26. 10. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Denša otoko

Měli jsme tu dva seriály, které byly poměrně těžké, bez pořádné komedie, a tak je na čase se zase zasmát.

Denša otoko aka Muž z metra byl první hraný japonský seriál, který u nás fanouškové přeložili. Příběh je založený na stejnojmenné povídce od Nakano Hitori (tento pseudonym znamená v překladu jeden z nich). Tento člověk zkompiloval příspěvky z fóra 2chan, konkrétně z vlákna „Muži, kteří jsou střeleni zezadu“, kde si mladí lidé, převážně muži, stěžují na svůj život a na to, jak jsou sami, a proto se tvrdí, že je příběh založený na skutečnosti. Po vydání kniha se stala velmi populární a jak to tak v Japonsku bývá, producenti se rozhodli podle ní natočit film i seriál.

Denša otoko má jedenáct dílů po 54 minutách (první byl ovšem o 15 minut delší a poslední o celých 30) a byl vysílán každý čtvrtek od deseti večer od 7. července do 22. září 2005. Průměrná sledovanost byla 21,2 % a to dělá ze seriálu jeden z těch nejsledovanějších.

O čem to je?
Aojama Saori pracující jako „office lady“ ve společnosti MNC se jednoho dne dostane ve vlaku do problémů s opilým mužem. Na pomoc jí přispěchá Jamada Cujoši. Ona mu za svou záchranu na oplátku – jako výraz poděkování – zašle Hermes šálky. A Hermes; to už je něco. Nezkušený Cujoši netuší, co si má s tak hodnotným dárkem počít, jak zareagovat, protože ženy jsou pro něj španělská vesnice. Tak se rozhodne zažádat o pomoc na kanálu Aladdin BBS. Budou internetové rady k něčemu platné? Dokáže získat srdce Saori?

V hlavních rolích: Itó Acuši jako Jamada Cujoši, Itó Misaki jako Aojama Saori.
V roli Cujošiho sestry můžeme vidět Horikitu Maki. V dalších rolích, Jamadových rádců, můžeme vidět například Oguri Šuna, Rokkaku Seidžiho, Jašibu Toširóa, Jamazaki Šigenoriho a další.
Toda Keiko ztvárnila Cujošiho matku. V minulosti propůjčila svůj hlas Matildě, hrdince z první série Gundamu. Jedná se o vtip produkčního týmu.

Na předávání 46. ceny akademie pro televizní seriály často znělo „Denša otoko“. Nejenže seriál vyhrál hlavní cenu – nejlepší seriál, ale i nejlepšího herce v hlavní roli (Itó Acuši), nejlepší herečku ve vedlejší roli (Širaiši Miho), nejlepšího režiséra (Takeuči Hideki), nejlepší hudba a nejlepší opening.

Když už je řeč o openingu, pracovalo na něm kolem dvou set animátorů. Je to také vzdání pocty zakladatelům animačního studia Gainax, jejich Daicon IV a kapele Electric Light Orchestra, jejichž píseň byla použita jak pro Daicon IV, tak právě i pro opening Denši. Jedná se o píseň Twilight. O ending se postarali Sambomaster s písní Sekai wa sore wo ai to jobun daze. Natočit minutu trvající ending na Akihabaře trvalo celou noc a bylo k tomu potřeba kolem 200 lidí komparsu. 

V seriálu bylo použito mnoho rozličných písní. V prvním díle například můžeme slyšet Mr. Roboto od Styxe, v mnoha dílech zase Start Me @ Starting Love od Missing Link. Dále také Romantic ga tomaranai od CCB či Imperial March od Johna Williamse a spousty dalších skladeb a písní.

Proč seriál vidět?
Pokud nějakou dobu koukáte na anime a máte určitou představu o jeho historii, bude si absolutně užívat všechny ty odkazy a narážky. Navíc člověka to baví i dojme. Přestože hlavní postava je takový ztroskotanec a ufňukanec, dokáže se zpoza usopleného nosu dostat a něco se sebou udělat. Nejde o to, že se změní do základů, ale že se rozhodne nebýt srab a lenoch, zvedne zadek a jde si za svým. Nemluvě o tom, že má za sebou armádu podporovatelů, kteří mu fandí, ačkoliv se s ním nikdy osobně nesetkali – ano, mluvím o účastnících fóra, kam Jamada píše, co zažil. Jako divák to s ním prožívají, fandí mu. Dýchne to na vás až rodinnou atmosférou a zahřeje u srdce. Přestože konec sklouzne do typického japonského patetična, je to skvělá podívaná, ke které hraje jeden z nejlepších hudebních doprovodů, co kdy seriály měly (nemluvě o skvěle udělaném openingu a endingu). Připravte si palce, budete je mít komu držet!

Předchozí: Kazoku Game
Další: Kóri no sekai

Žádné komentáře:

Okomentovat