3. 7. 2014

Filmy, na které se těším I.

Filmy, které v seznamu uvedu, měly/mají premiéru 2013-2015. Roku 2013 sice byly v japonských kinech, ale na DVD ještě nevyšly, a tak nejsou k mání (u minima případů vyšly nedávno, ale nemají ani anglické titulky, takže koukat na ně u nás může jen malinko lidí), proto na ně čekám a těším se. Tento článek je první ze série (nevím ještě kolik jich napíšu, protože pořád nacházím další a další filmy, které mě něčím zaujmou). Třeba se vám nějaké také zalíbí a budeme se těšit spolu. V každém seznamu bude deset filmů různých žánrů i obsazení.

1. Kanodžo wa uso aišisugiteru (2013)

Akimu je 25 let a je součástí populární chlapecké kapely Crude Play, ale hned poté, co se hoši rozhodnou pro pořádný debut, tak Aki kapelu opouští. Přesto však dál pro Crude Play píše hudbu. Aki se v té době sblíží s dívkou Riko, která o něm nic neví, ale zamilovala se Akiho pobrukování. Riko sama je součástí skupiny, kterou založila se svými přáteli Júičim a Sótou. Jednoho dne se jim dostane šance zazářit, neboť je osloví producer Soičiró, pro kterého pracuje i Aki…

V hlavních rolích: Sató Takeru jako Aki, Óhara Sakurako jako Riko
Na koho se ještě těšit: Miura Šóhei, Kubota Masataka, Aibu Saki, Sorimači Takaši a další.

Proč to chci vidět: romantika + hudba + Sató Takeru + zní to zajímavě = co chtít víc?


2. SPEC: Zen a (2013)

Ačkoliv jsou to dva filmy, uvádím je jako jedno místo, beztak se jedná o přímé pokračování – jede se v zaběhnutém trendu, kdy se dva (i více) dílů natáčí zároveň, i premiéra filmů byla od sebe v rámci 14 dní.

Vše, co se doposud dělo konečně dostane rozhřešení. Konečně se dozvíme, kdo je záhadná dvojice a co přesně chce se světem udělat. Na straně zákona a pěstních soubojů opět stojí Sebumi, jenž doplňuje inteligentní vyšetřovatelku Tómu Saju. Že by konečně ti dva spolu zachránili svět?

V hlavních rolích: Toda Erika jako Tóma Saja, Kase Rjó jako Sebumi Takeru
Na koho se ještě těšit: Mukai Osamu, Arimusa Kasumi, Kamiki Rjúnosuke, Kurijama Čiaki, Rjú Raita, Jasuda Ken, Ošima Júko, Tanaka Tecuši, Širota Jú a další.

Proč to chci vidět: Již jsem viděla všechny předcházející díly a nadchlo mě to, takže zákonitě chci vidět, jak to dopadne. Nemluvě o tom, že mi hlavní postavy přirostly k srdci a celé se to vyznačuje kvalitními hereckými výkony, slušným příběhem a dobře napsanými postavami (v Japonsku se navíc moc filmů, kde by postavy měly nadpřirozené schopnosti a efekty vypadaly slušně, netočí).


3. Madžo no takkjúbin (2014)

Kiki navazuje na tradici čarodějek ve své rodině a na jeden rok opouští domov. Aby přežila rok bez podpory rodičů, rozhodne se využít své schopnosti létání na koštěti a založí si donáškovou službu. Díky tomu si vydělává na živobytí i získává nové zkušenosti. Ale co všechno jí osud postaví do cesty?

V hlavních rolích: Košiba Fúka jako Kiki, Hirota Rjóhei jako Tonbo, Kotobuki Minako jako Džidži (hlas)
Na koho se ještě těšit: Ono Mačiko, Mijazawa Rie, Arai Hirofumi, Asano Tadanobu a další.

Proč to chci vidět: Zajímá mě, jak se s tím režisér Šimizu Takaši popral, mám ráda pohádky a jsem hrozně zvědavá, jestli to budu srovnávat s Mijazakiho klasikou, nebo to budu brát jako samostatné dílo (sám režisér říkal, že to pojal jinak než Mijazaki). Navíc prostředí v ukázce vypadá kouzelně.
Pozn. Mijazaki i Šimizu vycházeli z novely, není to tak, že by Šimizu vycházel z Mijazakiho.

4. Šónen H (2013)

Příběh je vyprávět z pohledu otce malého Senóa Hadžimeho, který má přezdívku H. H je svědkem bláznění a chaosu před, během a po 2. světové válce v Japonsku. Nevinný malý chlapec se snaží porozumět, proč je špatné být křesťanem, proč je špatné mít odlišný názor, než má ústřední vláda, a jak je možné, aby se lidé přes noc úplně změnili.

