlavní roli, nejlepšího herce a herečku (Suzuki Honami) ve vedlejších rolích. A ještě spousty dalších. A musím uznat, že oprávněně.

O ústřední píseň Endless Game se postarala skupina Araši.

Proč to vidět?
Pokud si říkáte, že Onizuka a Jankumi (Gokusen) jsou ještě poměrně slabí v přeměně „narušenců“ na ve společnosti fungující jedince, tak přestaňte hledat a pusťte si Kazoku Game. Pusťte si tuhle vyšinutost a jen koukejte, jak si Jošimoto hraje s celou rodinou. Určitě by to nebylo tak působivé, pokud by i herecké výkony nebyly prvotřídní a já jen mohu slíbit, že opravdu jsou – minimálně Sakuraie (král celé šou), Kamikiho a Uragamiho. Seriál umí pobavit, dojmout, ale může vás z něj i zamrazit a to vše bez zaběhlých stereotypů a klišé, protože se tu nehraje na japonskou hodnost a skromnost, ale na násilí a lži. Jestli chcete vidět pod povrch japonské naškrobenosti, Jošimoto vás tam vezme. Navíc po zhlédnutí ve vás nezůstane prázdný pocit, ale naopak máte hodně věcí, o kterých přemýšlet. Není to oddechovka. Je to o ďáblovi, který chce spasit svět.

Předchozí: Nagareboši
Další: Denša otoko

Žádné komentáře:

Okomentovat