4. 10. 2014

Mladí a populární (1) – Suda Masaki a Fukuši Sóta

Rozhodla jsem se vytvořit několikadílný článek s názvem „Mladí a populární“. Co se za tím skrývá? Poslední dobou si všímám vzestupu mnoha mladých ať už více či méně talentovaných herců a hereček v Japonsku. Vypadá to, že se pomalu rodí nová generace talentů, a tak mi přijde záhodné o nich napsat pár vět. Nevím, kolik dílů tenhle článek bude mít, ale budu se snažit jich napsat ještě několik, neboť je o kom psát. Neobjeví se tu ani jeden herec (či herečka), které mu bylo nad 30 let a v každém díle budu psát o páru vycházejících hvězdiček. Nejde mi tak ani o to, abych vypsala celou jejich filmografii, ale spíš abych těch málo čtenářů blogu seznámila s těmi, kteří teď v Japonsku frčí.

Pro první díl jsem vyprala jednoho z toho nejpopulárnějších a jednoho z těch nejtalentovanějších.

Suda Masaki

Narodil se 21. února 1993 jako Sugó Taišó v prefektuře Ósaka. Jeho debut proběhl v rámci frančízy Kamen Rider, konkrétně Kamen Rider W v roce 2009, kde ztvárnil hlavní roli Philipa a kde se seznámil s hercem Kirijamou Rennem, se kterým se stali dobrými přáteli. V návaznosti na sérii poté vznikly tři film. Následujícího roku hrál vedlejší role ve dvou seriálech Hammer session! a Džúi Dolittle (v hlavních rolích zde vystupovali Oguri Šun, Inoue Mao a Narimija Naoki).

V roce 2011 ho stále mohli japonští diváci vídat ve filmech spadajících pod Kamen Rider (přece jen to byl pro něj odrazový můstek, kdyby si ho zde neoblíbili, nikdy by se dál nedostal), zároveň se objevil ve vedlejší roli v seriálech Don Quixote a Taisecu na koto wa subeta kimi ga ošietekureta. Malou roli sehrál i v romantické komedii Kókó debut. Neboť se v té době stával pomalu populárnějším, dostal šanci si zahrát i jednu z hlavních rolí Runaway, kde hrál uprchlíka z vězení.

Následující rok sice žádnou hlavní roli v televizní tvorbě nedostal (jen pár vedlejších, namátkou třeba v Rich man, poor woman nebo v Summer Rescue), ale zato ve filmu Ósama to boku si zahrál chlapce Moria, který se po dvanácti letech probudil z kóma. Ačkoliv je mu 18 let, stále má myšlení šestiletého. V této roli Masaki zazářil.

V seriálové tvorbě z roku 2013 opět nezazářil v hlavní roli, zato ve vedlejší v seriálu 35sai no kókósei ano. Zde hrál středoškoláka, který tvrdě šikanuje druhé. Dále účinkoval v seriálu Nakuna, Hara-čan. Co mu ovšem vyneslo chválu kritiky, byl jeho výkon ve filmu Tomogui natočeném na motivy románu od Šinji Tanaky, který za něj vyhrál Akutagawovu cenu. Zde hraje 17letého Tómu, který žije v neúplné rodině. Jeho otec je sadista a celým filmem Tómu provází strach, že tuto vlastnost po otci zdědil. Dále si zahrál středoškoláka, který neví jak na holky, v odpočinkovém filmu Danši kókósei no ničidžó (již jen název je velmi výmluvný – Všední dni středoškoláků). Objevil se také ve vedlejší roli Hidamari no kanodžo (v hlavních rolích Macumoto Džun a Ueno Džúri).

V roce 2014 zazářil ve vedlejší roli Akumy v seriálu Šinigami-kun, za kterou dostal cenu akademie nejlepší herec ve vedlejší roli. Objevil se také ve filmech Soko nomi nite hikari kagajaku, Čokorietta a Kuragehime, kde hraje mladíka, který se převléká za ženu.

Na rok 2015 má prozatím v plánu filmu Ansacu kjóšicu natočený na motivy stejnojmenné mangy od Macuie Júseie.

Masaki se nebojí experimentovat a kvůli postavě si klidně změní účes, obarví vlasy apod. V podstatě udělá vše pro to, aby danou postavu vyobrazil co nejlépe. Nebojí se pracovat s výrazem v tváři a s očima, aby dosáhl toho, co daná postava potřebuje.

Fukuši Sóta

Narodil se 30. března 1993 v Tokiu. A stejně jako u Masakiho jeho herecká kariéra začala roku 2011 frančízou Kamen Riderů, v jeho případě hrál hlavní roli Kisaragiho Gentaróa v Kamen Rider Fourze. Tentýž rok i dva následující se objevil ve filmech této frančízy. Debutoval ovšem v seriálu Misaki Number One!! ve vedlejší roli. Ten rok se objevil ještě v seriálech Šima šima a Umareru.

Rok 2012 byl pouze ve znamení filmů Kamen Rider, ale ten následující byl pro jeho kariéru přelomový. Objevil se ve filmu Tošokan sensó, kde se zakoukal do hlavní hrdinky, a dostal hlavní roli v Enošima Prizm. Co ovšem zajistilo jeho popularitu, byla jedna z rolí v asadoře Amačan, která se roku 2013 stala velmi oblíbenou a jedním z nejvyhledávanějších slov na japonském internetu. Díky tomu získal hlavní roli v seriálu Starman, kde hraje mladého muže, který trpí ztrátou paměti a dostane se do rukou svobodné matky vychovávající tři dítka. A ke konci roku se objevil jako vedlejší postava v seriálu s Macudou Šótou Umi no ue no šinrjódžo.

Rok 2014 si pro něj přichystal hned tři filmy, v nichž ztvárnil hlavní postavu – středoškolská romantika podle mangy Sukitte ii na jo, film Miike Takašiho, který mu určitě také pomůže s dalšími úspěchy v šoubyznysu, Kamisama no iu tóri a In the Hero. Aby toho neměl málo, účinkoval i ve dvou televizních seriálech a jednom speciálu. Vedlejší roli dostal jako středoškolák na škole šprtů, kde se Ninomija Kazunari snaží založit úspěšný basebalový tým – Jowakutemo katemasu. Co by pro něj mohl být další úspěch, je hlavní role po boku etablovaných herců Tamaki Hirošiho a Ajase Haruky v seriálu Kjó wa kaiša jasumimasu.

Na roku 2015 má již ohlášený romantický film natočený na základě stejnojmenné mangy Strobe Edge, kde mu sekunduje Arimura Kasumi, se kterou se již setkal například v Jowakutemo katemasu.

Fukuši Sóta zdaleka nedosahuje hereckých kvalit Sudy Masakiho, většinou jsou si jeho role podobné, a tak neustále hraje jedno a to samé, ale pokud využije zkušeností, které načerpal při natáčení filmů Kamisama no iu tóri a In the Hero, mohl by se dostat mnohem dál než jen k lehkým rolím v romantických komediích.

Žádné komentáře:

Okomentovat