V hlavních rolích: Jošioka Tacuki jako H, Mizutani Jutaka jako Senó Morio (táta)
Na koho se ještě těšit: Itó Ran, Oguri Šun, Saotome Taiči, Sasaki Kuranosuke, Kunimura Džun, Hanada Jurine a další.

Proč to chci vidět: Abych se přiznala, z počátku mě na tom zaujal jen plakát a fakt, že tam hraje Oguri Šun. Ale poté jsem se setkala s naprosto rozdílnými hodnoceními filmu a o to víc jsem na něj zvědavá. Je to jen propaganda, nebo s citem vyprávěný film o útrapách japonského obyvatelstva za 2. světové války?


5. Širajukihime sacudžin džiken (2014)

Miki Noriko pracuje pro kosmetickou společnost, jenomže i přes její krásu neunikne zlému osudu a je zavražděna. A jak už to tak bývá, lidé jsou všeteční a podezřívaví – v tomto případě padne podezření na Mikiinu spolupracovnici Širono Miki. A protože se toho chytí i televize, začne se zajímat o Šironoin životní příběh. Začne zpovídat její pracovníky, sousedy a rodinu. Všechny pomluvy a šeptanda se vyhrotí, jenomže není v nich špetka pravdy? Není náhodou Širono Miki podlá ženská?

V hlavních rolích: Inoue Maó jako Širono Miki, Ajano Gó jako Akaboši Júdži (ten, co zpovídá její známé)
Na koho se ještě těšit: Renbucu Misako, Kaneko Nobuaki, Nanao, Tanimura Micuki, Sometani Šóta, Dankan, Akino Jóko, Daitó Šunsuke, Kandžija Šihori a další.

Proč to chci vidět: Příběh mi přijde zajímavý (takové mám moc ráda), jsem zvědavá na Ajana a Inoue a ukázka rozhodně nezklamala, naopak velmi navnadila. Navíc se tu objeví hodně zajímavých herců a hereček.


6. Genome Hazard (2013)

Jednoho dne Išigami nakráčí k sobě do bytu a najde tam svou ženu mrtvou. Hned poté do bytu vpadnou dva muži, ale Išigami je schopný utéct. Na svém zmateném útěku se setkává s korejskou novinářkou Kang Ji Won, kterou Išigami zaujme, a tak nabídne mu pomoc v jeho svízelné situaci. Išigami je překvapený sám sebou, neboť umí mluvit korejsky a najednou má nejasné vzpomínky na to, že je Korejec. Jenomže brzy se naučí, že nemůže věřit ani vlastním vzpomínkám…

V hlavních rolích: Nišidžima Hidetoši jako Išigami, Kim Hyo Jin jako Kang Ji Won
Na koho se ještě těšit: Maki Jóko, Nakamura Juri, Ibu Masató, Lee Kyung Young a další.

Proč to chci vidět: Nišidžima Hidetoši se vyšplhal na mém žebříčku oblíbených herců velmi vysoko, navíc v jednom rozhovoru říkal, že je to akční film, které se v Japonsku moc netočí (myslel tím především honičky v autech), takže je se na co těšit. Také je to koprodukce Korea-Japonsko, takže jsem velmi zvědavá, co do filmu vnese každá strana (předloha je japonská, režisér korejský). A ukázka vypadá hodně dobře. A sakra, nemůžu se dočkat. :-D


7. Danši kókósei no ničidžó (2013)

Tadakuni, Jošitake a Hidenori chodí na střední školu, která je jen pro chlapce, a zřejmě i díky tomu nemyslí na nic jiného než na děvčata. Jsou to jelita v pubertě, takže i když by se s nějakou dívkou chtěli sblížit, absolutně nevědí jak na to, jak vlastně s dívkami jednat. A pak je jednoho dne překvapí vedení jejich školy, které se rozhodne uspořádat slavnost spolu s další školou – ryze dívčí.

V hlavních rolích: Suda Masaki jako Tadakuni, Nomura Šúhei jako Jošitake, Jošizawa Rjó jako Hidenori
Na koho se ještě těšit: Kurihara Louis, Okamoto Anri, Taiga, Jamamoto Mizuki, Kakuta Akihiro, Uema Mio, Takacuki Sara, Miura Tóko, Okuno Eita a další.

Proč to chci vidět: Zní to jako odpočinková středoškolská ptákovina, takže proč si neudělat odpoledne s filmem, u kterého nemusíte přemýšlet? Navíc v tom hrají vycházející hvězdičky (jak chlapecké, tak dívčí) a já je ráda sleduju, jak pomalu vychází. 
Pozn. Anime bylo jakž takž úspěšné, viděl ho někdo?


8. Vancouver no Asahi (2014)

Druhá generace japonských přistěhovalců v Kanadě hraje baseball v místní amatérské lize. Jsou populární díky jejich nadšení pro hru a férovému jednání, zatímco se sami musejí potýkat s diskriminací a chudobou.

V hlavních rolích: Cumabuki Satoši jako Kasahara Reggie, Kamenaši Kazuja jako Nakaniši Roy, Kacudži Rjó jako Kitamoto Kei, Kamidži Júsuke jako Mijake Tom, Ikemacu Sósuke jako Nodžima Frank
Na koho se ještě těšit: Sató Kóiči, Takahata Micuki, Mijazaki Aoi, Kandžija Šihori, Išida Eri, Ósugi Ren a další.

Proč to chci vidět: Kdo by tušil, že se ještě taková skvadra herců dostane k hraní baseballu? Středním školám už téměř všichni odrostli, a tak kdo by doufal, že je uvidí na hřišti s bejzbolkou? Zajímavé obsazení, zajímavý námět. Ještě by mě zajímalo, zda budou hoši mluvit anglicky? Příběh je založen na skutečném příběhu. Navíc se to odehrává v Kanadě, takže jsem zvědavá na kulisy a kostýmy. Premiéra je plánovaná na konec roku 2014.
Pozn. Ukázka ještě není.

9. Sukitte ii na jo (2014)

16letá Tačibana Mei je bez přátel, ani nemá zájem o milostné pletky. Je to tak přeci lepší a život snazší, ne? Přes cestu jí ovšem přejde nejkrásnější kluk na škole Kurosawa Jamato, který se o ni začne zajímat a chce si z ní udělat kamarádku. Anebo snad něco víc?

V hlavních rolí: Kawaguči Haruna jako Tačibana Mei, Fukuši Sóta jako Kurosawa Jamato
Na koho se ještě těšit: Nagase Tasuku, Adači Rika, Ičikawa Tomohiro, Jamamoto Rjósuke, Jagi Arisa a další.

Proč to chci vidět: Chvíli jsem četla mangu, viděla jsem anime a říká se do třetice všeho dobrého, ne? Navíc člověk by si měl občas „ulehčit“ život nějakou tou středoškolskou romantikou. A obsazení není špatné, sice Harunu moc nemusím, ale Sóta, Tomohiro a Riko mě zajímají.

10. Haru wo seotte (2014)

Tóru celý život žil se svým otcem v Takejamských horách, jenomže podle něj je otec moc přísný, a tak prchá pryč. Nyní pracuje jako obchodník a pohybuje se místo v horském ve finančním světě. Jednoho dne se dozví, že mu otec zemřel, a tak se vrací zpět do hor na jeho pohřeb. Nakonec se rozhodne, že v horách zůstane a převezme otcovu horskou chatu. Nejprve je pro něj těžké znovu žít na takovém místě, ale nakonec zjišťuje, že příroda, která se rozprostírá kolem něj, má blahodárné účinky.

V hlavních rolích: Macujama Ken-iči jako Nagamine Tóru, Tojokawa Ecuši jako Tada Goró (otcův kamarád)
Na koho se ještě těšit: Aoi Jú, Dan Fumi, Kobajaši Kaoru, Arai Hirofumi, Jošida Eisaku, Andó Sakura, Ikemacu Sósuke, Nakamura Tóru a další.

Proč to chci vidět: Z rozmaru. Trochu mám pocit, že tenhle nenápadný snímek, ačkoliv má hvězdné obsazení, zapadl. A to je škoda, vzhledem k tomu, čím vším si museli herci a celý štáb při natáčení projít. Přece jen život v horách není sranda.



Zaujalo vás něco z toho? Budete se těšit se mnou? ;-)

Pokračování

4 komentáře:

  1. Ja sa teším na filmy inšpirované mangou, takže čakám na Sukkite ii na yo a Kanojo wa (ktoré by som rada aj preložila).

    Kiyo

    OdpovědětVymazat
  2. :-)
    Pokud vím, tak i ainny už dlouho chce Kandžo wa uso wo aišisugiteiru přeložit, takže to budeme mít jak v češtině, tak slovenštině. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh, to je dobre, bude viac na výber ;)

      Niekomu dva jazyky zvyknú vadiť. Aj keď úprimne, mňa to pri filmoch neotravuje.

      K

      Vymazat
  3. taky už netrpělivě čekám na KWUWA i další filmy se středoškoláky, u kt. můžu krásně odpočívat. ale i další zmíněné mne zaujaly. Zízo, díky za blog. Fakt je moc fajn!
    Jen tak mimo téma: nedávno jsem zcela náhodou (kvůli Narimiyovi) koukala na Kaze no Shounen. Nepochybuju, že jsi to viděla. Jen na známých webech však ticho po pěšině. myslím, že je to škoda. Narimiya skvěle hraje skutečnou postavu Yutaky Ozakiho, rebelujícího teenegerského muzikanta s klasickým osudem těchto lidí: "too young to die".....Pokud jsi to neviděla, doporučuju, popř., pokud si budeš myslet, že to stojí za to,, budu ráda za promo.
    Ještě jednou dík za blog, překlady, komentáře
    corrolka

    OdpovědětVymazat